Videoröportaj

Orhan Pamuk, yeni kitabı ‘Uzak Dağlar ve Hatıralar’ı ilk kez T24’e anlattı: Sevilmeme korkusu vardır bende, bağlanma ihtiyacında olan biriyim

İlk kez düzenlendiği 1901 yılından bugüne kadar dünyada 118 kişiye değer görülen Nobel Edebiyat Ödülü’nü Türkiye’den kazanan tek isim olan Orhan Pamuk, iç dünyasını da açtığı yeni kitabına ilişkin olarak T24 yazarı Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtladı

19 Eylül 2022 21:36

T24 Video

Türkiye'nin Nobel Edebiyat Ödülü alan ilk ve tek yazarı Orhan Pamuk, son kitabı “Uzak Dağlar ve Hatıralar”ı ilk kez T24 Yazarı Murat Sabuncu'ya anlattı.

Orhan Pamuk’un; bekleme koltuklarında, trenlerde, metrolarda, kahve ve lokanta masalarında yıllarca tuttuğu 4 bin sayfalık notlar ve yaptığı resimlerden 398 sayfalık bir seçki, Yapı Kredi Yayınları’ndan “Uzak Dağlar ve Hatıralar” adıyla çıktı.

İlk kez düzenlendiği 1901 yılından bugüne kadar dünyada 118 kişinin değer görüldüğü Nobel Edebiyat Ödülü'nü Türkiye'den kazanan (2006) tek isim olan Orhan Pamuk, son kitabının "hem yazarı hem ressamı."

Orhan Pamuk'un yeni kitabında yer verdiği resimlerden

İç dünyasını ilk kez önemli ölçüde okura açan Nobel Ödüllü yazar "Burada mahremiyetimi biraz göreceksiniz. Ama bu kitabın önemli bir kısmı benim mahremiyetim değil. Bunlar bir gün yayınlanır diye de düşünüyordum. Hatta en gizli sırlarımı yazdığım sayfalar da vardır belki. Ama bunların bir gün belki, hatta ben yaşarken yayımlanabileceğini düşündüğüm için yine de kontrollü yazdım" dedi. 

Yeni kitabında korkularından, rüyalarından, ilişkilerinden de söz eden Orhan Pamuk, nisan ayında evlendiği eşi Aslı Akyavaş’ın hayatındaki yerinin altını çizerken, "Ben birisine bağlanma ihtiyacında olan biriyim. Her şeyi paylaşma ihtiyacındayım. Fazla cemaat insanı değilim. Partiye gidelim, oraya gidelim, arkadaşlar edinelim, hep birlikte bir yerlere gidelim, hep birlikte telefonlaşalım… Öyle biri değilim. Bir arkadaşım olsun, her şey olsun. Şimdi benim için her şey Aslı’dır" ifadesini kullandı.

Orhan Pamuk'un yeni kitabında yer verdiği resimlerden

Orhan Pamuk, okurlarını kendisiyle birlikte içsel bir yolculuğa çıkardığı “Uzak Dağlar ve Hatıralar”a ilişkin olarak Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtlarken, şu görüşü de paylaştı:

"Her zaman kötü düşündüğüm, suratına kötü söyleyip ayıp ettiğim insanlara karşı pişmanlık besledim ve samimiyetle bunları düşünerek, Ahmet kötü, Mehmet benim kitabımı beğenmedi, kendi kitabı güzel mi gibi şeyler yok benim hatıralarımda. Siyasi öfkeler bile nispeten az… En sonunda hayat çok kıymetli bir şey, saçma insanların saçma görüşlerine kızarak onu harcamayalım. Kendi kendimize o kadar güzel, değişik güzellikler bulabiliriz ki…"

YARIN: Orhan Pamuk, seçim sürecine giren Türkiye’deki siyasi gelişmeleri, iktidar ve muhalefet konusundaki düşüncelerini anlatıyor


TIKLAYIN | Orhan Pamuk ‘Veba Geceleri’ni ilk kez T24’e anlattı: Günümüze siyasi gönderme yapmaktan çekinmedim, ama esas niyetim bu değildi

TIKLAYIN | Orhan Pamuk: Altan, Kavala, Demirtaş Türkiye’nin hapiste yatan cesur insanları; sayısız siyasi mahkûm bırakılmadıkça toplumun normalleşmesine imkân yok!