Videoröportaj

Enkaz başında isyan: Bırakıp gidersen bu cenazeleri nasıl çıkaracağım?

13 Şubat 2023 10:58

Depremzede: Sen bırakıp gidersen ben bu cenazeleri nasıl çıkaracağım?

Gönüllüler: Uzmanı değilim, ben yardım için geldim. Elimizden gelenin fazlasını yaptık. Buranın yetkilisi nerede? Cenazeler niye göçük altında bekliyor?

Bu diyalog cenazelerini almak isteyen depremzedeler ve arama kurtarma çalışmalarına katılan gönüllülere ait...

Türkiye, günlerdir enkaz başında yakınlarını bekleyen depremzedelerin yardım taleplerine şahit olmaya devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerde binlerce bina yıkıldı, binlerce insan enkaz altında kurtarılmayı beklerken yaşamını yitirdi.

Depremzedelerin birçoğu yardımların yetersizliğini dile getirirken, birçoğu da bazı bölgelere yardımların hiç ulaşmadığını söyledi. Dünyanın birçok yerinden yardım gönderilirken, Türkiye'nin dört bir yanından deprem bölgelerine giden vatandaşlar da gönüllü olarak arama kurtarma faaliyetlerine katıldı. 

T24 ekibi bu kez Hatay'ın Antakya ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan gönüllü bir ekip ile enkaz başında yakınlarını bekleyen vatandaşların arasında geçen diyaloğu kaydetti.

"Sen bırakıp gidersen ben bu cesetleri nasıl çıkaracağım?"

Gönüllü ekibin arama kurtarma çalışmalarını sonlandırması üzerine, günlerdir enkaz başında yakınlarına ulaşmak isteyen vatandaşların tepkisi, bölgedeki faaliyetlerin yetersizliğine kanıt niteliğinde...

"Cenazeler göçük altında bekliyor"

O diyalogların bir kısmı şu şekilde:

Depremzedeler: İçerideler, gitmeyin, ölüme terk ediyorsunuz.

Gönüllü ekip: Elimizden gelenin fazlasını yaptık, ses yok, hiçbir şey yok. 

Depremzedeler: İki tane cesedim var. Sen bunu bırakıp gidersen ben bu cesetleri nasıl çıkaracağım?

Gönüllü ekip: Uzmanı ben değilim, uzmanları baksınlar. Ben yardım için geldim. 

Depremzedeler: Peki biz ne yapacağız şimdi?

Gönüllü ekip: Burada yetkili yok mu ya? Burası nasıl bir ilçe? Buranın yetkilisi nerede? Ben Giresun'dan geldim. Ben gelmemiş olsam orası nasıl kırılacaktı? Hani yetkili nerede burada, ben anlamadım...Benim gördüğüm cenazeler göçük altında bekliyor. Niye bekliyor ben anlamadım.