Yaşam

Yurt dışında yaşama deneyimine sahip insanlar, kariyer planlarını karakterlerine daha uygun çizebiliyor

Kişilerin benlik algısı gelişiminde tecrübe ettiği ülke sayısından çok, ülkelerde yaşadığı süre önemli

23 Mayıs 2019 20:34

ABD’deki Rice Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve North Carolina Üniversitesi araştırmacılarının Organizational Behavior and Human Decision Processes dergisinde yayımladıkları çalışmaya göre, yurt dışında yaşamak benlik algısını netleştiriyor. Yurt dışında yaşayan insanlar kendileriyle ilgili daha tutarlı, net ve stabil inançlar geliştiriyor. Kariyer planlarını karakterlerine daha uygun çizebiliyor. Daha önceki çalışmalar, boşanmak, işten çıkarılmak gibi olayların kişilerin benlik algısını bulanıklaştırdığını ortaya koymuştu.

Araştırmacılar, çalışmalarını anket yoluyla, 1874 katılımcı ile gerçekleştirdi. ABD’de uluslararası MBA programlarına kayıtlı olan ve çalışmanın başından itibaren yurtdışında yaşayan veya çalışma esnasında yerleşen katılımcılardan toplanan veriler yorumlandı. Yurtdışında yaşarken, yetiştiği kültürden ve normlardan farklı yerleri tecrübe eden insanlar, bununla baş etmeye çalışırken kendini muhakeme etmeye başlıyor. Muhakeme esnasında kültürlerinden getirdikleri değerleri ve normları görüp, bunların benliklerindeki etkisini fark ediyorlar. Kişi, kendisinin nasıl biri olduğunu belirleyen değerler ile sırf yetiştiği kültürü yansıtanlar arasında ayrım yapmaya başlayabiliyor.

Araştırmaya göre, kişilerin tecrübe ettiği ülke sayısından çok, ülkelerde yaşadığı süre önemli. Yurt dışında uzun yıllar yaşamış insanlar, benlik algılarını geliştiriyor, daha tatminkar ve stressiz bir yaşama sahip olabiliyorlar. Netleşen benlik algıları sayesinde kariyerlerinde de iyi kararlar alıyor, karakterlerine ve değerlerine uygun kariyer seçmeyi başarıyorlar. Çalışma hayatında daha iyi performans gösteren bu kişiler, ulusal çapta çalışan ancak yabancı elemanlarla çalışmak isteyen şirketler için de iyi bir kaynak.

­Bilim Fili’nde yer alan haberin tamamını okumak için tıklayın…