Yaşam

Yer İstanbul, Acıbadem: Aynı durakta 4 ayda en az 2 taciz yaşandı, kamera için ödenek çıkmadı, polis "Çok da çekici giyinmemişsin ama" dedi

04 Ekim 2019 13:30

T24’ün İstanbul Acıbadem’deki metro çıkışında hafta içi yaşanan bir taciz olayını duyurmasının ardından bir kadın daha aynı yerde benzer bir şekilde tacize uğradığını ancak aradan geçen 4 ayda konuya dair herhangi bir önlem alınmadığını, kendisine de dönüş yapılmadığını söyledi.

Şikayette bulunduğu Acıbadem Polis Karakolu'ndaki görevli memurların kendisine "Acıbadem çok nezih bir yerdir, burada öyle şeyler olmaz; muhtemelen Fikirtepe'de çalışan bir işçiydi" dediğini aktaran Hilal Akyüz, daha sonrasında ise bir polisin "Çok da çekici bir biçimde de giyinmemişsin, nasıl oldu ki acaba" yorumunda bulunduğunu belirterek "Demek ki şort giysem dönüp de 'açık giymişsin, o çekmiştir tacizciyi' diyecekti" ifadesini kullandı. 

TIKLAYIN - Taciz edildi, karakoldaki şikayetinde "Bir şey çıkmaz" denince durağa uyarı afişi astı: Burada taciz edildim, lütfen kendi güvenliğiniz için tetikte olun!

İstanbul’da yaşayan Gülce Tokyol, Anadolu yakasındaki metronun Acıbadem çıkışında, halk arasında E-5 olarak bilinen D-100 karayolu üzerindeki otobüs durağında bir erkek tarafından tacize uğramasının ardından karakola gidip şikâyetçi olmuş, polislerin kendisine şikâyetinden 'muhtemelen' bir şey çıkmayacağını söylemesi üzerine de güvenlikli olmadığını düşündüğü durağı kullanan diğer kadınları uyarmak için de çevreye “Bu otobüs durağında taciz edildim. Lütfen kendi güvenliğiniz için tetikte olun” yazan uyarı afişleri asmıştı.

"Yardım için etrafa baktığımda kimse olmadığını görüp oradan kaçarak uzaklaştım"

Yaşananların haberleştirilmesinin ardınan T24’e ulaşan 25 yaşındaki Akyüz, benzer bir olayın 30 Mayıs’ta kendisinin de başına geldiğini söyledi. Akyüz, olayın ardından Acıbadem Polis Karakolu’nda verdiği ifadede yaşananları şöyle anlatmıştı:

“Saat 09:50 sıralarında, Acıbadem köprüsü altında, Harem istikametine doğru minibüs beklediğim sırada bir şahıs elleri pantolonunun içerisinde etrafımda dolaşmaya başladı. Ben de popoma bakacağını düşünerek sırtımı duvar sütununa doğru çevirdim. Daha sonra şahsa doğru tekrar baktığımda mastürbasyon yaptığını ve boşaldığını gördüm. Bu arada şahsın cinsel organı da dışarıdaydı. Yardım için etrafa baktığımda kimse olmadığını görüp oradan kaçarak uzaklaştım, mastürbasyon yapan şahsın da kaçtığını gördüm.”

"Birkaç ay öncesinde yine benzer bir olay yaşamış, kamera için başvuruda bulunmuşlar, ödenek çıkmamış, takmamışlar"

Tacize uğramasının ardından aynı Tokyol gibi diğer kadınlar için endişelendiğini söyleyen Akyüz, "Büyük bir ihtimalle bunu bilen ve daha önce yapmış bir adamdı diye düşündüm" diyor ve şöyle devam ediyor:

"Birkaç ay öncesinde yine köprünün altında benzer bir olay yaşanmış, kamera için başvuruda bulunmuşlar, ödenek çıkmamış, takmamışlar. Ama bunun bir seferlik bir şey olmadığına emindim, zaten de öyle olduğunu ne yazık ki gördük."

"Yaşananları bile bile oraya kamera takmıyorsanız, insanları böyle bir şey yaşamaya mecbur bırakıyorsunuz"

Yaşanan tacizin ardından olayın geçtiği durağı kullanmadığını ifade eden Akyüz, kendisinin ve Tokyol'un olanları algılayabildiğini, buna tepki gösterme cesaretine sahip olduğunu ama yaşça küçük birinin başına bunlar gelse neler olabileceği düşüncesinin kendisini korkuttuğunu belirtiyor ve ekliyor: 

"Bizden daha küçük, daha zayıf görünen birine bu olsaydı, daha ciddi biçimde etkilenirdi bu durumdan. Belki bundan sonra kamera takılmasıyla ilgili bir şey yapabiliriz, bunun tek bir olay olmadığını, devam ettiğini görünce birileri adım atar. Çünkü siz bu yaşananları bile bile oraya kamera takmıyorsanız, insanları böyle bir şey yaşamaya mecbur bırakıyorsunuz.

Karakolda ifade verirken mesela bir polis bana bakıp, "Çok çekici bir biçimde de giyinmemişsin, nasıl oldu ki” dedi. Ben normalde şort da giyerim, istediğim diğer şeyleri de. Onun bu sözleri bana şu hissi verdi. Eğer öyle giyinmiş olsaydım bana, 'Şort giymişsin, o çekmiştir' diyebilecekti. Böyle bir şey kabul edilemez." 

Cinsel taciz nedir, cinsel saldırı nedir?

Cinsel saldırı ile cinsel taciz suçları, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ‘Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar’ı kapsayan 6. bölümünde tanımlanıyor. ‘Cinsel saldırı’ suçuyla ilgili TCK Madde-102’de “Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir” deniyor.

Cinsel taciz ise Madde-105’le düzenleniyor. Buna göre, “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”

Bu konuda Yargıtay’ın da emsal bir kararı bulunuyor. Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin Aralık 2007 tarihli emsal kararına göre, ‘bele sarılmak’ taciz değil cinsel saldırı olarak nitelendiriliyor. Kararda, “Bele sarılmak fiili ile birbirine benzeyen ve fiziksel temas içeren, objektif olarak şehevî nitelikte bulunan hareketlerin cinsel suç kapsamında yeterli kabul edildiğine göre, ‘mağdurun kalçasının ellemek’, ‘mağdurun göğüslerine dokunmak’ ve benzeri iradi ve şehvet içerikli olduğuna kuşku duyulmayan davranışların cinsel saldırı suçu olacağı söylenebilir” ifadelerine yer veriliyor.