Haberler

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan İHD Eş Başkanları Keskin ve Türkdoğan İHD önünde alkışlarla karşılandı

25 Haziran 2022 16:46

T24 Video Haber

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Lisesi önünde yapmak istediği 900. hafta basın açıklamasına polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınan Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan serbest bırakıldı. İstanbul Şubesi önünde Cumartesi anneleri, Keskin ile Türkdoğan alkışlarla karşılandı.

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılanları İHD İstanbul Şube binası önünde kayıp yakınları, İHD üyeleri, hukukçular, sivil toplum örgütü temsilcileri, Gazeteci Tuğrul Eryılmaz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy ve çok sayıda kişi katıldı.

"İl emniyet müdürünün Anayasa Mahkemesi'nin üstünde olduğu bir yerdir burası" 

İHD İstanbul Şubesi önünde açıklama yapan Eren Keskin, şunları söyledi:

"Kayıp yakınlarını yıllar önce o dönem başbakan olan Tayyip Erdoğan kendi huzurunda kabul etti ve "Bizim dönemimizde gözaltı olmayacak ve bütün gözaltıların akıbetlerini biz açıklayacağız" dedi. Ne oldu? Hiçbir şey olmadı. O kayıplardan sorumlu olan Mehmet Ağar ve benzerleri bugün iktidarın yanındalar. İşte onların aklı değişti ama bizim aklımız hep aynı yerde. Biz hep aynı yerdeyiz. Kayıplarımızı  aramaya devam edeceğiz. Bugünün bence en önemli cümlesi şuydu; Anayasa Mahkemesi'nin barışçıl gösterilerle ilgili kararı var yasaklayamazsınız. Dedi ki polis şefi; il emniyet müdürünün yasağı var. İşte il emniyet müdürünün Anayasa Mahkemesi'nin üstünde olduğu bir yerdir burası. Hukukun bizzat devlet güçleri tarafından ihlal edildiği yerdir burası. Bugün yaşadığımız buydu. Bizlere kelepçe taktılar. Biz insan hakları savunucusuyuz. Her zaman barışı savunduk. Bizleri kelepçeleyerek gözaltına aldılar. Protesto ediyoruz. Suç duyurumuzu da yapacağız."

"Hak savunucuları hiçbir zaman o hafıza mekanından vazgeçmeyecek"

Öztürk Türkdoğan da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bugün 900. hafta etkinliğimizi bizim için bir hafıza mekanı olan cumartesi meydanında yapmak istedik. Cumartesi Anneleri meydanı olarak biliyoruz orayı. Galatasaray Lisesi'nin önündeki o küçük meydan, hepimiz için bir hafıza mekanıdır. Biz o mekandan asla vazgeçmeyeceğiz. Türkiye'de elbette siyasal iktidar şu anda geldiği nokta; tamamen otoriter yöntemle, yasaklayıcı yöntemle, kendini anayasanın, hukukun evrensel ilkelerin üstünde gören yöntemler. Bunların geçeceğine inanıyoruz. Biz inanıyoruz ki siyasi ve toplumsal muhalefet birlikte mücadeleyle bugünleri aşacaktır. Bugün gösterilen dayanışma nedeniyle teşekkür ediyoruz. 900. hafta etkinliğimizi yapamadık. Gözaltına alındık ama sağolsun milletvekili arkadaşlarımız açıklamamızı okudular. Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları hiçbir zaman o hafıza mekanından vazgeçmeyecekler. Bu kesintisiz bir mücadele. Adalet ve hakikat mücadelesi."

 

 

TIKLAYIN | Cumartesi Anneleri'ne Galatasaray Lisesi önünde polis müdahalesi