Gündem

Bakanlık duyurdu, Hakkâri Belediyesi'ne kayyım atandı

Gözaltına alınan Mehmet Sıddık Akış, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı

03 Haziran 2024 10:24

T24 Haber Merkezi

31 Mart'ta seçimlerinde yüzde 48.92 ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Belediye Eş Başkanlığı görevine seçilen Mehmet Sıddık Akış, Van'da gözaltına alındı. Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklama ile Hakkari Belediyesi'ne Başkan Vekili olarak Vali Ali Çelik'in atandığını duyurdu. Yaşanan gelişmelerin ardından Hakkari Valiliği il genelinde yürüyüş, toplantı, basın açıklaması, oturma eylemi gibi her türlü protestoları 10 gün süreyle yasakladı.

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne polis baskını; Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, görevden almaya ilişkin Akış hakkında "terör örgütü üyeliği" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılmış bir davayı ve sürmekte olan bir soruşturmayı gerekçe gösterdi.

Bakanlık, "Mehmet Sıddık Akış’ın Anayasa’nın 127’inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’inci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığı’nca görevden uzaklaştırılmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunun 45 ve 46’ıncı maddeleri uyarınca Hakkâri Valisi Ali Çelik, Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir." ifadelerini kullandı.

 

TIKLAYIN - Hakkari yerel seçim sonuçları

Bakırhan: İrademizi asla kimseye yedirmeyiz

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Bakırhan şu ifadeleri kullandı:

"Halk iradesini hiçe sayan AKP-MHP, emrindeki yargı ve polis eliyle halkın meşru ve demokratik temsilcilerine karşı gözaltı hukuksuzluğuna başvurdu. Hakkari Belediye Eş Başkanımızın gözaltına alınması karanlık ve kirli bir hukuksuzluktur. Bu darbeci, kayyımcı ve yeminli Kürt düşmanı anlayışı ret ediyoruz. İrademizi asla kimseye yedirmeyiz. Yeter artık diyoruz.  Türkiye’nin demokratik geleceğine halel getirecek hukuksuz uygulamalardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Halkımız başta olmak üzere tüm demokratik, devrimci, barış yanlısı çevreleri bu irade gaspına karşı Hakkari halkının yanında olmaya ve demokratik tepkisini göstermeye çağırıyoruz."

DEM Parti'den olağanüstü toplanma kararı

DEM Parti, yaşanan gelişmelerin ardından olağanüstü toplantı kararı aldı.

Bugün saat 12.00'ye kadar sona ermesi beklenen MYK toplantının ardından DEM Parti Meclis Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, çıkan kararları, 12.00'de partisinin genel merkezinde düzenleyeceği basın toplantısıyla duyurması bekleniyor. 


TIKLAYIN - Kayyım bilançosu: Diyarbakır’da taşınmazlar 290 milyon TL'ye resmi kurumlara devredildi

TIKLAYIN - Kayyım başkanlar milyarlarca lira açık bıraktı; işte il il, ilçe ilçe kayyım atanan belediyelerdeki borç tablosu

TIKLAYIN - Kayyım Van Belediyesi, seçime iki ay kala 608 milyon 529 bin TL değerinde 58 taşınmazı satışa çıkardı