Politika

Yeni Şafak yazarı: İsrail ne için Türkiye’nin kapısını çaldı?

"İsrail’in, Türkiye ziyaretinde odaklandığı meselenin, Akdeniz değil Karadeniz ve Hazar Denizi; somut olarak da Rusya-Ukrayna savaşı, Kafkasya ve İran’da yaşanan ve yaşanması muhtemel olan gelişmeler olduğunu düşünüyorum"

31 Ekim 2022 09:29

Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’in Türkiye ziyaretine değinerek “İsrail ne için Türkiye’nin kapısını çaldı?” sorusunu irdeledi.

İsrail’in Doğu Akdeniz siyasetinin Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan üzerinde şekillendiğini yazan Öğün,  Türkiye-Mısır, Türkiye- Yunanistan ilişkilerinin ahvâli ortada. Dahası bu ilişkiler stratejik ve askerî bir derinlik kazanmış durumda. “Necip” Türk matbuatında, yine bilip bilmeden bazı acul, yüzeysel ve sorumsuz yorumlar yapıldı; Ganz’ın Yunanistan ziyaretini erteleyip Türkiye’ye gelmesini, İsrail devlet siyasetlerinde radikal bir dönüşüm olarak niteleyenler, ibrenin Türkiye’den yana döndüğünü söyleyenler çıktı” diye yazdı.

Ganz’ın,  İsrail’in Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile kurmuş olduğu ilişkilerin apayrı bir fasıl olduğunu söylediğini ifade eden Öğün, İsrail’in siyasal ve askerî yatırımlarını Türkiye ile husumeti bulunan devletlere yapmakta kararlı ve kesin olduğunu yazdı.

“Ganz ne için Türkiye ziyaretini önceledi?” sorusunu soran Öğün, şöyle devam etti:  “Bu ziyarette ikili görüşmelerde Doğu Akdeniz, enerji meseleleri, muhtemelen Türk tarafınca dile getirilmiştir. Ganz’ın bunları dinlediği ve 'bakarız' kabilinden geçiştirdiğini zannediyorum. İsrail’in, Türkiye ziyaretinde odaklandığı meselenin, Akdeniz değil Karadeniz ve Hazar Denizi; somut olarak da Rusya-Ukrayna savaşı, Kafkasya ve İran’da yaşanan ve yaşanması muhtemel olan gelişmeler olduğunu düşünüyorum. Eğer Türkiye ile kurmak istedikleri bir işbirliği varsa, bunun diğer hesaplardan apayrı bir hesap olduğunu tahmin ediyorum.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın