Gündem

Yeşim Akbaş cinayetinde acil tıp teknisyeninin ifadesi, Yeşim vurulduktan sonra dakikalarca ambulans çağırılmadığını gösterdi

Davanın üçüncü duruşması, bilirkişiden gelecek dosya ve kamera kayıtlarının gönderilmesi için 12 Temmuz'a ertelendi

01 Haziran 2024 19:16

Manisa Demirci’de 14 Nisan 2023’te, sevgilisi Komiser Yardımcısı Doğan Can Yıldız’ın Emniyet Müdürlüğü’nün üst katındaki lojmanında başından vurularak hayatını kaybeden Yeşim Akbaş’ın (26) ölümüne ilişkin davanın ikinci duruşması görüldü. Müşteki avukatlarından Büşra Yıldız, olay günü 8.15'te vurulan Akbaş'ın yaralandığına dair anonsun acil tıp teknisyeni R.G.'ye saat 8.45'te ulaştığını söyledi. Avukat Yıldız, sanık hakkında "Akbaş'ı öldürdüğü kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı. Duruşmada ifadesi dinlenen Akbaş'ın arkadaşı Mustafa Temiz, Akbaş'ın vurulmasından 15 dakika sonra olay yerine intikal ettiğini, olay yerine çok sayıda polisin girip çıktığını ve nöbetçi polislerin "Silah sesi duymadık" dediklerini aktardı. 

Akbaş, 14 Nisan günü 08.15'te, sevgilisi Yıldız'a ait silahla başından vurulmuş, ağır yaralanması sebebiyle Salihli ilçesine sevk edildiği sırada hayatını kaybetmişti. İddianamede Yıldız’ın, geçmişte boşandığı eşini başına silah dayayarak tehdit ettiği ve eşine şiddet uyguladığı için disiplin soruşturması sonucunda yer değiştirme cezasıyla olayın gerçekleştiği Demirci’ye atandığı ortaya çıkmıştı.

İlk duruşmanın ardından intihar ettiği öne sürülen Akbaş'ın ölümünden 55 dakika önce, iddia edildiği gibi, sahibi olduğu güzellik salonundaki cihaz için yetkili servise ulaşıp görüşmek için sözleştiği doğrulanmıştı. Sanığın daha önce eski eşi M.T. ve M.T.'nin eski eşi A.A.'nın kişisel verilerini hukuka aykırı bir şekilde sorgulaması sebebiyle hakkında soruşturma başlatılması sonucu aldığı disiplin cezası da dosyaya girmiş, Yıldız hakkında iki kez meslekten çıkarma cezası kararı alındığı görülmüştü. 

Akbaş'ın arkadaşının ifadesi dinlendi: Pozitif biriydi, yaşam sevinci vardı

İkinci duruşmada, Akbaş'ın makam dersi aldığı arkadaşı Temiz'in ifadesi dinlendi. Bölgede yıllardır yerel gazetecilik yapan Temiz, mesleğinden kaynaklı olarak polisler sürekli iletişim halinde olduğunu, sanık Yıldız'ı da tanıdığını söyledi. Temiz, Akbaş'ın "intihar ettiğini" savunan sanık beyanlarına karşılık olarak, "Yeşim'in psikolojik bir sorunu yoktu, pozitif biriydi, yaşam sevinci vardı. Yeşim sorumluluk sahibiydi, provalara erkenden gelirdi" dedi.

Temiz: Polisler, "Silah sesi duymadık" dediler

Akbaş'ın başından silahla vurulduğu 14 Nisan günü olaydan 15 dakika sonra olay yerine geldiğini söyleyen Temiz,  henüz olay yeri incelemenin ve savcının olay yerine intikal etmemiş olduğunu vurguladı, "Olay polis bölgesinde olduğu için jandarmanın gelmesi gerekiyormuş. Bununla ilgili olarak biraz zaman geçti, bu esnada olay yerine çok sayıda polis girip çıktı" dedi. Olay yerindeki nöbetçi polislerle konuşan Temiz, polislerin, "Silah sesi duymadık" dediklerini anlattı, kendisinden rahatsız olduklarını söyledi.

"Esnaflar olaya dair ifade vermek istemiyor"

Komiser yardımcısı Yıldız, soruşturma aşamasında verdiği ifadesinde, sırtındaki çiziklerin bir iki gün önce B.Ç. isimli şüpheli şahsa işlem yaparken olduğunu söylemiş, otopsi raporunda ise Akbaş'ın sol el tırnaklarındaki dokular Yıldız'ın DNA'sı ile eşleşmişti.

