28 Haziran 2024

Michel Foucault: 40 yıl sonra

Bugün onun eserleri hâlâ dikkat çekmeye devam etmekte. Eski dersleri yayımlandı. Her dönemde kendi tarihinin içinden geçen çalışmalar yaptığını derslerini okudukça öğrenmekteyiz. Felsefe, tarih ve siyaset sosyolojisi onu okumaya ve değerlendirmeye devam etmekte. Yeni çıkan kitaplarını okuyarak onu değerlendirmeyi sürdüren araştırmacılar onun "Eserini" hâlâ yaşatmakta

Michel Foucault

Bundan çok yıllar önce, yani 40 sene evvel, 1984 yılında, Paris'te Saint Suplice Meydanında eskicilerin stantları arasındaki eşyalara bakmaktaydım. Radyo açıktı stantlardan birinde. Kulak kabarttım; çünkü Michel Foucault'nun adını duyar gibi oldum. Yaklaştım ve öğrendim ne olduğunu. Michel Foucault 1984 yılının haziran ayının 25'i günü hayata veda etmişti. Biraz afalladım. Biraz şaşırdım. Sonra üzüntü bastı. Hemen gittim kitapçıya ve onun Cinselliğin Tarihi çalışmasının son iki cildinin Gallimard Yayınları tarafından yayımlandığını gördüm ve hemen iki cildi satın aldım. "Zevklerin Kullanımı" ve "Kendinin Endişesi".

Bu iki kitap Foucault'nun son dönem çalışmalarına aitti. Yunan ve Roma döneminde cinselliğin üzerinde durmakta ve aslında söylenenlerin aksine evlilik kurumunun Hıristiyanlık değil de Roma döneminde Yunan dünyasının cinselliğinden ayrılmaya başladığını anlatmaktaydı. Rüya yorumları ve cinsellik arasında kurulan ilişki Freud'un ilişkisine yakınlaşmıyordu belki, ama yine de rüya ve gerçek hayat arasındaki ilişkileri gündeme taşıyan Efesli Artemidorus'un "Rüyaların Yorumlarına" bakmaktaydı. Maddi bir rüya yorumunun eski Yunan kültüründeki yerini araştırmaktaydı. Böylece en son adı geçen clit daha o sırada yayımlanmamıştı: "Etin İtirafları". Uzun süre bu kitabı yalnızca özel bir şekilde Foucault araştırmaları yapanlar okuyabileceklerdi. Ve sonunda bu kitap da yayımlandı.

College de France derslerinin dışında, Foucault daha evvel yaptığı dersleri de yayımlanmaya başladığında onun nerdeyse tüm felsefe tarihinin içinden geçmiş olduğu ortaya çıktı. Fenomenolojiden Antropolojiye. Kant'tan, Hegel'den Nietzsche'ye yaptığı dersler yayımlandığında onun ne kadar kapsamlı bir filozof olduğu ortaya çıkmaya başlamış oldu. En son Nietzsche üzerine yaptığı dersler 2024 yılında mayıs ayında yayımlandığında, Foucault'nun ne kadar Nietzsche'ye ve bedene, arzuya geç yaklaştığını da görmüş olduk. Ama arşiv ve "palimpsest yazı" onun hep aklındaydı.

1969-70 yıllarında Vincennes Üniversite'sinde Deneysel Üniversite Merkezi'nde verdiği Nietzsche dersleri hemen Nietzsche'nin "zamansızlığı" üzerine odaklanmaktaydı. Tarihi birey ve tarihi olmayan birey arasında kurduğu ilişki "tarih-üstü" ile bütünleşmekte. "Tarih" ile "tarih anlamı/yönü" arasındaki fark Nietzsche'den yola çıkarak Foucault'nun kendi çalışmalarında ortaya konulmakta. Tarih-dışı bir oluştur ve unutma (mutluluk) ile birlikte işlemektedir. Elbette en dikkat çekici olan Gilles Deleuze'ün de daha evvel vurgulamış olduğu gibi Nietzsche'nin "Ahlakın Soykütüğü" kitabında yazdığıydı. Borç üzerine kurulu bir anlayış için yeni ufuklar açılmakta bu satırlarında.

Kendi hayatımı düşünmeye başladım. 1970'lerin ikinci yarısını Foucault'nun bu dersleri verdiği Vincennes Üniversite'sinde (1980 yılında yıkılana kadar) geçirmiştim. Deneysel olarak adlandırılan bu Üniversite'nin anlamı vardı. Sol bir eğitimi üstlenmişti. Fransız eğitim sisteminde almak için çok başarılı olmak zorunda olunan "Olgunluk (Bakalorya)" olmadan üniversiteye kayıt yaptırmak imkansızdı. Ama Vincennes bir işçi üniversitesi niteliğindeydi. Ve bu sınava girmeleri beklenmeksizin, işçilerin Vincennes Üniversite'sine kayıt yaptırmaları ve dersleri takip etmeleri mümkündü. Bazı hocalar bu yüzden derslerini saat 19'dan sonra yapmaktaydılar, çalışanlar ve işçiler gelip dinleyebilsinler diye.

Bu derslerde kendimden çok büyük yaştaki insanlarla dersleri izledim. İşçiler de, sanatçılar da vardı, fahişeler de derse gelmekteydiler. Hatta feminizm üzerine olan dersler daha da çarpıcıydı; çünkü onlar kadın hakları üzerine kitabi bilgileri değil kendi deneyledikleri vakaları anlatarak derse katkıda bulunuyorlardı. Bu nedenle bazen feminist hocaların yaklaşımına ters düştükleri de oluyordu. İşçiler ise kendi deneylerini anlatmaktaydılar. Hoca hem anlatan hem de vakaları dinleyen biriydi. Ve bu anlamda bir laboratuvar gibi işlemekteydi dersler. Kimi zaman hocanın sözü kesiliyordu ve ona karşı argümanlar ileri sürülmekteydi.

