Videoröportaj

Prof. Dr. Emre Erdoğan: Siyasette yaşlı, donmuş bir elit var; yeni seçmenin yüzde 15'ini sandığa götürürseniz sonucu değiştirirsiniz

Prof. Dr. Emre Erdoğan, Murat Sabuncu’ya anlattı

29 Mart 2023 12:29

14 Mayıs'taki seçimlere doğru giderken resmi verilere göre, gelecek yıl oy kullanacak 62,4 milyon seçmenin yaklaşık 13 milyonunu "Z Kuşağı" olarak isimlendirilen kesim oluşturuyor. 6 milyonu ilk kez oy kullanma hakkına sahip olacak. Gençlerin seçimdeki belirleyiciliğini yorumlayan Prof. Dr. Emre Erdoğan, "Yeni seçmenin yüzde 15'ini sandığa götürürseniz sonucu değiştirirsiniz" dedi.

Gençlerin siyasete bakışını değerlendirirken, "Gençler her yerde dışlanıyor; siyasette yaşlı, donmuş bir elit var bu rahatsız ediyor" diyen Prof. Dr. Erdoğan "Genç seçmenin yüzde 30'u sandığa gitmeyebilir" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Erdoğan, "Muhalefet için nokta atışı kampanya daha etkili olabilir" derken  iktidar için ise "AK Parti temel ihtiyaçları olan en alttaki seçmene sesleniyor" diye konuştu. 

Önümüzdeki seçimlerde seçmenlerin oy verme davranışları nasıl şekillenir?

Sonuçta etkili olacak gençler ve kadınlar hangi kriterlere dikkat edecek?

Genç seçmenin tercihleri neler?

Gençler siyasetten ne bekliyor?

Yeni seçmenler sandığa gidecek mi?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Emre Erdoğan, Murat Sabuncu’ya anlattı.