Politika

Erdoğan YAŞ kararlarını imzaladı; Binali Yıldırım'ı karşılamasıyla gündem olan Metin Tokel orgeneralliğe terfi ettirildi

02 Ağustos 2024 00:16

T24 Ankara 

Dün yapılan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısının atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararnameyle, Binali Yıldırım'ı Başbakanlığı döneminde "Zatıalinizin buraya gelişiyle başta tümen komutanı ben olmak üzere onur duyduk" sözleriyle karşılayan Metin Tokel orgeneralliğe getirildi. Balyoz'da yargılanan Levent Ergün ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Korgenerallikten Orgeneralliğe terfi ettirildi. FETÖ kumpas davalarında 5 yıl hapis yatan ve Kardak'a çıkan SAT Komando Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, kadrosuzluk nedeniyle emekliliğe sevk edildi. 

TIKLAYIN - YAŞ kararları: Komuta kademesinde değişiklik yok, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu'nun görev süresi uzatıldı, 23 general ve amirale terfi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında terfi eden general ve amirallerin kararını imzaladı. Erdoğan'ın, YAŞ kararlarını imzalaması sırasında, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak da hazır bulundu.

YAŞ kararları bu geceki Resmi Gazete'de yayımlandı. Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararnameyle, 2 general yaş haddi nedeniyle 1 Eylül'den, 29 general ve amiral de kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos'tan geçerli olmak üzere emekliye sevk edildi. 23 general ve amiral bir üst rütbeye, 77 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. Ayrıca, 34 general ve amiralin görev süreleri 1 yıl, 455 albayın görev süreleri 2 yıl uzatıldı.

Metin Tokel'in dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ı karşılamasından bir kare 

Binali Yıldırım'ı karşılaması gündem olmuştu

Kararnameye göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Korgeneral Metin Tokel Orgeneralliğe terfi ettirildi.

Tokel, Binali Yıldırım’ın Başbakanlığı döneminde kendisini, “Zatıalinizin buraya gelişiyle başta tümen komutanı ben olmak üzere onur duyduk. Bu onuru ruhumuzda ve tüylerimizde şu anda yaşıyoruz, arkadaşlarımız da siz gelmeden sanki sizin geleceğinizi hissetmiş gibi sizin gözlerinizden öptüklerini arkadaşlarımız ifade etti. Tümen komutanı olarak onur duyduk. Allah sizden razı olsun” sözleriyle karşılamıştı. 

Balyoz'dan tutuklanan Ergün de terfi ettirildi

Dikkat çeken bir diğer isim ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Korgenerallikten Orgeneralliğe terfi ettirilen Levent Ergün oldu. Ergün, FETÖ’nün Balyoz kumpasında tutuklanmış ve 13 yıl hapse mahkum edilmişti. Kumpas ortaya çıkınca 2015’te tuğgeneralliğe, 2018’de tümgeneralliğe terfi etti. 2021’de de korgeneralliğe terfi ettirilen Ergün, 2016’da 60 günde 60 şehit verilen Mardin’in Nusaybin ilçesindeki hendek operasyonlarının başına getirilmişti. 

Kardak'a çıkan Kireçtepe emekliliğe sevk edildi 

FETÖ’nün "kumpas" davalarında 5 yıl hapis yatan ve Kardak’daki Yunanistan bayrağını indiren SAT Komando Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe de kadrosuzluk nedeniyle emekliliğe sevk edildi. 

Kardak kayalıklarına çıkan timin başında bulunan Ercan Kireçtepe yıllar sonra FETÖ’nün “Poyrazköy” kumpas davasında tutuklanmış ve 5 yıl cezaevinde kalmıştı.

Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda YAŞ kararlarını imzalarken, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak da hazır bulundu