Ne Oluyor?

"Suriye'de çatışma ve provokasyonlar her an başlayabilir; çünkü aktörlerin hiçbiri samimi değil"

30 Ekim 2019 17:52

Soçi Mutabakatı kapsamında 150 saat doldu. Erdoğan, "Soçi Mutabakatı çerçevesindeki süre doldu ama hâlâ askerlerimize ve Suriye Milli Ordusu'na tacizler var. Gerekirse 'güvenli bölgeyi' genişletiriz" dedi. Bundan sonra nelerin olabileceğini Tele 1 Moskova Temsilcisi Mahir Esen Şirin Payzın'a yorumladı.

Rusya'nın hedefinin Batı müdahalelerini etkisiz hâle getirmek olduğunu ifade eden Esen, Rusya'nın pozisyonunda kararlı olduğunu ve vazgeçmeyeceğini söyledi. Esen, Esad'ı güçlendirmenin Batı müdahalelerini engelleyeceğini ifade ederek, Rusya'nın bu amaçla Esad ve Kürtleri uzlaştırmaya çalışağını belirtti. 

'Özgür Suriye Ordusu (Suriye Milli Ordusu)'nun Rusya'nın gözünde terörist bir yapılanma' olduğunu söyleyen Esen, "Türkiye, hamlelerini yanlış yapsa da Suriye'de azımsanamayacak bir güç. Bu yüzden Rusya, Türkiye'ye rağmen ÖSO'ya karşı bir hamle yapmak istemez" dedi. 

Suriye'deki çatışmaların yeniden başlama ihtimali olduğunun altını çizen Esen, "Rusya çatışmalara 'sona erdi' gözüyle bakıyor. Ancak provokasyona açık bir durum var. Çünkü Türkiye de dahil Suriye'deki aktörlerin hiçbiri samimi ve dürüst değil. Çok ciddi ve sıkıntılı bir dönem" diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye yönetimiyle masaya oturması gerektiğini vurgulayan Esen, "Bu konu bir daha açılmamak üzere kapatılmalı, aksi halde çatışmalar Türkiye'yi olumsuz yönde etkiler, kaybeden taraf olur" yorumunda bulundu.