06 Ekim 2019

Baba Zula 10. albümünde sınırları zorluyor

Baba Zula 10. albümü Derin Derin'de patika yollara sapmaktan çekinmiyor ve hem kendinin hem de dinleyicinin sınırlarını zorluyor

Türkiye'nin ilk ve tek psychedelic grubu Baba Zula, 13. yılını yeni bir albümle kutluyor. Beş yıllık aradan sonra dinleyiciyle buluşan ve Glitterbeat Records etiketiyle yayınlanan Derin Derin grubun 10. albümü. Elektrik saz, vokal ve tereminde Murat Ertel, perküsyonda Levent Akman, darbuka ve perküsyonda Ümit Adakale, elektrik ud ve vokalde Periklis Tsoukalas'ın yer aldığı grubun bu son albümünde on şarkı yer alıyor.

Geleneksel halk müziği öğelerini elektronik tınılarla birleştirerek dinleyicinin ucu açık sulara yelken açmasını sağlayan ve özellikle canlı performanslarıyla trans'a geçişte hiç zorlanmayan Baba Zula'nın Derin Derin albümü, grubun en deneysel çalışması olarak nitelendirmek mümkün. Zira şarkıların nerede başlayıp nereye doğru ilerleyeceği ve nerede biteceğini kestirmek mümkün değil. Bu anlamda baktığımızda Derin Derin'i on şarkının aralarda es verilerek tek şarkıda birleştirmesiyle tamamlanmış bir albüm olarak görmek mümkün.

Murat Ertel'in baş döndüren vokalleri, rüyadan aniden uyanmışçasına tepki göstermemize yol açan aralardaki elektronik vuruşlarla perküsyonların birleşimi, bildiğimiz Baba Zula müziğinin çok çok ötesinde bir sound'a erişiyor.

Derin Derin'in kapak görseli de 92 yaşındaki hattat ustası Ethem Çalışkan tarafından yapıldı. Ayrıca yine albümdeki fotoğraflar 150 yıllık bir objektif ve körüklü bir fotoğraf makinesiyle dönemin teknolojisine uygun olarak çekildi.

Baba Zula, Derin Derin'de bildiği yoldan şaşmıyor ancak bu kez patika yollara cesurca girmekten de çekinmiyor. Albümü dinlerken şarkılara odaklanmak dışında elinizden başka bir şey gelmiyor. Çünkü müzik sizi kelimenin tam anlamıyla avucunun içine almasını biliyor ve tamamen ona odaklanmanızı sağlıyor.

Bu da Derin Derin albümünün Baba Zula'nın marifet ve ustalığının son ürünü olarak play list'imizdeki yerini almasını kaçınılmazlaştırıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Ve 'perde'!

Ankaralı indie grubu 'Perdenin Ardındakiler' çok sevilen single’larının ardından ilk EP’si 'Düşüş' ile dinleyici karşısında

Kırkbinsinek: Elli yıl öncesinden gelen sesler

Kırkbinsinek, gerek dünyada gerek de Türkiye'de elli yıl önce yapılan müziği ayaklarımızın önüne getiriyor ve bunu yaparken de şimdinin zamanının ruhunu göz ardı etmiyor

Uzun bir aradan sonra yeniden Şirin Soysal

Kendine has tarzıyla Türkiye müzik piyasasında önemli bir yere sahip Şirin Soysal'ın yeni EP'si 'Melatonin' yayınlandı