Sağlık

Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Zika virüsünün belirtileri nelerdir?

İstanbul'da ''Aedes'' türü sivrisineklerde artış yaşanmasının ardından Zika virüsü hakkında detaylar gündeme geldi

04 Ağustos 2022 12:53

Zika virüsü taşıyan Aedes sivrisineğinin İstanbul'da görülmesinin ardından Zika virüsü, gündemde yer aldı. Zika virüsünün ne olduğu nasıl bulaştığı ve Zika virüsünün belirtileri, araştırılmaya başlandı. Virüsün ana bulaşma yollarından biri, enfekte olmuş Aedes cinsi sivrisineklerin ısırması şeklinde olduğu öğrenildi. Peki, Zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Zika virüsünün belirtileri nelerdir?

İstanbul'da ''Aedes'' türü sivrisineklerde artış yaşanıyor. Özellikle Zika virüsü bulaştıran ''Aedes'' türü sivrisineklerle mücadelede ilaçlamanın yeterli olmadığı belirtiliyor.

Zika virüsü nedir?

Adını ilk olarak 1947 yılında Uganda’da keşfedildiği Zika ormanından alan Zika virüsünün, enfekte olmuş sivrisineklerin ısırması ve virüsün bulaştığı insanların birbirine bulaştırması yoluyla yayıldığı biliniyor.

Zika virüsü belirtileri nelerdir?

Uzmanlar, Zika virüsünün, bulaştığı kişilerde baş ağrısı, eklem ağrıları, deride döküntü, gözlerde kızarıklık şeklinde belirtiler gösterdiğini dile getiriyor. Hastalığın kuluçka süresinin 3-14 gün arasında değişmekte olgunu söyleyen uzmanlar, Zika virüsünün çok düşük bir oranda ölüme sebebiyet verdiğini savunuyor. 

Hastalığın iyileşme süresinin yaklaşık 4-7 gün olduğunu söyleyen uzmanlar, Zika virüsünün daha çok riskli bölgelere sık seyahat edenler ve hamileleri tehdit ettiğini belirtiyor.

Özellikle hamilelerde, virüsün anne karnındaki bebeğe bulaşabileceği ve bunun bebekte doğum anomalilerine neden olduğu kanıtlandığı iddia ediliyor.

Zika virüsü nasıl bulaşır?

Zika virüsünün kan, tükürük, çeşitli vücut sıvıları ve nadiren de olsa cinsel temas yoluyla da bulaşabildiği söyleniyor. 

Zika virüsünden nasıl korunulur?

Başta riskli ülkelere seyahat ederken güvenliği sağlayacak uzun kollu giysiler götürmenin, bulunan yerdeki içi su dolu bekleyen kapları boşaltmanın ve ayrıca daha çok klimalı ortamlarda bulunmanın hastalıktan korunmak için önem taşıdığı biliniyor.

Sivrisinek ısırmasına karşı koruyucu spreylerin ve uzun kollu gömlek ve pantolonların etkili korunma yöntemleri arasında yer aldığı belirtiliyor.