10 Nisan 2023

"Liste" tartışmaları bitti; TİP hem kendisi için hem Yeşil Sol Parti için çağrı yaptı

"Karşı" olmak kadar "Kurmak" da önemli bir sınav olacak hem TİP hem de Yeşil Sol Parti için... 

İttifak listeleri ya da ittifak içindeki siyasi partilerin kendi listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na verildi, ki en zor aşamalardan biridir listeler savaşı…

Zorlu eşik aşıldı mı göreceğiz, zira ‘küskünler hareketi’nin kimi illerde siyasi sonuçları da olmuyor değil.

Hatay örneğini anlattılar…. 2018’de CHP’nin aday listesine (Lütfü Savaş’ın etkili olduğu konuşulmuştu) tepkiler Barış Atay’ın seçilmesinin önünü açmış mesela…

Seçimlere 34 gün kaldı. Siyasi partiler listelerini YSK’ya sunarken listesi en geç sızan parti Türkiye İşçi Partisi oldu. Bunda TİP’in hem seçim beyannamesini hem de adaylarını tanıtacağı toplantının aynı gün olması etkili olmuş olabilir.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu İstanbul-Lütfi Kırdar Kongre Sarayı içindeki salon üst katlar dahil, doluydu. Sosyalizmin rengi kızıl renk salona hakimdi... 

TİP'in aday tanıtım toplantısı-İstanbul Lütfi Kırdar Sarayı

Her yerde seçim sloganı olan "TİP Senin Meclis Senin" yazısı vardı. Gezi'nin ruhu dolaşıyordu salonda...Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert'in adı yankılanıyordu. Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan da salondaki coşkuya dahil oluyordu.

"Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganları atılırken, adaylar yerlerini almışken Erkan Baş salona girdi ve coşku daha da katlandı.

Bir gazeteci olarak TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın sahneden HDP ve TİP arasında tartışma konusu olan, çeperlere de yayılan ortak liste meselesiyle ilgili ne diyeceğini merak ediyordum. Daha doğrusu Emek ve Özgürlük İttifakı'na ilişkin mesajı ne olacaktı? 

Baş, HDP'ye "yoldaşça sevgilerini" ilettikten sonra yaşanan tartışmaların geride kalması gerektiğine ilişkin pozitif mesajlar verdi ve dedi ki; 

"Bizi başka ittifaklarla karıştıranları birlikte hayal kırıklığına uğrattığımız için çok mutluyuz. Bugün itibariyle en önemli görevimiz ülkemizin dört bir yanında Emek ve Özgürlük İttifakı'nı güçlendirmektir. Seçimler girmediğimiz yerlerde Yeşil Sol Parti listelerinden giren dostlarımızı en güçlü hale getireceğinize güveniyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tek partiyle seçimlere girdiği her yerde hepimizin sorumluluğu ittifakımızı güçlendirmek için Yeşil Sol Parti'ye oy vermektir."

Alkış ve coşkunun yoğun olduğu salonda alkışmetre yaptığımda tabii ki popüler isimlerin alkış uzunluğu daha fazlaydı.

TİP'e gönül verenlerin Kürt meselesine yaklaşımını gözlemlemek açısından "barış, kayyum" gibi kelimelere verilen alkış tepkisi "kadınların eşitliği, laiklik" gibi  kelimelerden biraz daha kısaydı. 

HDP'nin bileşeni sosyalist yapılardan farklı olarak TİP 5 yıl öncesine göre daha büyüyen bir yapı. Üye sayısı 35 bine ulaşmış. Konuştuğum kimi yaş almış sosyalistlerin dediği gibi 14 Mayıs sandık sonuçları ne olursa olsun TİP kendisini yeniden örgütlemek durumunda kalacak. Çünkü parlamenter siyasetin dışında bir örgütlenmenin hayati olduğu bir sürece de tanık olacağız gibi... Bu nedenle her 1 Mayıs'ta kalabalık bir kortejle gelen Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER), Yeşiller Partisi ve İşçi Demokrasi Partisi'nin TİP'e desteğini açıklaması, salona gelmesi TİP'in sınıf siyaseti açısından önemliydi. 

Erkan Baş "Kardeşlerim 44 yaşındayım, 44 yıldır oy pusulasında Türkiye İşçi Partisi olmamıştı. Bugün bunu başarmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz" diyerek aslında TİP'in sol/sosyalist siyasetin adresi olacağı iddiasının altını çizdi.

TİP, Yeşil Sol Parti ile aslında İstanbul, İzmir ve Hatay ve Antalya'da yarışacak... Erkan Baş, Sera Kadıgil, Ahmet Şık, İrfan Değirmenci, Barış Atay ve Gezi davası tutuklusu Can Atalay bu dört şehirden aday... Nüfusa göre belirlenen milletvekili sayısı, bir vekilin çıkması için gereken en az oy sayısı gibi matematiksel hesaplar, TİP ve Yeşil Sol Parti arasında danışıklı paylaşıma dönüşecek mi? Tabii ki seçim sonuçlarıyla anlayacağız. Bu Emek ve Özgürlük İttifakı'nın "geleceği kurma" iddiasının da testi olacak. 

Seçimlere 34 gün var... Eğer seçim çalışmaları gerçek manada ittifak çalışmasına evrilir ve birlikte iş yapma deneyimi güçlenirse bunun kazananı Meclis'in sol damarı olacak ve tabii ki ezilenler...

Bu arada Sezen Aksu, "Karşıyım" şarkısını TİP'e seçim için hediye etmiş... Şarkının aralarına Ahmet Şık'ın, Barış Atalay'ın, Sera Kadıgil ve Erkan Baş'ın konuşmalarından bölümler eklenmiş. Salonda karşılığını buldu şarkı... Ancak "Karşı" olmak kadar "Kurmak" da önemli bir sınav olacak hem TİP hem de Yeşil Sol Parti için...

Yazarın Diğer Yazıları

DEM Parti: Bahçeli başını koyuyorsa biz barış için bedenimizi koymaya hazırız; CHP olmadan bu iş olmaz!

“Kürtlerle hasım değil hısım olma zamanı, MHP konusunda kırmızı çizgimiz yok, güvensizliği onarıcı somut adımlara ihtiyaç var”

Basın Kampı’nın hatırlattıkları: Yeni nesil mafyayı araştırmak için sahaya inmenin tam zamanı!

Bu yıl kampta yerel medya ve yerel yönetimler arasındaki ilişki çok daha açık, samimi bir içerikle konuşuldu. Yerelin patronu belediye başkanı alışkanlığının sonuçları ortada. Karşısındaki yerel medyanın çoğunda ‘simit sat onurlu yaşa’ romantizminin işlemediği de… O zaman ne olacak?

Öcalan’dan mektup getiren akademisyen Özcan: Devlet Öcalan’la görüşse de bu akılla sonuç çıkmaz; biri Japonca diğeri İspanyolca konuşuyor

Ufukta yeni anayasa meselesi var… Acaba AKP, Erdoğan’ı yeniden aday yapacak ya da 50+1’i aşağıya çekecek yeni anayasada DEM’i yanına mı çekmek istiyor?

"
"