13 Ekim 2024

"Siyah Dandy"ler kırmızı halıya

Mayıs ayında gerçekleşecek olan Met Gala 2025, uzun yıllar köle olarak aşağılanmış olan siyah ırkın, dört asırlık yaşam tarzlarını, felsefelerini, kültür, sanat ve müzik ve gastronomideki değerlerini modaya yansıtacak

Afrika ülkeleri uzmanı profesör Monica L. Miller’in 2009 yılında yayınlanan, "Slave to Fashion: Black Dandyism and the Stiling Black diasporic İdentity" kitabı, New York Metropolitain Müzesi’nin sergi konusuna ilham verdi.

Moda dünyasının en prestijli etkinliği olarak kabul edilen ve geleneksel olarak sergi açılışından birkaç gün önce, her yılın mayıs ayında gerçekleşen Met Gala 2025’in teması ise ‘’Black Dandy’’ olarak açıklandı.

 Edebiyat, görsel kültür, yaşam tarzı gibi Afrika topluluklarının ve siyahî ırkın değişik disiplinlerini mercek altına alarak yayınladığı kitapla tanınan L. Miller, sergide misafir küratör olarak görev alacak.

Monica L. Miller

New York Kostüm Enstitüsüne gelir sağlamak amacı ile 1948 yılında dönemin ünlü moda yazarı Eleonor Lambert tarafından kurulan Met Gala, zamanla moda dünyasının en önemli etkinliğine dönüşerek günümüze kadar geldi.

1988 yılında Vogue dergisinin yayın yönetmenliği koltuğuna oturan ve 1995’te Met Gala’nın yönetimine atanan Anna Vintour, sıradan bir etkinliği metamorfoza uğratarak yüksek prestijli bir performans gösterisine dönüştürdü.

Anna Vintour

Her yıl, aylar öncesinden açıklanan farklı bir tema etrafında şekillenen etkinliğin gala gecesi, dünya basınının ilgi odağı oluyor.

Gecenin temasına göre lüks dünyasının prestijli tasarımcıları ve mücevher markaları tarafından hazırlanan kostümleri taşıyan moda ve show dünyasının ünlüleri “Kırmızı Halı” şöleni sunuyorlar.

Met Gala, sadece sahne ve sinema yıldızları için değil, tasarımcılar için de prestijli bir tanıtım aracı olarak kabul ediliyor.

“Çin” temalı 2015 yılı galasında, Rihanna’nın giydiği Çinli tasarımcı Guo Pei imzalı kostümü örnek olarak gösterebiliriz. İşleme işçiliği iki yıl süren saten manto moda tarihindeki özel yerini almış durumda.

Rihanna

2018 yılında gerçekleştirilen ve teması “Black Lively” olan galanın süper tasarımcısı ise Versace olmuştu. 600 saatlik bir çalışma ile gerçeklşetirlen kristal işlemeli kırmızı kostüm, moda severlerin belleğinden kolay silinmeyecek izler bıraktı.

Met Gala kırmızı halısının unutulmayanlar listesine 2019 yılında oyuncu Zendaya’nın giydiği, tasarımcı Tommy Hilfiger imzalı Cendrillon kostümü tasarımını da ekleyebiliriz.

Zendaya

Black Dandy temalı Met Gala 2025, şimdiden dünya basınının merceğine girmiş durumda. Moda dünyasının Kraliçesi Anna Vintour başkanlığındaki basın toplantısına davet edilen ve etkinlikte eş başkan olarak görev alacak olan erkek figürlerin seçimi de tesadüf değil şüphesiz.

Gala gecesinin sponsorlarından olan Louis Vuitton markasının erkek koleksiyonlarının yaratıcı şefi ve müzisyen Pharell Williams, Mercedez Benz’in F1 pilotu Lewis Hamilton Amerikalı aktör ve yönetmen Colman Domingo, rapçi ve müzik videosu yönetmeni ASAP Rocky’den oluşan siyahi ünlüler mükemmel bir Met Gala 2025 gecesi gerçekleştirmek için el ele verecek.

“Aristokrat gibi olmak, şık görünmek isteyen erkek” anlamına gelen Dandy anlayışı 18. yüzyılda Avrupa’da doğmuş ve zenginlere hizmet veren siyahî hizmetkârların görüntüsünü değiştirmek amacını için kullanılmıştı.

1800’li yılların başında İngiliz erkek modasının öncülüğünü yapan George Brummell’in başlattığı, Lord Byron, Oscar Wilde gibi figürlerin dahil olduğu Dandysme Akımı, sadece maddesel elitlik anlayışı olarak değil modern aristokrasinin kodlarını da yaratmıştı.

Mayıs ayında gerçekleşecek olan Met Gala 2025, uzun yıllar köle olarak aşağılanmış olan siyah ırkın, dört asırlık yaşam tarzlarını, felsefelerini, kültür, sanat ve müzik ve gastronomideki değerlerini modaya yansıtacak.

Mutlu hafta sonları…

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Sinema platformlarından podyumlara “Noodle Boys” fırtınası

Androgyne, ince siluet, kırılgan çekicilik, bukleli saçlar, narin yüz hatları… Hollywood’un çizdiği ve “Noodle Boys” olarak tanımladığı yeni kuşak erkek aktör imajı modayı da etkiledi. Geleneksel kaslı fizik, keskin yüz hatları, güçlü maskülen erkek kodları saf dışı bırakılarak yeni bir döneme girildi

Notre Dame Katedrali’nin yeniden açılış töreninde şıklık yarışı

Notre Dame Katedrali'nin ihtişamlı açılış töreninde Fransa’nın First Lady’si ve açılış töreninin ev sahibesi Brigitte Macron ile açılışın en beğenilen kadın figürü olduğunu not ettiğim eski First Lady Carla Bruni Sarkozy, Dior imzalı kıyafetleri ile “Parisli şık kadın” algısına vurgu yapmış oldular

Modada yeni bir trend mi: “Wrong jacket theory”

Yılbaşı gecesi party dress’lerinin üstüne ne giyecekleri düşüncesine kapılmış olan okuyucularıma şimdiden akıma öncülük etmelerinde bir sakınca olmadığını belirtmek isterim. Gardırobunuzu açıp şimdiye kadar eşleşeceğinizi aklınızdan geçirmediğiniz parçaları giyip aynaya bakın, çıkabilirsiniz!

"
"