20 Eylül 2024

Bursa’da kadın öğretmenin kapısını kırdırtan müdür bir dönem İHH temsilciliği yapmış!

Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, idari tedbir olarak görevden alındı. Okulun web sayfasındaki bilgilere göre hafızlık eğitimi güçlü olan bir öğretmen… Bir dönemde Bursa Kestel’de İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın yöneticiliğini yapmış

Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, kadın müdür yardımcısının kapısının tekmelenerek kırılmasına neden oldu

Bir okul müdürü cüretini nereden alıyor olabilir ki, okuluna müdür yardımcısı olarak atanan bir kadın öğretmenin odasının kapısını kırdırtabiliyor?

Bursa İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü konuyu bilmesine rağmen, öğretmenin görüntüleri göstermesine rağmen nasıl oluyor da harekete geçmek için bir hafta bekliyor?

Hangi güç bu öğretmeni koruyor?

Yer Bursa Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu…

Sosyal bilgiler öğretmeni Doğa Kayacı, geçen yıl ekim ayında (25 Ekim 2023) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından anaokulundan sorumlu müdür yardımcısı olarak Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu’na atanıyor.

Kabus atanmadan sonra başlıyor.

Bürokraside ilişkileri olduğu anlaşılan okul müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, öğretmenin kendi okuluna atandığını öğrenince, telefonunu buluyor ve mesaj atıyor.

Mesajında “Biz burada uyumlu bir kadroyla çalışıyoruz. Neden bana sormadan bu okulu seçtin” deme cüretinde bulunuyor.

Öğretmen Doğa Kayacı’nın yanıtı ise “Beni tebrik edeceğinizi düşünürken böyle bir mesaj beklemiyordum. Atanmam için size aramam gerektiğini düşünmüyorum” oluyor.

Ve göreve başlıyor Doğa Kayacı…

Kendisine havasız, penceresiz bir oda gösteriyor okul müdürü Ergin Kaya Kırbıyık… Müdür yardımcısı öğretmenin sağlık sorunları baş gösterince sözlü olarak müdürden odasının değiştirilmesini talep ediyor.

Ama müdür ısrarla odasını değiştirmiyor. Bu yetmiyormuş gibi başı açık bir öğretmen olan Doğa Kayacı’ya sözlü olarak “Kılık kıyafetine dikkat et” cümlesini kurabiliyor.

Okula 10 dakika geç kalan Doğa Kayacı’yı odasına çağırıp, “Bugünden sonra danışmaya imza sirküsü bırakması gerektiğini” söylüyor. Amaç öğretmenin okuldaki itibarını zedelemek olsa gerek.

Doğa Kayacı, havasız oda meselesi çözülmeyince konuyu ilçe milli eğitime taşıyor.

Bundan sonraki süreci Bursa Eğitim Sen’in açıklamasından okuyalım:

