11 Mart 2023

DSP Genel Başkanı Aksakal, Parti Meclisi'nden yetki almadan mı Cumhur İttifakı'na katılım arayışında?

Kulis: Hüda Par-Cumhur İttifakı ilişkisi parti içinde rahatsızlık yarattı; son söz PM'de olacak

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti (DSP)'nin karar organı Parti Meclisi'nde ittifaklar konusu görüşüldü. 

Parti Meclisi toplantısından bir gün önce de (Cuma) Başkanlık Kurulu toplantısı yapıldı. PM'de siyasi gelişmeler, Hüda-Par'ın Cumhur İttifakı'na katılabilme ihtimali ve ittifaklar meselesi, Başkanlık Kurulu'nun ortaklaştığı görüşler konuşuldu. 

Aldığım bilgilere göre PM'de genel eğilim Cumhur İttifakı'na katılmama yönünde. 

Ancak kafa karıştıran bir durum var. 

DSP'nin basına geçtiği bilgide Önder Aksakal'a 10 Mart'ta yapılan Başkanlık Kurulu, "ittifak protokolünü imzalama, gerektiğinde protokolde değişiklik yapma ve gerektiğinde ittifaktan vazgeçme" yetkisi vermiş. 

Ancak parti tüzüğüne göre Başkanlık Kurulu sadece görüş belirliyor. Karar organı Parti Meclisi...

Parti Meclisi'nden görüştüğüm kişiler ise  Önder Aksakal'a sadece partilerle görüşme yetkisi verildiğini, hangi ittifakta yer alınacağı konusunda yetkinin olağanüstü toplanacak PM'de olduğunu söyledi.

Yine "ama" diyorum... Çünkü DSP'nin basın bildirisinde ifadeler muğlak olsa da "ittifak protokolünü imzalama" konusunda Aksakal'a PM tarafından da OY BİRLİĞİ ile TAM YETKİ verildiği söyleniyor.

Benim konuştuğum PM üyesi kimi isimler ise böyle bir durum söz konusu olmadığını, PM'nin sadece Aksakal'a görüşme yetkisi verdiğini, bunu da şartlı verdiğini söyledi. 

O şart da bir ittifak teklifi gelmesi durumunda, yeni durumun PM'de oylanması şartı... 

Hatta toplantıda bu şartın kararda belirtilmesi istenmiş. Ama "Genel başkanımıza inanmıyor muyuz, güvenmiyor muyuz, şerhe ne gerek var" denilerek şerh kısmı karara konulmamış. 

DSP PM'de her ne kadar parti olarak seçimlere girme kararı alsa da, ittifaksız milletvekili çıkarması çok zor. Çünkü ittifaklar baraj sorunu olan bir partinin de milletvekili çıkarmasına olanak sağlıyor. O nedenle bir ittifakla seçime girmek eğilimi var DSP'de. 

Önder Aksakal'ın açıklamalarından anlıyoruz ki, Aksakal,  Millet İttifakı'na mesafeli. PM'de ise Cumhur İttifakı eğilimi zayıf. 

Bugünkü PM'de Hüda Par'ın Cumhur İttifakı'na destek vermesi, Cumhur İttifakı'na katılma görüşmelerinin sürmesi konuları da görüşülmüş. 

PM'de "Millet İttifakı'nı desteklememe konusunda HDP gerekçesi vardı. Hüda Par, HDP'den çok mu daha masum" konuşmaları da yapılmış.

DSP de mevcut yönetime muhalif kimi isimler olası Cumhur İttifakı'nın destekleme kararının partide deprem yaratacağını söylüyor. 

Olası ittifak kararının oldubittiye getirilmesi endişeleri de yok değil partide. 

DSP Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tombava, "Olağanüstü Parti Meclisi toplantılarında toplanan kişi yeterli olabiliyor. Hızlı gelişen bir durum olduğu için. Genel Başkanımız PM'yi yok saymaz. Bir genel başkan partisinin meclisini yok saydığında kendisini boşa düşürür. Partisi arkasında olmaz."

Anladığım kadarıyla Millet İttifakı'ndan DSP'ye herhangi bir görüşme talebinin gitmemesi parti içindeki "Millet İttifakı'nda olmalıyız" diyenlerin de elini zayıflatmış.

Gelişmeleri takip edeceğim. Zira ne Cumhur İttifakı'ndan ne de Millet İttifakı'ndan her hangi bir görüşme teklifi gelmezse parti içi tartışmalar otomatik olarak zeminini kaybetmiş olacak. 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB’de On’da On Haber Program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV’de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya’da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

“Öteki Sesler” isimli belgesel yaptı. “Dicle’nin Göz Yaşları” ile “Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri” ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24’le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

"Etki ajanlığı" düzenlemesi gerçekten rafa kalktı mı; Gürcistan deneyimi bize neler söylüyor?

15 Temmuz'dan bu yana sivil toplumun yerle yeksan edildiği Türkiye'de eğer "etki ajanlığ" yasası söz verilmesine rağmen yasalaşırsa bir Alman vakfının Türkiye'ye, topluma dair bir raporu ceza konusu olabilir. Söz konusu raporu yapan gazeteci ya da medya kuruluşu da "etki ajanlığı" propagandasıyla yaftalanabilir ya da ceza alabilir

Sinan Ateş cinayeti davasında MHP nasıl temsil edilecek?

MHP sıradan bir parti değil, devlet içinde varlığı daim olan, Türkçülük ideolojisinin taşıyıcısı bir parti. Yani AKP’nin sırtından kolayca atabileceği bir “yük” değil…

Betonbük'e yüklü ceza; inşaat yasağına uymayan Sinpaş'a belediye ceza kesti

Danıştay yerel mahkemenin kararına dayanak olan bilirkişiyi ve raporu "yüzeysel" buldu