Yıldız'ın B.Ç. isimli şahsa işlem yaparken çıktığını söylediği arbede hakkında görgüye dayalı bir bilgisi olmadığını söyleyen Temiz, B.Ç. ile Akbaş'ın tanış olduğunu, B.Ç.'nin Akbaş'ın köpeklerine baktığını söyledi. Yaşanan arbedeyi esnaflara sorduğunu söyleyen Temiz, esnafların olaya ilişkin şahitlik yapmak istemediklerini belirtti. Temiz, esnafların, Yıldız'ın B.Ç.'ye müdahale ettiği sırada Akbaş'ın olayın yaşandığı yere yakın olan ofisinden gelerek Yıldız'a "Ne yapıyorsun sen?" dediğini, Yıldız'ın "Sen karışma" deyip Akbaş'ı iterek yere düşürdüğünü kendilerine anlattıklarını söyledi.

Sanık Yıldız: Hakkımda hep asılsız iddialarda bulunuluyor

Temiz'in ifadesine karşılık olarak Yıldız, "Yeşim bana bir şey olacağı için aşağı indi, bana dua ederken gördüm, Yeşim'in bana tepki göstermesi benim de onu itmem söz konusu değildir. Ben bir insanın canına kıyacak insan değilim. Olaydan önce gönüllü olarak deprem bölgesine kendi isteğimle gidip çalıştım, benim hakkımda idari soruşturma yok, idari soruşturmadan aldığım ceza da yok. Hakkımda hep asılsız iddialarda bulunuluyor" dedi.

Anne Akbaş: Başkalarının da canını yakmasın, başka kızları da kandırmasın

Akbaş'ın babası ve annesi de duruşmada hazır bulundu. Baba Mustafa Akbaş, "Karşı taraf kızım ile ilgili temelsiz iddialarda bulunmaktadır, bunları kabul etmiyorum. Kızım katledilmiştir. Manisa'dan Demirci'ye sürgün yiyip gelmiş, eski eşinin başına silah dayamış, Demirci'de kirada kaldığı evin tavanına şarjör boşaltmış Doğan ile ilgili sürekli olumsuz şeyler duyduk, cezanın iki katı verilmesini talep ediyorum" dedi.

Anne Aysun Akbaş da, "Mustafa bey kızımı derslerinden dolayı daha iyi tanır, kızım zaten intihar etmedi bunu herkes biliyor, rapor da bunu doğruluyor. Sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum, böyle insanlar sokakta dolaşmasın, başkalarının da canını yakmasın. Başka kızları da kandırmasın" ifadelerini kullandı.

Avukat Yıldız: Maktulün sanık tarafından öldürüldüğünü düşünüyoruz

Müşteki avukatlarından Büşra Yıldız da Akbaş'ın sahibi olduğu güzellik salonundaki cihaz nedeniyle vurulmadan 55 dakika önce görüşmek için haberleştiği yetkili servis G.O.'nun ifadesinin önemine dikkat çekti, maktulün sanık tarafından öldürüldüğünü düşündüklerini söyledi.

TIKLAYIN - Yeşim Akbaş cinayetinde “intihar iddiasını” çürüten tanık ifadesi: Yeşim vurulmadan 55 dakika önce görüşmek için sözleşmişler

Acil tıp teknisyenine olaydan yarım saat sonra anons gitmiş

Yıldız, ifadesinde, olay günü saat 8.15'te silah sesini duyduğunu ve uyanıp Akbaş'a tampon yaptığını söylemişti. Yapılan svap analizine göre, Yıldız'ın, Akbaş'a tampon yaptıktan sonra ellerini yıkamadığını söylemesine rağmen tırnak aralarında kan örnekleri çıkmış, Yıldız'ın ellerini kolonya ile temizlediği de tespit edilmişti.

Avukat Yıldız, acil tıp teknisyeni R.G.'nin, kendisine gelen anonsun saat 8.45'te verildiğini söylediğini hatırlatarak çelişkiler bulunduğunu ifade etti. Ayrıca Avukat Yıldız, Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde görevliyken, boşanma sürecinde hakkında yürütülen kadına yönelik şiddet kapsamındaki soruşturma nedeniyle Demirci ilçesine sürgün edilen Yıldız'ın öfke problemi olduğunu belirterek, "Silahı atış halinde hazır halde bulundurduğunu kendisi de kabul etmiştir, bu hayatın olağan akışına aykırıdır, Akbaş'ı öldürdüğü kanaatindeyiz" dedi.

