Kültür-Sanat

Yedi Mumun Işığında: Sesini duyan var mı; 6 Şubat depremlerinde yedi üyesini kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu'nun Türkiye yollarındaki hikâyesi

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut: Anadolu turnesinde koro üyeleri ile seyirciler arasında kurulan duygusal bağ paha biçilemez

07 Şubat 2024 16:12

T24 Kültür Sanat

Kültürler, toplumlar, inançlar arasında müzikle evrensel bir köprü kurmak amacıyla Hatay'da 2007 yılında kurulan 120 kişilik Antakya Medeniyetler Korosu, 6 Şubat 2023 depremlerinde yedi üyesini kaybetti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve AB Bilgi Merkezleri işbirliğiyle Türkiye’nin dört yanında konserler veren Antakya Medeniyetler Korosu, seslendirdiği ezgilerle depremde sevdiklerini kaybedenlerin yanında oldu, olmayı sürdürüyor.

Koro, AB Bilgi Merkezleri İşbirliği ile Edirne, Eskişehir, Denizli, Antalya, Samsun, Sivas, Van ve Şanlıurfa'da konserler verdi. Antakya Medeniyetler Korosu’ndan ses sanatçısı Zübeyir Göçmez, bu konserleri "kutsal bir görev" olarak nitelendiriyor ve devam ediyor:

“Bu çok özverili bir çalışma aslında. Düşünün ki eviniz yok, çocuklarınız güvende değil, ama siz bir misyon uğruna şehir şehir gezip insanlara bunu anlatmaya çalışıyorsunuz.”

Korodan flüt sanatçısı Melda Aslan “Sanatın ve müziğin yaralarımızı saracak güce sahip olduğuna inanıyoruz. Avrupa Birliği'nin desteği bu yola çıkmamızda bize ilham veren de bu inanç oldu” diyor.

Antakya Medeniyetler Korosu Şefi Yılmaz Özfırat, sahnede dayanışmanın önemini koro üyelerini işaret ederek vurgularken ve şunları söylüyor:

"Arkamda gördüğünüz arkadaşlarımın her biri, birinci derece yakınlarını kaybetti. Kimi annesini, kimi babasını, kimi erkek kardeşini.... Şu anda bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz şey sahip çıkılmak.”

"Kurulan bağ paha biçilmez"

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Anadolu turnesinde koro üyeleri ile seyirciler arasında kurulan duygusal bağ paha biçilemez” görüşünü dile getiriyor. AB olarak bu derin dayanışmanın parçası olmaktan gurur duyduklarını belirten Büyükelçi Meyer-Landrut, şöyle devam ediyor:

“Türkiye'de ilk günden itibaren dayanışma içindeyiz. 21 AB üye devleti, dört katılımcı devlet ile birlikte 32 arama ve kurtarma ekibi, yedi sağlık ekibi ve beş sahra hastanesi göndermeyi önerdi. Mart ayında 'Türkiye ve Suriye’deki insanlar için el ele’ sloganıyla düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nda uluslararası toplum tarafından toplam yedi milyar avro taahhüt edildi. Tıbbi destek ve gıda yardımı da dahil olmak üzere dayanışmamız devam ediyor. Gerçekten de dayanışma bizi ayakta tutuyor ve Koro'nun Anadolu turnesi sayesinde bir kez daha şahit olduk ki; müzik iyileştiriyor.”

Belgesel: Yedi Mumun Işığında

Antakya Medeniyetler Korosu'nun hikâyesi, sekiz ili kapsayan konserler eşliğinde Ümit Sezgin yönetiminde İbrahim Çaltılı, Erdem Kırım, Ümit Güner, Zafer Küçük ve Melih Bilici'den oluşan yapım ekibiyle belgesel yapıldı.

İşte, seslendirmesini tiyatro sanatçısı Altan Erkekli'nin yaptığı Yedi Mumun Işığında belgeseliyle Antalya Medeniyetler Korosu'nun sekiz ildeki turnesinin adım adım öyküsü.