26 Temmuz 2024

Kadın kent Urla

URİKAD, farklı alanlardan üniversite mezunu, profesyonel hayatın içinde ve zorluklarını bilen kadınları bir araya getirip eğitim desteği, profesyonel yasal danışmanlık, psikolojik destek, burs desteği, hayvan ve çevre hakları, yapı denetim sorumlulukları yanı sıra kadın emeği ve toplumsal cinsiyet eşitliği çatısı altında kurduğu komisyonlarla bir ayı aşkın bir sürede kararlı adımlar atmayı başarmıştı

Urla

Urla, medyaya yansıyan tarihi ve turistik yönleri yanında her yaştan kadının hayatın içinde yer aldığı bir kent. Ülke genelinin aksine, Urla'da yaşçılığa (ageism) dayalı ayrım, yaşayan aktif +65 yaş üstü nüfus yoğunluğuyla birlikte düşük seviyede. Çevredeki lise ve üniversite kampüsleriyle ciddi bir eğitim göçü merkezi aynı zamanda Urla. Ve kadınların tarımdan hayvancılığa, siyasetten sanata, zanaatten zeytinciliğe, şarap üretiminden gastronomiye her alanda boy gösterdiği bir ilçe.

Merkezde, belediyenin oradaki meydanda Urit kafeye yolunuz düşerse örneğin, kadınların yerel siyasete dair görüşlerini hararetle paylaştığı sohbetlere denk gelebilir, gündeme ve güncel politik gelişmelere hakimiyetlerine tanık olabilirsiniz. Ya da yeşilin hakim olduğu üretici emeği pazarlarında kendi mahsulünü yetiştiren çiftçi kadınlarla mevcut tarım politikalarını tartışabilir, her hafta kurulan ikinci el/antika tezgahlarında sürdürülebilirlikle ilgili zihin açıcı fikir alışverişlerinde bulunabilirsiniz.

Denize karşı Urla Kadın Kooperatifi işletmelerinde kahvenizi üretici kadınlarla birlikte yudumlayabilir, kadın hak ihlallerinin takipçisi Urla Kadın Dayanışma Derneği'nin çalışmalarını takibe alabilirsiniz.

URİKAD Yönetim Kurulu: Yeşim Yazıcı – Tuğba Öztürk- Aslıhan Çoban- Seda Buyurman

Tüm bu olumlu gelişmelere eklemlenen yeni sivil toplum kuruluşu ise Urla İş Kadınları Derneği (URİKAD) oldu. Haziran ayında faaliyete geçen derneğin kurucu başkanı Çevre Mühendisi ve Şehir Planlamacısı Tuğba Öztürk ve yönetimi kuruluyla bir araya geldiğimizde kadınlar olarak ne kadar konuşsak zorlanmaya devam ettiğimiz başlıklar vardı ve olacaktı elbet. Ama az zamanda özenle yapılan iyi şeyler de vardı.

URİKAD, farklı alanlardan üniversite mezunu, profesyonel hayatın içinde ve zorluklarını bilen kadınları bir araya getirip eğitim desteği, profesyonel yasal danışmanlık, psikolojik destek, burs desteği, hayvan ve çevre hakları, yapı denetim sorumlulukları yanı sıra kadın emeği ve toplumsal cinsiyet eşitliği çatısı altında kurduğu komisyonlarla bir ayı aşkın bir sürede kararlı adımlar atmayı başarmıştı.

Başkan Tuğba Öztürk de eğitim göçüyle uzun süre önce İzmir'den Urla'ya yerleşenlerden olduğu için eğitim desteği dernek ajandasının önceliklerinde yer alıyor. Konu başlıkları ardı arkasına sıralanırken başkan yardımcısı, annesi halen hayvancılıkla uğraşmaya sürdüren Urlalı Makine Mühendisi Seda Buyurman ve aynı alanda çalışan meslektaşı Yeşim Yazıcı, erkek egemen bir sektörde çalışmanın zorluklarının, sayıca az oldukları üniversite sıralarından başladığının altını çizdiler. Dernek sekreteri Aslıhan Çoban ise bölgede kampüsü ve çok sayıda öğrencisi bulunan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün bir mezunu olarak üniversite düzeyi barınma problemlerinin bilincinde, çarpık kentleşmenin, tarım arazilerinin kamulaşması ve deprem riskinden bahseden konusuna hakim genç bir mimar.

URİKAD'ın uzun vadeli hedeflerinde, hâlihazırda "İş Adamları Derneği" bulunmayan Urla'dan yarımadaya uzanarak Seferihisar, Mordoğan ve Karaburun oluşumlarıyla bir araya gelmek bulunuyor.

