Gün Olur

"Türkiye S-400 almasaydı da ABD ile F35 krizi yaşanabilirdi"

24 Temmuz 2019 16:57

Geçtiğimiz aylarda Türkiye gündeminde olan Rus hava savunma sistemi S-400'ün teslimatı, geçtiğimiz hafta tamamlandı. Peki Türkiye neden S-400'ü seçti? Hava savunma sistemini kime karşı koruma olarak aldı? Neden S-400 de, ABD çıkışlı Patriot değil? S-400, Türkiye için ne anlama gelecek? Savunma Sanayii Uzmanı Arda Mevlütoğlu, Hakan Aksay'a yorumladı.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle F-35 savaş uçakları programından çıkarılmasına ilişkin konuşan Mevlütoğlu, bu konuda Amerika Birleşik Devletleri tarafından tatmin edici teknik bir gerekçelendirme açıklamasının yapılmadığı belirtti. Mevlütoğlu, "Belki de S-400 Amerika için faydalı bir bahane. S-400 almamış olsaydık bile, bugün başka bir kriz konusunu ve o krizden dolayı F-35 programından çıkarılmayı tartışıyor olabilirdik" dedi. 

S-400 sistemini, Çin'den sonra satın alan ikinci ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Mevlütoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 teslimatlarından sonra yaptığı açıklamada, üçüncü filonun ortak üretimle hizmete gireceğini söyledi. Resmi açıklamalarda ortak üretimin  kapsamına yönelik herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Üretim ortaklığı gerçekleşirse, bu Türkiye için bir başarı olur" ifadelerini kullandı. 

Rusya'nın Su-35 ve Su-57 savaş uçaklarını Türkiye'ye satabileceklerini söylemesinin ardından gündeme gelen Su-35 konusuna ilişkin konuşan Mevlütoğlu, Türkiye'nin yakın zamanda yeni uçak alımı yapmasını olası görmediğini ifade etti. Mevlütoğlu, "Başta ekonomik sebepler olmak üzere, lojistik sistem ve operasyonel stratejilerin gerektirdiği karmaşık süreçler gibi durumlardan dolayı kısa vadede herhangi bir kaynaktan herhangi bir uçak alımını olası görmüyorum" diye konuştu.