Sağlık

Zombi Geyik hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Uzmanlara göre zombi geyik hastalığının bilinen bir tedavisi yok

26 Aralık 2023 10:40

Bilim insanları, milyonlarca kişiyi etkileme ihtimali bulunan oldukça tehlikeli zombi geyik hastalığına dair dikkat çeken uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar, giderek yayılan ve "yavaş ilerleyen bir felaket" olarak nitelendirdikleri hastalığın tedavisinin bulunmadığını ve hastalığı yok etmenin de neredeyse imkânsız olduğunu dile getiriyor. Üstelik zombi geyik hastalığı, insanlara da bulaşabiliyor. Dahası uzmanlara göre hastalık milyonlarca insanın etkileyebilir. Peki, bilim insanları arasında ciddi bir endişeye neden olan zombi geyik hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Bilim dünyası, Kuzey Amerika’da ortaya çıkan tehlikeli bir hastalık sebebiyle büyük bir endişeye kapılmış durumda. Zombi geyik adı verilen hastalığın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki geyik popülasyonunda giderek yayıldığı ifade ediliyor. 

Uzmanlar, özellikle Yellowstone Milli Parkı içerisinde yaşayan çok sayıda geyikte bu ölümcül hastalığın tespit edildiğini dile getiriyor. Öte yandan buradaki geyikler, vahşi doğadaki çok sayıda avcının da temel besin maddesi konumunda. Bu sebeple zombi geyik hastalığının farklı türler arasında da yayılmış olabileceği düşünülüyor.

Zombi geyik hastalığı nedir?

Uzmanların açıklamalarına göre zombi geyik hastalığı son derece bulaşıcı. Öte yandan hastalığı yok etmek neredeyse imkânsız. Bilim dünyasında endişe yaratan hastalık hakkındaki çalışmaları ile tanınan Dr. Cory Anderson konuyla ilgili olarak “Her zaman ölümcül, tedavi edilemez ve son derece bulaşıcı bir hastalıkla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullanıyor.

Zombi geyik hastalığı uzun yıllar boyunca topraktaki ve yüzeydeki varlığını sürdürebiliyor. Üstelik dezenfektanlara, formaldehite, radyasyona ve yüksek ısıya karşı dirençli olduğu ifade ediliyor.

Chronic wasting disease (kronik zayıflama hastalığı) olarak da isimlendirilen hastalığa temelde prion adı verilen proteinler sebep oluyor. Genellikle vahşi doğadaki geyikler arasında ortaya çıkıyor ve enfekte geyiklerle beslenen diğer hayvanlara da bulaşabiliyor. Adından da anlaşılabileceği hastalık, etki ettiği canlıların zaman içerisinde giderek zayıflamasına ve nihayetinde ölümüne sebep oluyor.

Zombi geyik hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalık, geyiklerde ve etki ettiği diğer büyükbaş hayvanlarda salya, uyuşukluk, kilo kaybı ve yürüme zorluğu gibi semptomlarla karakterize oluyor. Öte yandan hastalık, uzun süren kuluçka döneminin ardından etki ettiği canlının beyin fonksiyonlarını da ciddi bir şekilde etkiliyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi bu ölümcül hastalığın bilinen bir tedavisi yok.