Kuruluş ayrıca ülke çapında ve uluslararası başarılarıyla gastronomi ve gastro turizmin göz bebeği haline gelen Urla mutfağındaki kadın emeğinin ayırdında. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) eğitimleriyle girişimci kadınları bilgilendirmeyi amaçlıyorlar.

URİKAD üyeleri, mevcut yerel yönetim ve Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan'nın desteğinden memnun, başkanın siyasi geçmişinin yanında Urlalı, sosyal ve profesyonel çevrelerde iyi ilişkiler kurmuş ve ilçenin az katlı mimari planının korunması açısından belediyecilik mevzuatına hakim bir yönetici olması, birçok yönden olduğu gibi kadın girişimleri ve STK'lar için de önem taşıyor. Dernekteki gibi yeni başkanla birlikte Urla Belediyesi'nde de kapsayıcı açık kapı politikası hakim olmuş. Belediye başkan yardımcıları kadın, Urla kent konseyinde kadınlar aktif yer alıyor.

Urla İş Kadınları Derneği ise dört buçuk yıllık kayyım belediye yönetiminden sonra oluşan bu olumlu atmosfer dahilinde profesyonel dünyada birbirlerine rakip olmak yerine güçlerini, akıllarını, deneyimlerini birleştirerek elini taşın altına koymayı bilen; sosyal konularda duyarlı, eğitime ve kadına destek vermeyi seçmiş; işte, evde, her yaştaki kadının ve her alandaki emeğin farkında duyarlı üyelerden oluşuyor. Üyeler öncelikli gündem maddeleri üzerinde çalışmakla kalmıyor, bireysel ihtiyaç oluşan her alanda uzmanlıkları çerçevesinde birbirlerine de destek ve katkı sunarak kadın dayanışmasını büyütüyorlar.

Urla, gün be gün tüm bu çabalar sonucu, sivil toplum kuruluşlarından yerel yönetimine, çalışanından, emeklisine her yaş ve kesimden kadının birbirinin yurdu olmak için uğraş verdiği bir kente dönüşüyor.

Bengi Başaran kimdir?

Bengi Başaran 1982'de Adana'da doğdu. Tarsus Amerikan Koleji'nden 2000 yılında mezun oldu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünü bitirdi.

Yüksek Lisans eğitimlerini Marmara İletişim Bilişim, İstanbul Teknik Üniversitesi Bilim, Teknoloji ve Toplum ve Maastricht Üniversitesi'nde 'yirminci yüzyıl sanatında teknoloji algısını' inceleyen teziyle tamamladı. İTÜ Sanat Tarihi'nden doktora derecesiyle mezun oldu.

Stüdyo İmge/ Era yayıncılık bünyesinde yayıncılığa başladı. Yeditepe Üniversitesi GSF Sanat Yönetimi bölümünde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Çağdaş sanatın küratoryel süreçleri, yerli ve uluslararası kültürel ağları, çağdaş sanat yazını alanlarında yer aldı.

Kadın ve cinsiyet çalışmaları eksenli yazıları ve akademik makaleleri, çeşitli mecralarda yayınlandı. Kadın İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, Toplum Gönüllüleri Vakfı, BAYETAV, İstanbul Kent Konseyi, Kadın Meclisleri gibi sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Asırlık mutfağın fısıldadıkları: “Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi”

Araştırmacı yazar Priscilla Mary Işın, Berekeketli İmparatorluk’ta, Orta Asya’dan Anadolu’ya yüzyıllara yayılan yemek alışkanlıklarımıza özenle ışık tutarak değişenlere, değişmeyenlere, öyle sandıklarımıza, aldıklarımıza, benimsediklerimize, mal ettiklerimize, farklılıklarımıza ve ortak paydalarımıza dair nitelikli bir kaynak sunuyor

Göç ekseninde liminal gastronomi

Atilla Heilbronn göçmen bir ailenin, göçmen şefi, tarih öncesi liman Klazomenai’den mübadeleye, tarihi göçlerle şekillenen Urla’da, yeni nesil göçebeleri ağırlıyor. Hayatlarımızda göçün anlamı değişiyor, makro ölçekten mikroya

“Boşluktaki Bedenler”: Ötanazi, kürtaj ve tüp bebek hakları

Boşluktaki bedenler, Türkiye’de hukuk çerçevesinde haklarla korunan kürtajın, uygulamada karşılaştığı güçlükler hali hazırda mevcutken konunun hukuk, inanç ve etik eksenindeki zorluğunun, Avrupa Birliği ülkelerindeki kadınlar için de ne denli derin olduğunu çok net ortaya koymuş

"
"