Kültür-Sanat

Yardımcı erkek oyuncu Oscar'ını kazanan ilk siyahi Louis Gossett Jr. 87 yaşında hayatını kaybetti

31 Mart 2024 10:40

T24 Kültür-Sanat

Yardımcı erkek oyuncu Oscar'ını kazanan ilk siyahi erkek olan ve Roots dizisindeki rolüyle Emmy kazanan Louis Gossett Jr, Santa Monica, Kaliforniya'da 87 yaşındayken hayatını kaybetti. 

Bir aktör olarak sınırları aşarken bile, kariyerinin başlarında maruz kaldığı ırk ayrımcılığı ve polis tacizi hakkında kapsamlı yazılar yazan Gossett, hem büyük hem de küçük ekranlarda önemli rollere geçmeden önce Broadway'de ilk adımlarını attı ve 1983'te Oscar kazandı. 

Ölüm nedeni açıklanmayan Gossett, kariyerinin ilk dönemlerini her zaman bir "Külkedisi hikayesi" olarak anlattı. 

Lisedeki İngilizce öğretmeninin yönlendirmesiyle, "Take a Giant Step" seçmelerinde şansını denemek için Manhattan'a gitti. Rolü aldı ve Broadway'deki ilk çıkışını 1953'te 16 yaşındayken yaptı.

Gossett, "Gergin olamayacak kadar az şey biliyordum. Geriye dönüp baktığımda, o sahneye çıktığımda ölesiye korkmam gerekirdi ama korkmadım" diye konuştu. 

Gossett, James Dean ile arkadaş oldu ve Frank Silvera'nın öğrettiği Actors Studio'nun bir bölümünde Marilyn Monroe, Martin Landau ve Steve McQueen ile oyunculuk eğitimi aldı.

1959'da Gossett, Sidney Poitier, Ruby Dee ve Diana Sands'le birlikte Broadway yapımı A Raisin in the Sun'daki rolüyle büyük beğeni topladı. Gossett ilk kez 1961'de A Raisin in the Sun filminin film versiyonunu yapmak için Hollywood'a gitti. Siyah insanların konaklamasına izin veren birkaç yerden biri olan, hamamböceği istilasına uğramış bir motelde kaldığı o geziye dair acı anıları olduğunu anlatan Gossett,  1968'de, başrollerini Melvyn Douglas, Anne Baxter ve Patrick O'Neal'ın paylaştığı NBC'nin ilk TV filmi Companions in Nightmare'de önemli bir rol için Hollywood'a döndü.

Gossett anılarını, "Bu sefer Gossett Beverly Hills oteline yer ayırtmıştım ve Universal Studios bana üstü açık bir araba kiralamıştı. Arabayı aldıktan sonra otele geri dönerken, Los Angeles ilçe şerif memuru tarafından durduruldum ve radyoyu kapatıp ve gitmeme izin verilmeden önce arabanın tavanını da kapatmam emredildi. Birkaç dakika içinde sekiz şerif memuru tarafından durduruldum, bagajımı açtılar, beni bırakmadan önce arabanın kiralandığı şirkete telefon ettiler. Bu tacize katlanmak dışında seçeneğim olmadığını anlasam da, bu korkunç bir davranış şekliydi, aşağılayıcı bir duyguydu. Siyahiydim ve gösterişli bir araba ile gösteriş yapıyordum; onlara göre arabayı sürmeye hakkım yoktu." sözleriyle dile getirdi. 

Irkçılığın olmadığı bir dünya yaratmaya yardımcı olmak için Eracism Vakfı'nı kuran Gossett, 27 Mayıs 1936'da Brooklyn, New York'un Coney Island bölgesinde, kapıcı Louis Sr ve hemşire Hellen'ın çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Gossett, televizyonda köleliğin zulmünü tasvir eden 1977 yapımı çığır açan mini dizi Roots'ta Fiddler rolüyle beyazperdede büyük başarı yakaladı. 

1989'da New York Times'a yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Eğer kendimi sıradan bir Siyah aktörün yerine koysaydım, o zaman sektördeki durum o kadar da iyi görünmüyordu. Bunu tamamen bırakmak istediğim zamanlar oldu. İşimiz temelde Hollywood'un Siyahlar hakkındaki stereotiplerini ve ekibin tüm alaycı zihniyetini yerine getiriyordu; yani çoğu zaman işi bırakmak istedim."

Gossett, Oscar ödülünü aldıktan sonra yıllarca alkol ve kokain bağımlılığıyla mücadele etti. Rehabilitasyona gitti ve kendisine Malibu'daki evinde toksik küf sendromu teşhisi konuldu.