Ne Oluyor?

Zülfü Livaneli: Türkiye’nin geleceğinde İmamoğlu ve Selahattin Demirtaş’ı görmek isterim

05 Eylül 2019 17:06

Orhan Veli’nin "Gün olur alır başımı giderim" şiirini ne vakit Zülfü Livaneli'den dinlesem "alıp başımı gitmek" isterim. Bodrum'da buluştuğum Zülfü Livaneli ile son kitabı " Livaneli'nin penceresinden" üzerine yaptığımız söyleşide  alıp başımızı gittik. 
 
Livaneli, Türkiye ve dünya meselelerine kafa yoran bir entelektüel olarak önemli bir soruya cevap aramış kitabında. “Batı'nın kibri ile Doğu’nun cehli arasında Türkiye nereye koşuyor?"
 
Livaneli ile giderek eriyen toplumsal değerler, yok sayılan kültürel birikim, muhafazakârlık adı altında neyi muhafaza ettiği belli olmayan yozlaşmış, içeriksizleşmiş lumpen söylemler üzerine konuştuk .
 
Yükselen popülizm, siyasetin bugünü ve yarını ile ilgili fikir
alışverişi yaptık. Livaneli’nin "kapitalizm dünyayı bitire bitire yok oluyor, sosyalizm ise daha yeni geliyor ve daha iyi bir sosyalizm" analizi çok önemliydi. “Sovyetler Birliği devam etmeliydi bence, çünkü faşizmi yenmişti “ demesi de...
Sol üzerine konuştuk; yeni bir tanıma ,içeriğe sahip olması gerektiği konusunda birleştik. Livaneli'ye göre Sol,  sadece sınıf mücadelesi demek değil, kadın hakları, çevre hakları demek, yok olan dünyamızı kurtarmak, silahlanmaya, savaşlara karşı çıkmak demek...”
 
Livaneli “ Türkiye’nin aydın, entelektüel sorunu var” diyor. Nedenini röportajda okuyacaksınız. Ekrem İmamoğlu, Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş hakkında neler söylediğini de... 
 
Livaneli, "Dindar-muhafazakâr kesimde yeni bir lider çıkar mı" sorusuna da yanıt veriyor. 
 
Sohbetimize gelin siz de katılın.