Gündem

Yeni Şafak yazarı: Dezenformasyon yasası ile retweet'e 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor

10 Ekim 2022 09:48

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik, TBMM’de görüşülen iktidar tarafından ‘‘dezenformasyon yasası’’ olarak tanımlanan, gazeteci örgütleri ve muhalefetin "sansür yasası" olarak nitelediği yasa teklifini köşesine taşıdı. 

Sosyal medyayı denetlemenin artık mümkün olmadığını savunan Çelik, TBMM’de oylanan ‘Dezenformasyon Yasası’nın 14 maddesinin kabul edildiğini belirterek “ Bu 14 madde genel olarak internet haber sitelerini kapsıyor. Milletvekillerinin önümüzdeki birkaç günde görüşüp oylayacağı 15 madde daha var. Sosyal medyayı ilgilendiren teklifler de bu maddelerde ele alınıyor. Kabul edilirlerse Türk Ceza Kanunu’na ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu eklenmiş olacak. Tartışma da buradan çıkıyor” diye yazdı.

Çelik şöyle devam etti:

Biraz daha açarsak; yanıltıcı bilgiyi üretenler kadar ‘yayanlar’ da artık sorumlu olacak. Halk arasında endişe, korku veya panik yaratacak, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. ‘Yaymak’, Twitter’dan bildiğimiz RT’lemek demek. Ya da bir içeriği paylaşmak. ‘Yahu altı üstü bir RT’ye hapis cezası mı verilir’ deniliyor. Meseleye sadece bir içeriği RT’lemek basitliğinde bakarsak öngörülen ceza ağır. Fakat meseleye bir RT’nin yayılmaya etkisi üzerinden bakarsak durum değişiyor. Sosyal medya üzerinden kaos çıkarmanın, bu kaosu gerçek hayata taşımanın ne denli kolay olduğunu ve bir RT’nin dahi rolünü anlatmaya gerek yok.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın

TIKLAYIN- Siber hukuk uzmanı Yaman Akdeniz, dezenformasyon yasasını değerlendirdi: Binlerce kişi yargılanma ile karşı karşıya kalacak

TIKLAYIN | Tartışmalı yasa teklifi TBMM’de: Sansürden de öte; halkın bilgi alma hakkını, gazeteciliği yok ediyor

TIKLAYIN | "Sansür yasası" teklifi TBMM'de protesto edildi: CHP’li vekiller pankart açtı, gazeteciler siyah maske taktı

TIKLAYIN | CHP'li Kaboğlu'ndan 'sansür yasası' tepkisi: Demokratik siyaset alanını nasıl daraltırız ve toplumu nasıl sönümlendiririz sorularına yanıt arayan bir yasa

TIKLAYIN - Füsun Sarp Nebil'in yazısı: AKP, neden dezenformasyon yasası getiriyor?

TIKLAYIN - Rıza Türmen'in yazısı: Demokrasi barometresi: Sansür yasası

SANSÜR YASASI NE İÇERİYOR?

“Sansür yasası” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde hapis cezaları da öngörülüyor. Teklifle "Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan" kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak. Teklifle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığı’na yapılacak ve basın kartı resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek.