Gündem

Yerine kayyım atanan Hakkâri Belediye Eş Başkanı Akış'a 19,5 yıl hapis cezası verildi

Polis, mahkeme kararını protesto edenlere müdahalede bulundu, DEM Partililerin adliye önünde basın açıklaması yapmasına müsaade etmedi

05 Haziran 2024 09:19

T24 Haber Merkezi

Van'da gözaltına alınan ve İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyım atanan Hakkâri Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'a, yargılandığı davanın Hakkâri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, hükümle birlikte Akış'ın tutuklanmasına karar verdi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, söz konusu karara Bugün bir kez daha tarihe AKP’nin darbesi tescillenmiştir. Saray, Türkiye halklarına karşı şu an savaş açıyor, bunu asla kabul etmiyoruz, halk direnmeye devam edecek” diyerek tepki gösterdi. Akış, kararın ardından Van Cezaevi'ne gönderildi. DEM Parti milletvekili heyeti, yoğun polis ablukası altında Valilik binası önünde oturma eylemine geçti.

Yoğun polis ablukası nedeniyle salona girişleri engellenen avukatlar ve milletvekilleri tepkiler sonucu salona girerken, Akış, mahkemede yaptığı savunmada, “Ben bugüne kadar şerefimle, bu halkın tek kuruşuna dokunmadan görev yaptım. Neden 4 ay önce değil, neden 1 yıl önce değil, neden 4 yıl önce yapılmadı bu yargılama? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum” ifadelerini kullandı.

Duruşma sonrası adliye önünde kararı protesto edenlere polis müdahalede bulundu.  DEM Partililerin adliye önünde basın açıklaması yapmasına izin verilmezken, Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in polis tarafından itildiği görüntüler kameralara yansıdı.

Akış’ın avukatı içeri alınmadı

Sabah saatlerinde Adliye binasına gelenler içeri alınmadı. Hakkâri Belediye Eş Başkanı Akış’ın karar duruşması için Hakkari Adliyesi'ne gelen avukatı Azad Özer, "Dosyanın avukatı olmama rağmen kolluk engeline takılıyorum ve içeri giremiyoruz. Yargılama nasıl yapılacak?" dedi.


Video: Ruşen Takva

Avukatlar tepkiler sonucu salona girebildi

Gazeteci Ruşen Takva'nın aktardığına göre, karar duruşmasını takip etmek için adliyeye gelen milletvekili heyetinin ve avukatların içeri girmesi engellendi. Avukatlar, duruşmanın görüleceği salona listede adları yok diye önce alınmadı daha sonra tepkiler sonucu salona girebildi. 

"Başım dik bir şekilde karşınızdayım"

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Eş Başkanı Sıddık Akış savunmasına başladı. Gazeteci Ruşen Takva'nın duruşmadan aktardığına göre, Akış'ın ifadeleri şöyle:

“Dönemin savcısının, polisinin, hakiminin Fetöcü olduklarını, hazırladıkları dosyanın siyasi olduğunu bugün gündeme alınan dosyanın da siyasi olduğunu biliyorum. Benim başım dik, 53 yaşındayım bunca yıldır mücadele ediyorum mücadele etmeye devam edeceğim. Tüm yaşamımı bunların etrafında ördüm, bundan sonrada öyle yapacağım. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum. Başım dik bir şekilde karşınızdayım. Yeniden iddianame hazırlanmasını talep ediyorum. Fetöcü bir savcının hazırladığı iddianame ile yargılanmak istemiyorum. Sizden tahliye ya da beraat talep etmiyorum. Sadece vicdanınıza bırakıyorum kararı. Ben bugüne kadar şerefimle, bu halkın tek kuruşuna dokunmadan görev yaptım. Neden 4 ay önce değil, neden 1 yıl önce değil, neden 4 yıl önce yapılmadı bu yargılama? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum.”

Hakkari Belediye Eş Başkanı Kıyak: Yaptığım her şeyin arkasındayım

Hakkâri Belediye Eş Başkanı Kıyak da şu savunmayı yaptı:

“Benim kaçtığıma ilişkin haberlerin yapıldığını duydum, ben asla kaçma girişiminde bulunmadım. Ben yaptığım her şeyin arkasındayım, siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum. Ben barış dedim, kardeşlik dedim, adalet dedim, eşitlik dedim, özgürlük dedim. Halen diyorum.”

Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası

Akış'a, yargılandığı davanın Hakkâri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, hükümle birlikte Akış'ın tutuklanmasına karar verdi.

Karar sonrası adli dışında polis, partililere ve kararı protesto eden vatandaşlara müdahalede bulundu. Gazeteci Ruşen Takva'nın paylaştığı görüntülerde Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in polis tarafından itildiği görüldü.

Tülay Hatimoğulları: Bugün bir kez daha tarihe AKP’nin darbesi tescillenmiştir

Tülay Hatimoğulları, karara ilişkin şunları kaydetti:

“Bugün Türkiye’de AKP’nin bu politikalarına artık kendi tabanı bile isyan etmiştir. Buradan bir kez daha saraya sesleniyoruz. Kayyım irade gaspıdır. Kayyım darbedir. Bugün bir kez daha tarihe AKP’nin darbesi tescillenmiştir. Askeri cunta dönemlerinde evet askeri darbeler olmuş ülke kötü yönetilmiştir. Ama AKP her Allah’ın günü bir darbenin altına imza atıyor. Ve AKP önümüzdeki seçimlerde silinecek tarihin çöp sepetine dökülecek.  Tarihin çöp sepeti bile böyle onursuz, böyle ahlaksız, böyle etik dışı siyaset yapan, kolluk kuvvetiyle siyasetçilerin peşinden koşan şu arkamızdakiler var ya halka hesap vereceksiniz! Yolumuza devam edeceğiz. Biraz sonra eş genel başkanımız Tuncer Bakırhan’la birlikte gelecek heyetimizle birlikte kayyımın karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz.”

