Sağlık

Yeni Zelanda elektronik sigara kullanımına karşı yeni önlemler açıkladı

06 Haziran 2023 16:28

Yeni Zelanda hükümeti, dumansız bir nesil yaratma hedefine yönelik olarak gençler arasında elektronik sigara alışkanlığını engellemek için yeni önlemler açıkladı.

Sağlık Bakanı Ayesha Verrall, elektronik sigaraların çocukların ve gençlerin zihninden ve erişiminden mümkün olduğunca uzak olmasını istediklerini söyledi.

Ağustos ayından itibaren yürürlüğe girecek düzenlemelere göre elektronik sigara dükkanlarının okullardan en az 300 metre uzakta olması gerekecek.

Paketlemede değişiklik yapılmasının zorunlu olacağı düzenlemeye göre artık “pamuk şeker” ve benzeri cezbedici tatların ambalajlarda yazmasına izin verilmeyecek. Gençler tarafından tercih edilen tek kullanımlık e-sigaralar yasaklanacak.

Deutsche Welle’nin haberine göre Sağlık Bakanı Verrall’in “Tütün ürünlerinin artık bağımlılık yapmadığı, cazip olmadığı ya da kolayca bulunamadığı bir gelecek yaratıyoruz ve aynı şeyin elektronik sigara için de geçerli olması gerekiyor” dediği öğrenildi.

Bakan Verrall ülkede sigara içme oranının 10 yıl öncesinin yarısı kadar olduğunu ve geçen yıl sigara içenlerin sayısının 56.000 kişi azaldığını söyledi.

Geçtiğimiz aralık ayında Yeni Zelanda hükümeti Ocak 2009 ve sonrasında doğanlara tütün ürünleri satışını tümden yasaklayan bir düzenleme getirerek gelecek nesiller için tütün kullanımını şimdiden sınırlandırmıştı.

Benzer bir gelişme geçen ay da Avustralya’da olmuş, elektronik sigara kullanımına kısıtlama getirilmişti.