Gündem

Zonguldak açıklarında batan 12 personelin bulunduğu gemide bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı

20 Kasım 2023 11:32

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Zonguldak açıklarında batan geminin mürettebatından birinin cansız bedenine ulaşıldığını, bölgedeki arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Uraloğlu, basın mensuplarına, dün Zonguldak açıklarında batan gemiye yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Ülkenin birçok kesiminde görülen yağışlar konusunda Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarı yaptığını anımsatan Uraloğlu, "O uyarılarla beraber de gerekli bütün ulaşım noktalarında kara, demir, hava ve deniz yolunda ilgili taraflar uyarıldı." dedi.

Arama çalışmaları devam ediyor 

Uraloğlu, uyarılar sonucu gerekli önlemlerin alındığını ancak Karadeniz'de iki gemide sıkıntı yaşandığını söyledi. Yüksek hızda esen rüzgar ve fırtınada Türk bayraklı bir geminin dün limana yanaşırken mendireğe çarparak dalgaların etkisiyle battığını bildiren Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Gemi, sabah saat 10.00 civarında uydu sistemlerinden acil çağrı verdi. Arkadaşlarımız olayı, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz, Denizcilik Genel Müdürlüğümüz takip etti ama o şartlarda oraya müdahale imkanı yoktu ve görüntüleriyle beraber geminin en son battığını tespit ettik. 12 personelin bulunduğu gemide bir arkadaşımızın cansız bedenine ulaşıldı. Diğerleriyle ilgili de arama çalışmaları devam ediyor."

Yabancı bayraklı bir geminin yaşadığı sıkıntıyı da anlatan Uraloğlu, "O da sahile gelip birkaç defa çarptıktan sonra bölündü ancak içindeki mürettebat, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, itfaiyenin, Kıyı Emniyetinin ve o bölgedeki kurtarma ekiplerinin müdahaleleriyle sağ salim çıkarıldı. Orada çok şükür bir can kaybımız yok. An itibarıyla da arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor."

Bakan Yerlikaya 12 Türk mürettebata ulaşılamadığını aktarmıştı 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sabaha karşı yaptığı açıklamada, Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde mendireğe çarpan yük gemisinin battığını ve 12 Türk mürettebat ile irtibat kurulamadığını bildirerek, "Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir" dedi.

Bakan Yerlikaya, Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir'e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı 'Kafkametler' adlı kuru yük gemisi, sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir. Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanacaktır" diye konuştu.

AFAD Başkanı Memiş: Karadan tarama çalışmalarına devam ediyoruz 

AFAD Başkanı Okay Memiş, mendireğe çarparak batan "Kafkametler" adlı geminin 12 mürettebatından birinin cansız bedenine bu sabah ulaşıldığını anımsattı.

Memiş, "Hava şartlarının hiç tahmin edilmediği kadar ağır olduğunu ifade etmek durumundayız. Fırtına kasırgaya, kasırga da adeta Tornado denilen daha şiddetli rüzgara dönüştü. Hem denizden hem de karadan anında ulaşmakta epeyce zorlandık" dedi. 

Memiş, günün ağarmasıyla hava şartlarının biraz daha iyileştiğini, arama tarama faaliyetlerinin ilgili tüm ekiplerle, bütün güç ve imkanlarla kesintisiz sürdürüldüğünü vurgulayarak şunları söyledi: 

"İlçe merkezinde 225 müracaatta özellikle çatıların uçtuğu ihbarı yapıldığını, yaklaşık 213 iş yerinde ve 10 konutta zarar oluştuğunu tespit ettiklerini aktaran Memiş, vatandaşların zararların giderilmesi konusunda hiç kimsenin şüphesinin bulunmaması gerektiğini vurguladı.

Bununla birlikte karadan tarama dediğimiz çalışmalarıma devam ediyoruz. Dün gece hava şartları çok daha kötüydü, buna rağmen tarama faaliyetlerine ara vermedik, karadan tarama faaliyetlerimiz devam etti ancak denize açılmak veya helikopterin, uçağın çalışma yapması pek mümkün olmadı. Yalnız gündüz saatlerinde siz de uçağı, helikopteri gördünüz İHA'larda bölgeyi tarıyorlar. Hava şartları el verdiği müddetçe arama kurtarma çalışmalarının hepsine devam edeceğiz." 


TIKLAYIN - Bakan Yerlikaya, Karadeniz Ereğli'deki yük gemisinin battığını bildirdi: 12 Türk mürettebattan haber yok

TIKLAYIN - Zonguldak'ta batan gemideki haber alınamayan mürettebatın listesi ortaya çıktı