DEM Parti: AKP-MHP'nin talimatlı yargısının kararları yok hükmündedir

Karar sonrası DEM Parti'den yapılan açıklamada da, "Hakkari Belediye Eş Başkanımız Mehmet Sıddık Akış'a, kayyım gaspına gerekçe yapılan ve düzmece delillerle oluşturulan, teknik olarak çökmüş bir davada 19 yıl 6 ay ceza verildi. AKP-MHP'nin talimatlı yargısının hukuku ayaklar altına alan kararları yok hükmündedir. Kumpasçı çok iktidar geldi geçti ama biz buradayız, olmaya da devam edeceğiz, siz gideceksiniz!" denildi.

Oturma eylemine başladılar 

Ruşen Takva'nın aktardığına göre, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğullarının da aralarında olduğu DEM Parti milletvekili heyeti, yoğun polis ablukası altında Valilik binası önünde oturma eylemine geçti.

Fotoğraf: Gazeteci Ruşen Takva 

Ne olmuştu? 

31 Mart'ta seçimlerinde yüzde 48.92 ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Belediye Eş Başkanlığı görevine seçilen Mehmet Sıddık Akış, 3 Haziran'da Van'da gözaltına alındı. Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklama ile Hakkari Belediyesi'ne Başkan Vekili olarak Vali Ali Çelik'in atandığını duyurdu. Yaşanan gelişmelerin ardından Hakkari Valiliği il genelinde yürüyüş, toplantı, basın açıklaması, oturma eylemi gibi her türlü protestoları 10 gün süreyle yasakladı.

TIKLAYIN - Bakanlık duyurdu, Hakkâri Belediyesi'ne kayyım atandı

İçişleri Bakanlığı, görevden almaya ilişkin Akış hakkında "terör örgütü üyeliği" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılmış bir davayı ve sürmekte olan bir soruşturmayı gerekçe gösterdi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, konuyla ilgili "Bu darbeci, kayyımcı ve yeminli Kürt düşmanı anlayışı ret ediyoruz. İrademizi asla kimseye yedirmeyiz" tepkisini gösterdi.

Yaşanan gelişmelerin ardından DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu özel gündemle toplandı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti )Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, partisinin Hakkari’de yaşanan gelişmelere ilişkin MYK kararlarını açıkladı. DEM Parti, Akış'ın görevden alınıp yerine kayyım atanmasına karşı nöbet eylemlerine başladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasına tepki göstererek, "Yaşananlar, henüz iki ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. Kayyım görevlendirmesi geri çekilmelidir" dedi.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den kayyım tepkisi: Yaşananlar, Hakkari halkının iradesini yok saymaktır, kayyım anlayışının karşısındayız!

Nöbetin ikinci günü 4 Haziran'da DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Hakkari'de kayyıma karşı partililerle birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. Polis toplanan kitleye biber gazıyla müdahalede bulundu.

TIKLAYIN - Hakkari'de polisten DEM Partililere ve vatandaşlara sert müdahale: Yaralılar ve gözaltılar var!

Hakkari’ye gelen CHP heyeti, DEM Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, burada yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin erken dönemde kazanmış olduğu seçme ve seçilme hakkını engelleyen anlayışa karşı ortak mücadele ile dayanışarak kazanabiliriz. Bu dayanışmayı sürdürürsek bu kayyımcı anlayışı, siyasi darbeci anlayışı hep birlikte püskürtebiliriz" dedi.

TIKLAYIN - CHP Heyeti'nden DEM Parti Hakkari İl Başkanlığı'na destek ziyareti | Hatimoğulları: Dayanışarak kayyımcı anlayışı püskürtebiliriz

TIKLAYIN - Hakkari’de kayyıma gerekçe olan davanın savcısı, Bakanlığın ‘FETÖ firarisi’ listesinden çıktı

TIKLAYIN - Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 24 saat avukat görüş yasağı, dosyaya kısıtlılık: "Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilir"

TIKLAYIN - Hakkari’ye kayyım olarak atanan Vali Ali Çelik: Soylu’dan sonra Hakkari’ye atandı, 31 Mart’tan sonraki ilk kayyım oldu

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması tepki çekti: "Tamamen antidemokratik bir uygulama; bu yanlıştan bir an önce vazgeçin!"

TIKLAYIN - Özgür Özel'den kayyım tepkisi: Yaşananlar, Hakkari halkının iradesini yok saymaktır, kayyım anlayışının karşısındayız!

TIKLAYIN - Ahmet Türk'ten Özgür Özel'in kayyım açıklamasına: Demokrasi ve halk iradesine saygının önemi açısından değerlidir

TIKLAYIN - CHP'den Hakkari Belediyesi'ne kayyım kararına ilk tepki: Erdoğan'ın "normalleşme" söylemi, bakanlar eliyle baltalanıyor

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne polis baskını; Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alındı

TIKLAYIN - Hakkari yerel seçim sonuçları

TIKLAYIN - Kayyım bilançosu: Diyarbakır’da taşınmazlar 290 milyon TL'ye resmi kurumlara devredildi