Kültür-Sanat

Yapımcı Mustafa Uslu'ya 'izin almadan çektiği' film hakkında 100 bin liralık dava

'Çiçero' lakaplı 'Elyesa Bazna'nın 3 kızı, maddi ve manevi haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemeye dilekçe verdi

18 Aralık 2019 17:22

'Müslüm', 'Ayla', 'Türk İşi Dondurma' gibi filmlerin yapımcılığını üstlenen Mustafa Uslu, geçen aylarda vizyona giren 'Çiçero' filmiyle ilgili olarak yaşadığı sorunla gündemde. Filmde hikâyesi anlatılan casus Elyesa Bazna'nın kızları tarafından mahkemeye verilen yapımcı Uslu'ya, filmin kendilerinden izin alınmadan çekildiği gerekçesiyle 100 bin lira tutarında dava açıldı.

Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre, filmdeki birçok sahnede babalarının yazdığı ‘Ankara Casusu Çiçero' adlı eserden alıntı yapıldığını öne süren Nihal Faber, Zühal Bazna ve Hilal Binder, babalarının isminin ve hayatının kullanıldığını ve kişilik haklarını ihlal ettiğini belirtti. 18 Ocak'ta vizyona giren film hakkında, Bazna'nın kızlarını temsilen avukatları İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak dava açtı.

Sinemada 11 milyon lira hasılat

Üç kız kardeş dilekçelerinde “Film Türkiye'de birçok yerde gösterilmiş ve yaklaşık 937 bin seyirci tarafından izlenmiştir. Netflix'te gösterilmiş ve sadece sinemada 11 milyon lira hasılata ulaşmıştır. Elyesa Bazna'nın mirasçısı olan bizlerin maddi ve manevi hakları ihlal edilmiştir” dedi.

Yapımcı Uslu daha önce 'Müslüm' filmi hakkında Müslüm Gürses'in eşi Muhterem Nur ile yaşadığı polemikle de gündeme gelmişti.