25 Ocak 2025

Melania’nın fendi Donald’ı yendi

Amerika Birleşik Devletleri’nin 47. başkanı seçilen Donald Trump görkemli bir yemin töreninden sonra ikinci kez Beyaz Saray’ın yolunu tuttu. First Lady Melania Trump ise daha önce yarattığı polemiklerin bir devamı olarak bu kez törende giydiği aşırı ciddi kıyafeti ve yüzünün yarısını kapatan şapkası ile gündeme oturdu. Dünyaya meydan okuyan Donald Trump’ın sadece eşinden korktuğu söylentileri ise basının gündemine geldi

Politika sahnesine çıktığı günden beri ilginç kişiliği ile dünya basının kâh endişe kâh merakla izlediği Donald Trump, ikinci kez Amerika Birleşik Devletleri’ni yönetecek. 20 Ocak’ta düzenlenen ihtişamlı yemin törenininde Trump, taktığı kenarlı şapka yüzünden eşini öpemeyince alay konusu oldu.

First Lady, ABD Kongre Binası Rotundo’da düzenlenen yemin töreninde giydiği koyu lacivert renkteki yünlü manto-elbise ve kalem etekten oluşan tören kıyafetini, Eric Javits imzalı bir şapka ile tamamlamıştı. Uzun yıllardan beri Melania’nın özel stil danışmanlığını üstlenen Fransız tasarımcı Hervé Pierre’in kontrolünde hazırlanan kıyafetin her detayı Oscar de la Renta atölyelerinde şüphesiz ince elenip sıkı dokunarak hazırlanmıştı. Melania, eşinin ikinci yemin töreninde giyeceği kostümün Amerikan markaları tarafından tasarlanmasını tercih etmişti. Ancak mimari formda dikilen kostümün askeri üniforma düzeyindeki katı duruşu, First Lady’nin sert ve itici bir duruş sergilemesine neden olmuş kanımca.

Basının ilgi odağı haline gelen boater tarzı şapkaya gelince… Melanie’nin köşeli yüz şekline uyum sağlamaması ve göz teması kesilecek bir seviyede takılmış olması estetik görüntünün esrarengiz bir tarz yaratmasına neden olmuş.

Donald Trump’ın ilk kez ABD başkanı seçildiği dönemde Beyaz Saray’ın danışman ekibinde yer almış olan oyuncu Omarosoa Marigault Newman, First Lady’nin ilk dört yıllık deneyiminde modayı estetik algı çerçevesinde gördüğünü, ancak son zamanlarda politik mesaj vermek amacı ile kullandığını iddia ediyor.

Newman, Melania’nın açıkça politika yapıyor gibi görünmüyor olsa da memnuniyetsizliğini moda yolu ile aktarma stratejisini benimsemiş olduğunu dile getiriyor.

2016 seçim öncesi Trump, ırkçı, cinsiyetçi, yabancı düşmanlığı gibi mesajlar vermesi nedeni ile tepki çekmiş ve First Lady adayı Melania da Calvin Klein ve Ralph Lauren dışındaki Amerikalı tasarımcılar tarafından boykot edilmişti.

Moda gurusu Anna Vintour ise 1920’li yıllardan beri gelen bir geleneği bozarak çiçeği burnunda First Lady’yi Vogue dergisinin kapağına taşımamıştı.

Malenia, Trump’ın ilk başkanlık sınavı süresince geri planda kalma stratejisini tercih etse de birtakım reaksiyonları ile şaşkınlık yaratmıştı.

2017 yılında Sicilya’da düzenlenen G7 zirvesinde, orta sınıf Amerikalılara göz kırpan eşine inat eder gibi Dolce&Gabanna imzalı 50 bin $’lık işlemeli ceket giymiş, bir başka etkinlikte ise Zara’dan aldığı ve sırtında “Benim umurumda değil, senin?” sloganlı kot montu ile ne yapmak istediği anlaşılamamıştı.

1990’lı yıllarda doğup büyüdüğü Slovenya’dan New York’a gelerek mankenlik kariyerine başlamış, top model unvanına erişmiş olmasa da Helmut Newton, Patrick Demarchelier, Mario Testino gibi dönemin star fotoğrafçılarının objektiflerine poz vermişti.

Manken Melania Knawts’ın hayatı, 2005 yılında Donald Trump’la evlenmesi ile yön değiştirmiş ve ilginç bir hayat hikâyesini yazmak için ilk adımını atmıştı.

İkinci kez ABD’nin First Lady’si unvanını alan Melania’nın Beyaz Saray’a çıkmak için birtakım şartlar öne sürdüğü ve eşi tarafından onay aldığı söyleniyor.

Mutlu hafta sonları…

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Dolce Vita müzede

Paris’in en önemli müzelerinden biri olan Grand Palais, İtalyan markası Dolce&Gabanna’yı ağırlıyor. Uzun bir restorasyon sürecinden sonra tekrar kapılarını halka açan görkemli sarayda sergilenen 200 kostüm ve 300 aksesuar, İtalyan estetik anlayışının ve modaya olan hakimiyetinin gücünü yansıtıyor

Havada “maksimalizm” kokusu mu var?

Birkaç sezondan beri “sessiz lüks”, “ladylike” gibi terimler verilmiş olarak moda trendlerinde hükmünü sürdüren neo-minimalizm akımının sonu mu geliyor? Tarihte minimalizm anlayışına tepki hareketi olarak doğmuş olan maksimalizm tekrar gündemde. Başta, 2011 yılından beri Balmain markasını yöneten Fransız Tasarımcı Olivier Rousteing olmak üzere, genç nesil stilistler minimalizm olgusunun kodlarının yaratıcılığı frenlediğini gerekçe göstererek baş kaldırıyor

Murakami imzalı Louis Vuitton çantalar 2025 yılını renklendirecek

Moda ve sanat ilişkisinin en başarılı örneklerinden biri olan Louis Vuitton ve Takashi Murakami iş birliği, 20 yıl sonra tekrar vitrinlerde. 2003 yılında gerçekleştirilen ikonik birliktelikten doğan çanta koleksiyonunda, markanın amblematik monogamı, Japon sanatçının dokunuşu ile renklenmiş, logomania çılgınlığının doğmasına neden olmuştu

"
"