Seçim 2023

Bekir Ağırdır: Muharrem İnce yüzde 6'yı aşarsa seçim 2. tura kalır, iktidarın şansı artar; oy verenleri anlamak yerine İnce'yi eleştirmek en kolayı!

Bekir Ağırdır ve Murat Sabuncu yorumladı...

06 Nisan 2023 11:47


T24 Video

Türkiye'nin önde gelen kamuoyu araştırmaları uzmanı Bekir Ağırdır, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin olarak değerlendirmelerini paylaşırken, "Muharrem İnce yüzde 6'yı aşarsa seçim 2. tura kalır" dedi. "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kalması durumunda iktidarın elindeki devlet imkânlarını da seçimi kazanmak için kullanmaktan çekinmeyeceğini" vurgulayan Ağırdır, 2. turda Erdoğan'ın kazanma şansının artabileceğini söyledi. 

"Kemal Bey'in Tik Tok hesabı bile yeni açılmış"

T24 ekranında Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Bekir Ağırdır, Muharrem İnce'ye destek veren seçmen kitlesinin yarısının ilk kez oy verecek gençlerden oluştuğunun altını çizdi. Ağırdır, gençlerin taleplerinin görmezden gelinmemesi gerektiğini, ocak ayına göre İnce'ye verilen desteğin neden arttığını anlamaya çalışmanın önemli olduğunu vurgularken, "Gençler diğerlerinde umut görmedikleri için 'Muharrem İnce' diyor. Gençlerin tepkisini görünür kıldı diye İnce'yi eleştirmek işin en kolayı" görüşünü dile getirdi.

"Memleket Partisi'nin, Muharrem İnce'nin oyu neden arttı, Millet İttifakı bunu anlamalı" diyen Ağırdır, "Millet İttfakı’nın Muharrem İnce ile sağlıklı bir diyalog kurması gerekiyor, çünkü bu durum seçimi  ikinci tura kalması riskini içeriyor ve iktidarın kazanma ihtimalini güçlendiriyor" dedi. 

Bekir Aığrdır, Muharrem İnce'nin artan desteği içinde en önemli paya sahip görünen gençlerle Millet İttifakı'nın ilişkisinin yeterli olmadığına işaret ederken, "Kemal Bey'in Tik Tok hesabı bile daha iki gün önce açılmış" sözleriyle örnek verdi.

"Hikâye Erdoğan yandaşlığı-karşıtlığına dönüştü"

Seçime doğru giderken muhalefetin seçmene yeni bir hikâye ve umut vermesi gerektiğini söyleyen Ağırdır, bunun henüz görülmediğini anlatırken, "Hikâye Erdoğan yandaşlığı-karşıtlığına dönüştü, iktidar da bunu istiyor. Mesele, ülkenin gidişatını değiştirecek bir hikâye inşa etmek olmalı. Sokaklarda 'seçim kazanıldı' coşkusu değil de tedirginlik varsa bu düşünülmeli" ifadesini kullandı.

Seçime giderken ortaya çıkan ittifaklar ve seçim aritmetiğini anlatırken "Parlamentoda hiçbir ittifak 301 milletvekili çıkaracak gibi görünmüyor" diyen ve bugün itibarıyla Millet ve Cumhur ittifaklarının yaklaşık 280'er milletvekili çıkarabilecek bir görüntü verdiklerini kaydeden Ağırdır, "Millet İttifakı, İyi Parti dahil tek liste olmalı" diye konuştu.

"MHP, AKP ile muhafazakâr rekabeti hesaplamış olabilir"

MHP ile AKP'nin seçime ayrı milletvekili listeleri ile girişini ve Cumhur İttifakı'ndaki diğer partilerin HÜDA-PAR'a yaklaşımını değerlendiren Ağırdır, "Kadının gündelik hayattaki rolü Cumhur İttifakı’na dahil olup olmamanın pazarlığı oldu" dedi. MHP'nin bu duruma sessiz kaldığına dikkat çeken Ağırdır, "Kendi listesiyle seçime girme kararı açıklayan MHP, AKP ile muhafazakârlık alanında rekabet hesaplamış olabilir. MHP'nin ayrıca, Hizbullah tartışmasıyla  da gündemde HÜDA-PAR konusunda rezervi olabilir" dedi.

TİP'in "CHP'yi yetersiz gören ve HDP'yi eleştirenlerin dikkatini çektiğini" kaydeden Ağırdır, TİP'in sadece iddialı olduğu üç-beş şehirde aday gösterip "mevzuat gereği en az 41'inde seçime girmesi gereken diğer illerde propaganda bile yapmamasının Emek ve Özgürlük İttifakı'nın olası kayıplarına karşı bir önlem olabileceğini söyledi.

Murat Sabuncu ile birlikte "AKP ve MHP'nin ayrı listelerle seçime girmesi ne anlama geliyor, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kampanyası nasıl gidiyor, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin oylarında gözlenen yükseliş ne anlama geliyor, Cumhurbaşkanlığı seçimi hangi olasılıklarda ikinci tura kalabilir, Emek ve Özgürlük İttifakı'ndaki TİP'in kendi listesiyle seçimlere girmesi nasıl sonuçlar üretebilir, ittifaklardaki liste tartışmaları seçimi nasıl etkiler" sorularına yanıtlar veren Bekir Ağırdır'ın açıklamalarının tamamını videodan izleyebilirsiniz.

Murat Sabuncu soruyor, Bekir Ağırdır yanıtlıyor...