Medya

Yazar Sina Koloğlu: Orta Doğu dizileri; senaryolar her şeyi biliyor!

18 Temmuz 2022 13:18

Yazar ve müzisyen Sina Koloğlu, gazeteci Murat Yetkin'in "İsrail - İran casus savaşlarının yeni sahnesi İstanbul" başlıklı yazısının kendisine Tehran dizisini anımsattığını yazdı. 

Koloğlu Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Murat Yetkin'in 'İsrail - İran casus savaşlarının yeni sahnesi İstanbul' yazısını görünce şu sıralar izlediğim 'Tehran' dizisinin 'Biz bu işleri yazmıştık' sahneleri geldi aklıma. Dizide Devrim Muhafızları Soruşturma başkanı Faraz Kamali'nin İstanbul'a gelişi ve bir rehine krizi yaşanması tesadüf mü? İsrailli ajan Tamar'ın (İran doğumlu) teyzesi Arzu, gözaltındadır. İsrail'de yaşayan kardeşinin eşi Mordehay'ı gözetim altındayken, Kamali'nin emri ile arar. 'İsrail'e gelmek istiyorum. Ama burada sen yahudi değilsin diyorlar. Türkiye'ye gidip yahudi olduğumu onaylamam lazım' diyor Arzu." ifadesini kullandı. 

Koloğlu şunları kaydetti:

"Yer İstanbul, çekimler Yunanistan!"

"Mordehay tuzağa düşüyor ve İstanbul'a geliyor. Dizide İstanbul'daki otel görüntüsü... Bu otel Atina'da bulunuyor (Bunun anlaşılacağını bu kadar ayrıntıya dikkat eden yapımın düşünmesi lazımdı!). Rezervasyondaki notu alan Mordehay bilmeden İran'lı ajanın odasına gidiyor. Sonra MOSSAD operasyon düzenliyor. Mordehay kurtarılıyor ve Faraz Kamali İran'a bir şekilde dönüyor!

"Mossad ama ne tesadüf"

Hulu dizisi 'No Man's Land' de birinci sezon finalinde gösterilen nedir? MOSSAD hem YPG hem de İŞİD tarafında iki ajan kullanıyor. Yani Suriye'de işin başında kim var ?

"Siz gerçek bir ülke değilsiniz" 

Netflix'te yayınlanan ABD yapımı 'Musul' filmindeki Irak haritası ayrıntısı boşuna senaryoda yer almıyor! İŞİD ile savaşan Irak Özel Harekat komutanı Jasem'e İran'lı albay şöyle diyor; 'Sizi İngiliz ve Fransız bürokratlar yarattı. İŞİD'ten kurtulduğunuzda en az üç bölgeye bölüneceksiniz'. Dizilerin özelliği çok iyi bir hikaye, oyunculuk ve çekim ile ve de 'aslında biz taraflı değiliz' sosunu da gayet güzel yedirerek verebilmesi."