Sağlık

Yahudi kökenli kişilere, BRCA 'kanser geni' testi teklif edilecek

BRCA1 ve BRCA2 genleriyle dünyaya gelenlerin meme, yumurtalık, prostat veya pankreas kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştı

01 Şubat 2024 11:48

T24 Sağlık

Yahudi kökenli kişilerin BRCA genlerini miras alma olasılığının, genel nüfusa göre çok daha yaygın olduğu öne sürüldü. 

Binlerce Yahudi kökenli kişiye, bazı kanser türlerine yatkınlıklarının ve yakalanma risklerinin yüksek olup olmadığını öğrenmek için genetik testler teklif edilecek. 

BRCA1 ve BRCA2 genleriyle dünyaya gelenlerin meme, yumurtalık, prostat veya pankreas kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştı.

İngiltere tarama programı (NHS) kanseri erken teşhis etme çabasının bir parçası olarak bu testleri uygulamaya koyacağını duyurdu. 

BRCA genlerine sahip kadınların meme kanserine yakalanma olasılığının yüzde 72, yumurtalık kanserine yakalanma olasılığının ise yüzde 44 daha yüksek olduğu bildirilirken, BRCA genlerine sahip olduğu tespit edilen kişilere, mamogram veya MRI taramaları gibi kanser tespit hizmetlerine erken erişim hakkı da tanınacak.

Testler internet üzerinden sipariş edilebilecek ve bir tükürük örneği alınarak laboratuvara gönderilebilecek. NHS İngiltere'nin kanser ulusal klinik direktörü Peter Johnson, "Bazı insanlara kansere olan yatkınlığını öğrenmek korkutucu gelebilir, ancak bu test programı hayat kurtarma potansiyeline sahip" dedi.