Avukat Özbay: Olay yerine ilişkin delillerin karartıldığı açık

Müşteki avukatlarından Barış Özbay da sanık avukatının daha önce dillendirdiği gibi Akbaş'ın yakın döneme ilişkin psikolojik rahatsızlığı olmadığını, Akbaş hakkındaki tek doğru olan iddianın alkol kullanması olduğunu söyledi. Avukat Özbay, şu ifadeleri kullandı:

"Sanık, Yeşim'in alkollü olmasını ya da alkol almasını sağlayarak ölümünü kolaylaştırmıştır, olay yerine ilişkin delillerin karartıldığı açıktır, polisler olay yerine müdahale etmişlerdir. Sanığın babası Adem Yıldız sanığın evinde bulunan ilaçların bir kısmını kendisinin kullandığını beyan etmiştir, sakinleştirici içeren ilaçlardır, Yeşim'in bu ilaçları kullandığına dair raporda bir ibare geçmemektedir ancak bu tür ilaçlar sanığın eski iş yerinde de bulunmuştur. Ölmüş olan kişi bununla ilgili beyanda bulunamayacağından sanık bu tarz ithamlarda bulunmaktadır."

Sanık avukatı Batu: Müvekkilin maktulü öldürdüğüne dair somut delil yok

Sanık avukatı Fatih Batu, olayın bir cinayet mi yoksa intihar mı olduğunun henüz aydınlatılamadığını söyledi. Otopsi raporunda da alınan örneklerde Akbaş'ın kanında antidepresan ve alkol bulunduğunu söyleyen Batu, bu tarz ilaçlar kullananların intihara teşne olduğunu iddiasını yineledi. "Bu tarz intiharlarda kimse kendisini uzaktan ateş etmiyor" diyen Batu, "Fizik kurallarına ve merminin giriş deliği de nazara alırsak söz konusu intihar eylemini gerçekleştirmiş olduğu açıktır, müvekkilin maktulü öldürdüğüne dair dosyada somut delil bulunmamaktadır" diyerek sanığın tahliyesini istedi.

Mahkeme, sanık Yıldız hakkında adli hükümlerin yetersiz kalması nedeniyle tahliye talebini reddetti. Temiz'in ifadesinde anlattığı, sanığın müdahale ettiği asayiş olayına ilişkin olarak kamera kayıtlarının gönderilmesi için Demirci İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne başvurulmasına ve Akbaş'ın sağlık durumuna dair iddialar sebebiyle bilirkişiden gelecek dosyanın beklenmesine karar verildi. Üçüncü duruşma, 12 Temmuz tarihinde görülecek.

Ne olmuştu?

26 yaşındaki Yeşim Akbaş, Manisa Demirci’de 14 Nisan 2023’te, sevgilisi Komiser Yardımcısı Doğan Can Yıldız’ın Emniyet Müdürlüğü’nün üst katındaki lojmanında, Yıldız' ait tabanca ile başından vurularak hayatını kaybetmişti.

İddianamede, Akbaş'ın ölümünden önceki gün Yıldız ile birlikte birlikte katıldığı iftar yemeğinde yüzünde herhangi bir yara bulunmayan Yıldız'ın suratındaki çiziğe dikkat çekilmiş, yüzündeki izin kedi tırmalaması sonucu olduğunu anlatan komiser yardımcısı Yıldız’ın tırnağında Akbaş’a ait doku örneğine rastlanmıştı. Yıldız, sırtındaki çiziklerin ise bir iki gün önce B.Ç. isimli şüpheli bir şahsa işlem yaparken olduğunu söylemişti.

Sanık Yıldız'ın, Akbaş’ın vurulmasından hemen sonra elini yıkadığı ve olay yerindeki polis memurlarının verdiği kolonya ile elini temizlediği tespit edilmişti. 

Mahkeme, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalması nedeniyle sanık Yıldız'ın tutukluluğunun devamına karar vermişti.

TIKLAYIN - Komiser yardımcısını elini yıkayıp kolonya ile temizlemesi tutuklatmış: Yeşim Akbaş’ın ölümüne ilişkin davada tanıdık savunma