Videoröportaj

Orhan Pamuk ‘Veba Geceleri’ni ilk kez T24’e anlattı: Günümüze siyasi gönderme yapmaktan çekinmedim, ama esas niyetim bu değildi

“35 yıl düşündüğünüz bir romanın dengesini hükümeti eleştirmek için bozmak istemezsiniz…”

21 Mart 2021 15:33

T24 Video

İlk kez düzenlendiği 1901 yılından bugüne kadar dünyada 117 kişiye değer görülen Nobel Edebiyat Ödülü’nü Türkiye’den kazanan (2006) tek isim olan Orhan Pamuk, son romanı ‘Veba Geceleri’ ile bir kez daha okurlarının karşısında.

Pamuk, Yapı Kredi Yayınları tarafından ilk baskısı 300 bin adet yapılan Veba Geceleri' ni, medyada ilk kez T24 yazarı Murat Sabuncu’ya anlattı.

Fotoğraf: Yaşar Kavas / T24

Orhan Pamuk (Fotoğraf: Yaşar Kavas / T24)

Veba Geceleri’nin ‘1901 yılında Girit civarındaki küçük bir Osmanlı adası olan Minger’de yaşanan bir veba salgınını anlattığını’ belirten Pamuk, romanının çerçevesini özetlerken, “Osmanlı memleketlerinin, adalarının tek tek elden çıkması konusudur bu… Ya da düpedüz Osmanlı İmparatorluğu’nun batışının, sona erişinin hikâyesi diyebiliriz” diyor.

Pamuk, Murat Sabuncu’nun, ‘romanda, bugüne gönderme içeren bölümlerin de olduğuna’ işaret eden sorusu üzerine, “Günümüze siyasi gönderme yapmaktan çekinmedim. ‘Günümüze benziyorsa benzesin, ne yapayım’ dedim. Ama esas niyetim bu değildi. 35 yıl düşündüğünüz bir romanın dengesini hükümeti eleştirmek için bozmak istemezsiniz... Eğer böyle ayrıntılar varsa, bu belki de milliyetçilik, laiklik, siyasal İslam, iktidar, otorite, istibdat, düşünce özgürlüğü, azınlıklar gibi konularda hep aynı tepkileri vermişiz, hep aynı yanlışları, hataları yapmamızdandır bence” görüşünü dile getiriyor.

Fotoğraf: Yaşar Kavas / T24

Orhan Pamuk ve Murat Sabuncu 

İlk kez bir romanı için, yayıncısı Yapı Kredi Yayınları ile birlikte video anlatımlar/tanıtımlar hazırlayan Pamuk, bunun nedenini, Türkiye medyasındaki gelişmelere işaret ederek açıklarken, özetle şunları söylüyor: “… Gazetelerin çoğu hükümetin azat kabul etmez kölesi gibi davranıyor. Biz de Türk basınındaki bu gelişmeleri görüp dijital dünyada videolar yayımlamaya karar verdik. Bu videoların metinlerini ben kendim özenle yazdım ve onları inanarak, sevinçle okudum, yeni bir şey bulmanın sevinciyle. Burada büyük bir gazetenin desteğini almadan kendi göbek bağımızı kendimiz kesiyor, okuyucularla buluşuyor, her şeyi kendimiz doğrudan anlatıyoruz... Çaresizlikten yeni bir şey keşfettik galiba, diye de düşündüm.”


** Orhan Pamuk’un T24 yazarı Murat Sabuncu’ya verdiği söyleşinin, günümüz Türkiyesi’ndeki gelişmelere odaklanan ve yazarın eleştirilerini içeren 2. bölümü için tıklayınız.

* Orhan Pamuk’un açıklamalarının tam deşifre metni.