Haberler

Tokat'ta köylüler 'izinsiz' altın madenciliği sondajını engelledi: Şirketi protesto etmeye traktörlerle gittiler

04 Ağustos 2024 14:51

T24 Video

Tokat'ın Şehitler köyünde, izinsiz altın madenciliği yaptığı iddia edilen EMSA Madencilik'in sondaj çalışmalarına köylüler müdahale etti. Köylüler, şirketi protesto etmeye traktörlerle gitti. Çalışmayı engelleyen köylüler, Tokat İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Şehitler köyünün Sorhun Obası yaylasında bulunan 'maden arama bölgesi' köylülerin merası olarak biliniyor. Altın madenciliğini köylerinde istemeyen köylüler, maden arama sahasında 1942 hektar büyüklüğünde ve 29 ayrı bölge olarak belirlenmiş alanda şirketi protesto etti.

Tokat'ta yaşayan Erdoğan Doğan Sol Parti olarak süreci takip ettiklerini belirterek madenin izin almadan 19 Temmuz'da sondaj yapmaya başladığını ifade etti. Doğan, “Madeni izin almadan 19 Temmuz’da sondaj yapmaya başladılar. 190 bin 420 dönüm arazide, 29 tane altın madeni sahası belirlenmiş. Tokat’ın neredeyse yüzde 46’lık bölümünde maden çalışması var. Köylüler, müdahale edip makineleri çalıştırmadı. Köylüler burada, büyük oranda hayvancılıkla geçiniyor. Bir hafta 10 gündür devam eden bir süreç var. Madencilik faaliyetiyle ilgili Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması da yapıldı. Köylüler, mücadele edeceklerini ve madeni istemediklerini yetkililere söylüyorlar” dedi.