Medya

Yeni Şafak yazarı Çelik: Geleneksel medya eski gücünde değil, çünkü sosyal medya, gücü eline geçirdi

"Türkiye’de medya hiçbir zaman ne tarafsız oldu ne de özgür, objektif habercilik ise sadece denendi"

09 Mart 2023 10:45

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik, "Geleneksel medya eski gücünde değil, çünkü sosyal medya, gücü eline geçirdi. Özgür haberciliğin ve tarafsız medyanın büyük bir yalan olduğunun en büyük kanıtı da gazetecilerin şahsi sosyal medya hesapları" görüşünü savundu. 

Çelik, yazısında, "Tayyip Erdoğan’ın ülkeyi yönetmesini bir türlü kabullenmeyen ve asla sindiremeyenler ideolojik saplantılı gazeteciliklerini bir kenara bırakıp başta Yeni Şafak olmak üzere politik duruşunu, tavrını gizlemeyen medya gruplarından şikâyetçi olmaya başladılar. 'Yandaş gazetecilik' diye bir kavram geliştirip üzerinde tepinmeye başladılar. Bazı gazeteciler, tarafsız gibi görünüp 'tavırlı gazetecilik' kamuflajının arkasına çok güzel gizlendiler. Yetmedi siyasete ayar çekmeye, dizayn etmeye kalkıştılar. Devletten ihale almak için bakanlarla pazarlık yapan genel yayın yönetmenleri, köşelerinden 'özgür ve bağımsız gazetecilik' dersleri verdiler" düşüncesini dile getirdi.

Çelik, şunları kaydetti:

"Türkiye’de medya hiçbir zaman ne tarafsız oldu ne de özgür. Objektif habercilik ise sadece denendi. Bugüne gelecek olursak… Geleneksel medya eski gücünde değil. Çünkü sosyal medya, gücü eline geçirdi.

Özgür haberciliğin ve tarafsız medyanın büyük bir yalan olduğunun en büyük kanıtı da gazetecilerin şahsi sosyal medya hesapları... Buna 'uydurulmuş gerçeklikle yüzleşme' de diyebiliriz.

Çünkü sosyal medya, doğası gereği kaostan beslenen ve bunun için de görüşleri, fikirleri, ideolojileri keskinleştiren platformlar olarak hepimizi kuşattı.

Etkileşim mekanizması bir tarafı olmayan herkesi ‘sıfır’ kabul ettirdi."