Kültür-Sanat

Yapı Kredi bomontiada'da iki yeni sergi: "Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi; Işık Senfonisi" ve "Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş"

Yapı Kredi bomontiada GALERi'de ziyarete açılan "Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi: "Işık Senfonisi'' sergisi ile 4.Kat'ta yer alan "Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş" sergisi 30 Kasım'a kadar ücretsiz gezilebilir

"Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş" sergisinden

26 Ekim 2024 12:00

T24 Kültür Sanat

"Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi; Işık Senfonisi" sergisi ve Oylum Öktem'in "Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş" adlı kişisel sergisi Yapı Kredi bomontiada açıldı. Sergiler, Yapı Kredi bomontiada GALERİ ve 4.Kat'ta 30 Kasım'a dek görülebilir.

Yapı Kredi bomontiada, 30 Kasım'a kadar GALERİ ve 4.Kat'ta birbiriyle bağ kuran iki ayrı sergiye ev sahipliği yapıyor. Oylum Öktem'in yirmi yıl boyunca üzerinde çalıştığı; Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze kadar, heykel, müzik, edebiyat ve resim sanatlarının gelişimine önemli katkılar sunan sanatçı ailesinin arşivi "Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi: Işık Senfonisi'' adlı sergiyle ilk kez görülebiliyor.

Öktem, aralarında uluslararası alanda tanınan iki heykeltıraşı, babası Tankut Öktem ve dayısı Haluk Tezonar'ı da yetiştirmiş anne ve baba tarafından ailelerin birleşen hikâyesini, sergiye eşlik eden kitabıyla da okuyucularla buluşturuyor.

"Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi; Işık Senfonisi" sergisinden

Oylum Öktem'in "Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi: Işık Senfonisi'' sergisiyle eş zamanlı açılan beşinci kişisel sergisi "Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş" ise 25'i aşkın heykel, fotoğraf ve video çalışması sergileniyor.

Öktem iki sergi arasındaki bağı "Atalarıma geleceğe aktardıkları bilinçlerine bir bağ olarak her daim minnet duydum. Benim de yüzlerini görmeyeceğim gelecek kuşaklara aktarım çabamda sevincim kendimden öte, sonsuz akışa inançtan. Bu süreç, sanatın ve bilincin yüksek varlığını sürdürdüğünü gösterdi. Sergi ve kitabın var olması, bizim yaşam zamanımıza emanet edilmiş olan Işığın ve temel bilinçte var olan değerlerin ikinci yüzyılın şafağında gün yüzüne çıkma vakitleri gelmişti. Bu yüksek kanıtı saklayan arşiv kutuları 100 yıldır her kuşakta bir kişinin mutlak ilgisiyle saklanmış, barışa ulaşılacak savaş zamanlarını da aşmıştı. Kuşaktan kuşağa bugüne, bana, geleceğe ulaştı. Ne mutlu bize, hepimize…'' şeklinde ifade ediyor.

"Sanatçı heykelleri aracılığıyla tüm zamanları ve insanlığın yaşantısını kuşatan öz benliğimizle karşılaşmamızı istiyor. Bu eylem yıkıcı ve yapıcıdır. Bu aktif imgelemin asıl işlevi özgürleşmektir. Bu son bulma yeniden doğum ve yaratıdır," diyen Öktem sergisini şu cümlelerle anlatıyor:

"Bu sergide 19 ışık heykelleri, 7 varoluş boyutları, 4 katarsis, 2 video enstalasyon, 2 projeksiyon, Yüzüncü Yıl filmi ve yaşamı seçmekle ilgili bir soyut anlatım… bu serginin öznesinde ben sadece heykel yapan bir sanatçı değilim, yazı da yazıyorum. Çünkü dilin anlatım becerisinin de anıtsal olabileceğinin düşünüyorum. Bu eserleri yaparken babam Tankut Öktem'in ‘ben anıtlarımın kaidesine gizledim somut olan tarafı… Yolda anlayacaksın ben sana güveniyorum, o anahtarların yerlerini bulacaksın" sözleri bana ışık oldu.. "

Yapı Kredi bomontiada GALERi'de ziyarete açılan "Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi: "Işık Senfonisi'' sergisi ile 4.Kat'ta yer alan "Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş" sergisi 30 Kasım'a kadar ücretsiz gezilebilir.


Öne çıkan haberler...

TIKLAYIN - Özgür Özel, TUSAŞ'ın önünde konuştu: Öcalan Meclis'e gelmek zorunda değil, imkan verilir yapar çağrısını

TIKLAYIN - İşte dakika dakika TUSAŞ operasyonu: İki terörist de kendini patlatmış

TIKLAYIN - Kerem Bürsin, Sabancı Ailesi'ne 6 ay önce girmiş

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bahçeli'nin Öcalan çıkışı sorulmadı: Terörü kaynağında yok etme politikamızı sürdüreceğiz

TIKLAYIN - İklim aktivisti Greta Thunberg'den destek ziyareti: Açık Radyo, açık kalmalı

TIKLAYIN - Cengiz Çandar, Demirtaş ve Mızraklı'yı ziyaret etti: Her türlü olumlu katkıyı vermeye hazırlar