Foucault 1952 yılından 1970 yılına kadar dersler verdi. Paris'in ünlü Yüksek Okulunda (Ecole Normale Supérieure), Lille'de, Clérmont-Ferrand'da, Tunus'ta (hayat arkadaşı Daniel Defert ile birlikte), Vİncennes'de, 1970'in Mart ve Nisan aylarında Buffalo Üniversitesi'nde bu derslerini sürdürdü. Sonra Paris'in ünlü College de France gibi kamuya açık kurumunda 1970'den 1984'e kadar "Düşünce Sistemleri Tarihi Kürsüsünde" derslerine devam etti. 

1970 sonrasında, siyasi olarak çok daha aktif bir hayata başladı. Daniel Defert ile kurduğu, 1971'de "Hapishanelerden Haber Grubu" sözü entelektüellere değil ama deneyleri yaşayanlara veren bir haber imkânı yarattı. Bu, medyanın gerçekleştiremediği bir gazetecilik anlayışıydı. Vakalara dikkat vermekteydi: Bir anlamda vakaları analiz ederek teorik ve tarihi araştırmalarını gerçekleştirmekteydi.

Eserlerini bugün okuyanların sayısı herhalde çoktur. Dünyanın bütün dillerine çevrildiğini sanırım. Sartre ne kadar önemli bir entelektüel figürse İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki Fransa ve hatta dünyada, 1970 sonrasında Foucault da onun yerini alan bir figür olarak ortaya çıkarıldı. İkisi birlikte de entelektüel tavırlar aldılar. Görüş ayrılıkları olsa bile birbirlerini desteklediler. "Post-Sovyetik" bir dünyanın direnme biçimlerine destek oldular. İran devrimi Foucault için bir sorun oldu. Eleştirildi. Ama onun baktığı yerden "anlamaya" çalıştığı bir isyan hareketi oldu bu vaka. Bilgi, İktidar ve öznellik eksenleri buralardan geçmişti. Son dönem öznelliği ise Antik dünyadan gelen örnekler üzerine odaklandı. Hristiyanlığın bugüne kadar gelen "itiraf mekanizmasını" ele aldığında Cinselliğin son cildi ortaya çıkmaktaydı.

Bugün onun eserleri hâlâ dikkat çekmeye devam etmekte. Eski dersleri yayımlandı. Her dönemde kendi tarihinin içinden geçen çalışmalar yaptığını derslerini okudukça öğrenmekteyiz. Felsefe, tarih ve siyaset sosyolojisi onu okumaya ve değerlendirmeye devam etmekte. Yeni çıkan kitaplarını okuyarak onu değerlendirmeyi sürdüren araştırmacılar onun "Eserini" hâlâ yaşatmakta. Bilhassa "kültürlerin kökeninden itibaren farklarla yaşadıkları" ve "başka kültürlerle ilişkiye girdiklerini" saflık arayanlar unutmamalı; çünkü oluş ile tarih aynı şey değiller. "Tarih üstü" bir kurgu ise kimlik ile değerlendirilmekte.

Umarım bu kitaplar da diğer Türkçeye çevrilen kitapları gibi okuyuculara kazandırılır. Eskimeyen bir bakış ile sağlam düşünme imkanları, Foucault gibi, onun dönemindekilerle birlikte hâlâ devam etmekte. Sanırım, onu hep anacağız "Eseriyle". 

Ali Akay kimdir?

Ali Akay Paris'te, 1976-1990 yılları arasında Paris VIII Üniversitesi'nde Sosyoloji, Felsefe ve Siyaset Bilim okudu. 1990 yılından beri İstanbul'da, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesidir. Aynı Üniversitenin Resim Bölümü'nde 1992 yılından beri doktora derslerini sürdürmektedir.

Yurt dışında Paris, New York ve Berlin'de dersler vermiştir. Türkiye'de ve yurt dışında birçok kurumsal ve kurum dışı sergilerin küratörlüğünü yapmıştır. 

1992 yılında Toplumbilim dergisini kurmuş ve 2011 yılına kadar bu dergiyi sürdürmüştür. 2011 yılında, Toplumbilim dergisinin yeni ismiyle şu anda devam etmekte olan Teorik Bakış dergisini kurmuştur.

Yurt içinde ve yurt dışında yazıları yayımlanmıştır ve sanat, sosyoloji ve felsefe üzerine birçok kitabı vardır. 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Yeni bir yıla doğru

Otoriter devletçilik, yönetimsel bir demokrasi, yarı-despotizm yeni yılın siyasi habercisi olarak bize gelmiyor mu? Dünyanın her yerinde hayat pahalılığı ve enflasyon ile işsizlik toplumsalın büyük bir kısmını etkilemekte. Yeni illiberalizm doğaya değil üretimin şartlarına dokunmak istemekte

Arhan Kayar’ın hayal gücü

Kendi hızını hayat yakaladı ve birdenbire bıraktı. Arhan İstanbul’un hayal gücüydü. Ama hayal gücü olarak anılmaya devam edecek. İstanbul İstanbul’u yapanları unutmaz

Vardın mı?

Toplumsal alanın içindeki cins kimlikleri arası anlaşmazlıkların aşılması ve barışın vurgulanması için 25 Kasım’ın duyurulması ve yaygınlaştırılması ehemmiyetli gözükmekte

"
"