“Okul öncesi öğrencilerinin bulunduğu katta daha uygun oda olmasına rağmen, içinde tuvaleti olan bir oda arkadaşımıza tahsis edilmiş, arkadaşımız oraya taşınmıştır. Ancak kindar müdürün asıl niyeti belli olmuş, yaklaşık 25 metrekare olan odanın içindeki küçük bir tuvaletin, kattaki öğretmenler tarafından kullanılması uygun görülmüştür. Bunun kabul edilebilir olmadığını, 25 metrekarelik odada kendisi otururken başkalarının tuvaleti kullanmasının doğru olmayacağını söyleyen arkadaşımıza; ben öyle uygun gördüm, arkadaşların kullanabileceği başka tuvalet yok, istemiyorsan önceki odaya dön, demiştir. Duruma itiraz eden arkadaşımız yeniden ilçe milli eğitim müdürlüğüne gidip durumu anlatmış, bunun üzerine yine giriş katta eski odasının yanında revir olarak kullanılan, içinde buzdolabından yatağa kadar birçok araç gerecin olduğu odaya geçmesi istenmiştir. Arkadaşımız odanın düzenlenmesi halinde oraya geçebileceğini söylemesine rağmen, sadece yatak çıkarılıp, diğer dolap, buzdolabı vs. birçok malzemenin orada kalacağı ifade edilerek oraya taşınması gerektiği bildirilmiştir. Kindar müdür, 11 Eylül Çarşamba günü arkadaşımıza saat 12.00’ye kadar odayı boşaltmasını ısrarla söylemiş, arkadaşımız da diğer oda uygun koşullara getirilmediği için halen bulunduğu odayı boşaltmayacağını, uygunsuz odaya geçmeyeceğini bildirmiştir. Bunun üzerine kindar müdür Ergin Kaya Kırbıyık, diğer iki müdür yardımcısı (Bunlar okul öncesi bölümünden öğretmen ve öğrenciler görmesin diye perdeleme görevi görmüştür), okulun teknik ve yardımcı personelinden gerekli anahtar, pense vs. araçlar getirip kapıyı açmalarını istemiştir. Orada yalnız kalan arkadaşımız kendisini sonradan ifade edemeyeceğini hatta inandırıcı olmayacağını, çünkü böyle bir duruma belki kimsenin inanmayacağını da düşünerek video çekmeye başlamıştır. İlgili videoda da görüleceği üzere; anahtar, İngiliz anahtarı, pense gibi araçlarla kapı açılamayınca kindar müdürün talimatı üzerine çekiç getirilip, çekiçle vura vura kamu malına zarar vererek kapının anahtar kısmında büyük bir delik açılmış, ancak hala kapı açılamamıştır. Bunu gören kindar müdür yeniden talimat verip kapıyı tekmeleterek açtırmıştır. Arkadaşımızın; “Bu şekilde odaya giremezsiniz, özel eşyalarım var.” demesine aldırmadan odaya girilmiş, özel ve resmi kullanıma ait tüm eşyalar dışarıya atılmıştır.

Müdür yardımcısının odasının kapısı kırılması olayı 11 Eylül’de oluyor. Yaklaşık bir hafta önce… Zira öğretmen diğer personelin zarar görmemesi için olayı sadece ilçe milli eğitime bildiriyor. Görüntüleri de izletiyor.

Nedense bir hafta boyunca konuyla ilgili hiçbir şey yapılmıyor. Bunun üzerine basın açıklamasıyla yaşananlar teşhir ediliyor.

Söz konusu okulun müdürü şimdi idari tedbir olarak görevden alındı.

Okulun web sayfasındaki bilgilere göre hafızlık eğitimi güçlü olan bir öğretmen…

Bir dönemde Bursa Kestel’de İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın yöneticiliğini yapmış.

2023 Ocak ayında Bursa Kestel’de İHH Temsilcisi olarak İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in yakılması protesto eylemine katılmış.

Bursa'da İsveç'te Kur’an-ı Kerim’in yakılması eylemi- Ergin Kaya Kırbıyık basın açıklamasını okuyor

Daha önce de “Okulda başı açık öğrenci istemiyorum” sözleri nedeniyle görevden uzaklaştırılan ama kısa bir süre sonra yine aynı okulda görevine dönen Ergin Kaya Kırbıyık bakalım bu süreçten nasıl çıkacak?

Kendisini okulun efendisi gören, kadın öğretmenleri düşmanlaştıran bir anlayışın değil müdürlük öğretmenlik yapması bile eğitim ve öğretimin felsefesine aykırı…

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Sınıflarda çöp, bulunamayan temizlik personeli: Devlet okullarında "temizlikten tasarruf" manzaraları

Ucuz ve güvencesiz işçi arayan devlet okulların temizlik yükünü müdürler, öğretmenler, veliler ve öğrencilere yüklemiş durumda

Yakılan Afgan işçiyle ilgili bilimsel değerlendirmeyi okuyun ve sorun: Bu dosyadan adalet çıkar mı?

Bilimsel mütalaa, devletin adli tıp kurumunun dosyadaki eksikliklerini de tespit ediyor

"Üç maymun festivali"

Eski Altın Portakal Festivali Yönetmeni Boyacıoğlu: İzlemeden film sansürleyerek tarihe geçtik, dünyaya rezil olduk !

"
"