TEMA’nın verilerine göre Muğla, maden ruhsatların en yoğun olduğu yerlerden biri…
Akbelen direnişini hatırlayacaksınız. Köylüler günlerce nöbet tuttu ki yaşam alanları yok olmasın diye…
Limak Holding ve IC Holding iştiraki YK Enerji’nin termik santrali için kömür maden sahası genişletildi. Yüzlerce zeytin ağacı kesildi.
Halen dinamitler patlatılıyor o sahada… Köylüler her gün ‘depremi yaşıyoruz’ diyor.
Bir cehennemi andıran 2021’deki büyük orman yangınında Muğla, ormanlarının yüzde 8’ini kaybetti.
Milli park alanlarına dev devre mülk inşaatları yapıldı. Çevrecilerin itirazları, açılan davalar inşaatları durduramadı.
Tablo böyleyken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Milas’taki Akbelen Ormanları’nın çevresinde bulunan 190 parsel tarım arazinin “acele kamulaştırılması” kararı yürekleri hoplattı.
Geçmişte ANAP ve CHP’de de siyaset yapmış, AKP İstanbul Milletvekili Derya Ayaydın’ın babası, Cumhur İttifakı’nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aydın Ayaydın devreye girdi ve Erdoğan’ı bu kararından döndürdü.
Seçim öncesi bu hamle ile “Sözünü Erdoğan’a dinlettiren güçlü aday” denilmek mi istendi bilinmez ama Aydın Ayaydın’la ilgili şu hafızayı da tazeliyelim…
Muğla-Göltürkbükü’nde orman vasfındaki bir araziye müştemilat yaptığı, sonrasında bu arazinin 25 Ocak 2023’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla 117 metre karelik orman alanın orman vasfından çıkarıldığı, Ayaydın’a satıldığı o dönem çok yazılıp çizilmişti.
Bodrum Belediye Başkanı ve CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras
Bodrum’un su sorunuyla gündeme gelen Bodrum Belediye Başkanı ve CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras ise ekolojik, çevresel tahribat yaşayan Muğla ile ilgili TMMOB ve Muğla Çevre Platformu ile protokol imzalayacağını söyledi.
Aras ulusal basına da sözünü ulaştırmak istediği için aralarında benim de olduğum bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.
İnşaat ve madenlerle ilgili hafriyat sorununa dikkati çekti. Özel hafriyat şirketlerinin devrede olmasıyla molozların denetimlere rağmen rast gele yerlere, dere yataklarına atıldığını söyleyen Aras “Özel hafriyat şirketleri devreden çıkmalı. Belediye olarak biz bunu yapmalıyız. Şu ana kadar 9 hafriyat alanı var belediyeye ait. Bunu artırmayı hedefliyoruz. Bu önemli bir gelir kaynağı da olacak” dedi.
Hafriyat konusundaki rant çevrelerinin savaş açabileceğine dikkat çektiğimize Aras “Açarlarsa açsınlar” diye konuştu.
Bodrumluların yaz aylarında yaşadığı su sorununu hatırlatınca Ahmet Aras şu yanıtı verdi:
“Bodrum’a üç ay su veremedik. Bizi yıprattı. 5 yıl Büyükşehir’e yalvardım denizden su arıtalım diye. Çünkü barajlar daha iyi durumda değil. Artezyen kuyularından çekilen su deniz suyu nedeniyle mandalina bahçelerini kurutuyor. Bunu bırakacağız. Denizden arıtmanın da dezavantajları var ama yer altından su çekmek kadar değil. 100 bin kişilik projeyi hazırlattım. Turgutreis’te denizden su arıtacak bir tesis inşa edeceğiz. Havaalanı bölgesinde Ekinambarı suyu var, nispeten az tuzlu, oraya da arıtma tesis kurup Bodrum’a su vermeye başlayacağım.”
Yunanistan’da başlayıp Türkiye’ye de sıçrayan havlu hareketiyle ilgili kıyıların halka fiili olarak kapatılmasını da sorduk Ahmet Aras’a.
Yanıtı şu oldu:
“Kıyı kenarlar tamamen Milli Emlak’ın uhdesi içinde. Belediyelerin bir karar yetki ve tasarrufu yok. Vatandaş imara mukim bir şey yapıyorsa müdahale edebiliyoruz sadece. Şemsiye şezlong koyanlara da Milli Emlak gidiyor ölçüyor, kaç metre kullanıyor, şu kadar para ödeyeceksin diyor. Belediyeye de yazı yazıyor ‘Bunu tahliye et’ diye. Çünkü ‘Tahliye et’ yazısı olmazsa parasını alamıyor. O yazı ile ‘işgalci’ gösterip parayı alıyor. Bir düzenleme yok bu konuda. Madem kıyı kamununsa hiç para almaman gerekir. Büyük sermaye grupları kıyıları kapatmış durumda. Merkezi karar vericiler kıyıları boşaltın demeli. Bu konuda toplumu örgütlemeyi hedefliyoruz. TMMOB yerel yönetim manifestosu hazırladı, bize sundu. Muğla Çevre Platformu ile toplantı yaptık. Ekoloji manifestosu hazırlayalım imzalayalım dedim.”
Son yıllarda çevre tahribatıyla gündeme gelen Muğla, ilçeleri, köyleri, koylarını korumak ne kadar mümkün olacak, belediyeyi kazananlar sözlerini tutacak mı, göreceğiz.
Candan Yıldız kimdir?
Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.
Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.
Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.
Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.
Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.
"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.
T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.
|