11 Ağustos 2024

Paris 2024 Olimpiyatları’nın ikonları  

Bir eli cebinde, ekipmansız, aksesuarsız yaptığı atış ile ABD’li basketçi LeBran James’ın süper karizmasını, ‘’Apollon ‘’lakaplı İtalyan yüzücü Thomas Ceccon’un fotojenikliğini unutturarak küresel bir sembole dönüşen milli atıcımız Yusuf Dikeç, Paris 2024 Olimpiyatlarından doğan fenomenlerden biri oldu


Bir eli cebinde, ekipmansız, aksesuarsız yaptığı atış ile ABD’li basketçi LeBron James’in süper karizmasını, ‘’Apollon‘’ lakaplı İtalyan yüzücü Thomas Ceccon’un fotojenikliğini unutturarak küresel bir sembole dönüşen milli atıcımız Yusuf Dikeç, Paris 2024 Olimpiyatlarından doğan fenomenlerden biri oldu.

Doğallığın, bazı durumlarda en kuvvetli silah olabileceğini, Paris 2024 Olimpiyatlarında gümüş madalya alan Yusuf Dikeç’in ünlenmesi ile bir kez daha görmüş olduk. Şevval İlayda Tarhan ile birlikte 10 metre havalı tabanca finalinde 2. olarak gümüş madalya kazanan Dikeç’i ekranda ilk gördüğümde sanki tanıyormuşum hissine kapıldım. Rahat hareketleri, arada hafif gülümsemesi, sonra elini cebine koyup atışını yapması o kadar doğal bir şekilde gelişti ki her şey bir anda olup bitti. “Bizim Yusuf” aynı anda bizim olmaktan çıkıp dünyanın dört bir yanında tıklanmaya başlayan bir fenomene dönüştü.

Yusuf Dikeç

Dikeç, numaralı gözlükleri yerine lens kapağı, kulak koruması gibi yardımcı teçhizatlarla daha “havalı” bir imaja bürünüp atışını yapsaydı bu kadar ilgi çeker miydi bilinmez, ancak 2024 Paris Olimpiyatları’nın en sembolik sporcularından biri haline gelmiş olduğu aşikâr.

Olimpiyat Köyünün kötü koşullarını öne sürerek yastığını, çarşafını alıp gece yarısı kendini parka atan 23 yaşındaki İtalyan yüzücü Thomas Ceccon’un yakışıklılığı bu eyleminin gölgede kalmasına neden oldu. 100 metre sırtüstü ve kısa kulvar 4x100 serbest bayrak yarışında dünya rekoru kırmış olan, “Apollon”, “Köpek Balığı”, “Sex Sembol” gibi lakapları olan ünlü yüzücünün Paris’ten sonra Tik Tok platformundaki takipçisi sayısını dörde katladığı kesin.

Thomas Ceccon

Sahalardaki sportif karşılaşma rekabetlerine paralel olarak gelişen “tarz savaşları”nın baş aktörlerinden olan Fransız eskrimci Enzo Lefort, modaya olan ilgisi ile tanınıyor. Giyim tarzı ile genç takipçileri tarafından taklit edilen Fransız Guayanası doğumlu eskrimci iki kez bireysel dünya şampiyonu olmuştu.

Enzo Lefort (Fotoğraf: Paris 2024)

NBA tarihinin en iyi basketçilerinden biri olarak ünlenen LeBron James aynı zamanda lüks markaların merceğinden düşmeyen bir moda ikonu olarak da tanınıyor. James’in, Jura bölgesindeki ufak bir gözlük atölyesine özel olarak tasarlattığı gözlükleri sosyal medyada tıklanma rekoru kırmıştı.

Basketbolcu LeBron James'in gözlükleri (Kaynak: L'est Republicain)

Paris 2024 Olimpiyatlarının bir diğer ilgi çeken kişiliği ise şüphesiz İngiliz dalgıç Tom Daley oldu. Beşinci kez olimpiyatlara katılan madalya koleksiyoncusu Daley, Tokyo Olimpiyatları’nda iki skor arasında beklerken, örgü örmeye başlayarak tüm dünyada yankı uyandırmıştı. Paris’te beşinci madalyasını alan ünlü dalgıç trikoya olan merakını sosyal medyaya taşıyarak üç milyon aboneye ulaşmış durumda. Ördüğü modelleri açık arttırma yöntemi ile satarak gelirini kanser hastalarının tedavisine aktarma geleneğini Paris’te de bozmayan Daley, Eyfel Kulesi motifli kazağı ördükten sonra basına poz verdi.

Tom Daley

Paris’te, basının ilgi odağı olan kadın sporcuları listesinin başını 25 yaşındaki Alman atlet Alica Schmidt çekiyor. İlk kez 2017 yılında U20 Avrupa Şampiyonası’nda objektiflere takılan 4x400 metre koşu atleti Schhimdt, profesyonel koşuculuk ve mankenlik mesleklerini bir arada yürütüyor.

Alica Schmidt

Paris’teki tarz rekabetlerinde Amerikalı tenisçi Coco lakalplı Cori Gauff’u ve “total look Miu Miu” kıyafetleri ile göz dolduran Fransız eskrimci Ysaora Thibas’ı unutmamak gerekiyor.

Ysaora Thibas (Kaynak: CNN)

Amerikalı atlet Sha’Carri Richardson-Sprint ise, Paris 2024 Olimpiyatları’nın en ilginç kadın sporcularından biri olarak belleklere kazındı. Başarılı atlet, XXL kirpikleri ve XXL tırnakları dışında pembe peruğu ve abartılı makyajı ile sanki birlerine özenmiş algısı veriyordu!

Sha’Carri Richardson-Sprint (Kaynak: The New York Times)

26 Temmuz’da başlayan ve bugün sona erecek olan Paris 2024 Olimpiyatları tarihteki yerini alacak. Açılış seremonisi ile büyük yankı uyandıran etkinliğin kapanış töreninin geleneksel kodlara uyularak stadyumda (Stade de France) yapılması programlandı. Tören akışı sır gibi saklansa da son günlerde Paris sokaklarında devamlı karşılaştığımız Amerikalı aktör Tom Cruise’un müthiş bir sürpriz yapacağı kesinleşmiş gibi.

Mutlu pazarlar.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

56 yaşındaki eski First Lady, 21’lik transseksüel mankenle aynı podyumda

Victoria’s Secret, marka olarak eski altın çağına geri dönecek mi zaman gösterecek ancak plastik bebek tutkusundan vazgeçerek yeni bir strateji uygulamaya geçmesi geniş tüketici kitlesinin kızgınlığını bir nebze unutturacak şüphesiz

"Siyah Dandy"ler kırmızı halıya

Mayıs ayında gerçekleşecek olan Met Gala 2025, uzun yıllar köle olarak aşağılanmış olan siyah ırkın, dört asırlık yaşam tarzlarını, felsefelerini, kültür, sanat ve müzik ve gastronomideki değerlerini modaya yansıtacak

2025 yaz sezonu öngörüleri

Louis Vuitton’un yarını hayal eden güçlü kadınları Louvre Müzesi’ni, Coperni’nin çağdaş prensesleri ise Disneyland’ı şenlendirdi

"
"