Politika

Zeki Sezer'den halefi Aksakal'ın "DSP, seçimlere sokulmadı" sözlerine cevap: Kararı PM aldı, o da olumlu oy kullandı

"DSP’lilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum"

27 Şubat 2019 12:24

Demokratik Sol Parti’nin (DSP) eski başkanlarından Zeki Sezer, şimdiki Genel Başkan Önder Aksakal’ın, partinin 2007 seçimlerine sokulmadığı sözlerini yalanladı. 2007 seçimlerinde ‘bir görev olarak ve toplumdan gelen yoğun istek üzerine’ CHP ile iş birliği yaptıklarını söyleyen Sezer, bu kararın alındığı ve Parti Meclisi’nde Aksakal’ın da olumlu oy kullandığını hatırladığını ifade etti. 

Aksakal: Zeki Sezer’e seçime katılmaması yönünde telkin ve baskıda bulundular

DSP Genel Başkanı Aksakal, Hürriyet’ten İpek Özbey’e verdiği söyleşide, “2002’ye kadar iktidarın büyük ortağıydınız. Sonraki seçimleri kaybettiniz. 2007’de katılmadınız. 24 Haziran’da yoktunuz. DSP’ye ne oldu da ortadan kayboldu ve şimdi ne oldu da adını bu kadar sık duyar olduk” sorusuna şu cevabı vermişti:

“Bunun ilk ayağı 2007 yılıdır. 2007 seçimlerinde DSP seçime sokulmamıştır. Ben Parti Meclisi üyesiydim. Seçimlere katılma kararını YSK’ya ilk bildiren parti bizdik. Bütün Türkiye’yi dolaşmıştık, iddia ediyorum ki yükselişe geçmiştik. Fakat ‘derin yapı’ diye tarif edeceğim yapı bizim o yükselişimizin karşısında CHP’nin muhtemelen zafiyete uğrayabileceği düşüncesiyle o günkü genel başkanımız Zeki Sezer’e ziyarete geldi. Seçime katılmaması yönünde telkin ve baskıda bulundular. Gelenler de emekli generaller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’du.”

Sezer: DSP’lilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum

Halefi Aksakal’ın açıklamalarıyla ilgili Hürriyet’e konuşan Sezer ise DSP’nin ‘2007 seçimlerine sokulmadığı’ iddiasını yalanladı. Sezer, “Sayın Aksakal’ın söylediği gibi birileri bizi 2007 seçimlerine sokmamış değil. Tam tersi biz bir görev olarak ve Türkiye bugün geldiği duruma gelmesin diye toplumdan gelen yoğun istek üzerine CHP ile iş birliği yaptık. Üstelik bu karar parti meclisinden geçerken Sayın Aksakal’ın da olumlu oy kullandığını hatırlıyorum” dedi.

Hurşit Tolon’la hayatını hiç görmediğini ve Şener Eruygur ile de Atatürkçü Düşünce Derneği başkanlığı döneminde siyaset dışı çay içtiğini belirten Sezer, şöyle devam etti:

"Başka hiçbir askerle de görüşmedim. Bu söylem hem adı geçen değerli generallere, hem bana hem de yurtsever DSP tabanına haksızlıktır. Kaldı ki birileri o dönem TSK yöneticilerine Balyoz, Ergenekon diye iftiralar atmış, büyük zararlar vermişti. Bu da bugün mahkeme kararları ile açığa çıktı. Bu açıdan da DSP’lilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, ‘şunu bunu partiye kabul etmedik’ sözlerini de DSP nezaketine uygun bulmadığımı belirtmeliyim. Yine Sayın Aksakal’ın kurucumuz Rahşan Ecevit’e dönük sözlerini de doğru bulmuyorum.”