Bilim / Teknoloji

Wattpad’e erişim engeli Meclis’te taşındı, CHP araştırma istedi

Bilişim Hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz de erişim engelinin "çocukları zararlı içeriklerden korumak" mı yoksa "kamu düzenini korumak" için mi getirildiğinin belli olmadığını belirterek, "Herhalde dünyada bir ilk olduk" demişti

25 Temmuz 2024 21:10

T24 Ankara

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, erişim engeli getirilen dijital kitap okuma platformu Wattpad’in “neden erişime kapatıldığının” araştırılması hakkında meclis araştırma önergesi verdi.

Türkiye’de binlerce kişinin kullandığı Wattpad isimli kitap okuma ve yazma uygulamasına 12 Temmuz’da Ankara 10.Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi. Uygulama kapatıldığı andan itibaren kullanıcılar “ev” olarak nitelendirdikleri uygulamaya getirilen erişim engelinin nedenini öğrenmeye çalışırken, kararın kaldırılması için sosyal medyada çeşitli kampanyalar düzenledi. Uygulamanın kullanıcıları, Wattpad’in kapatılmasına tepki gösterdi.

Wattpad’e erişim engeli getirildi: Herhalde dünyada bir ilk olduk

Tepkilerin artmasının ardından CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer “yazmak bir tutku, okumak bir serüvendir” diyerek TBMM’ye Meclis Araştırma Önergesi verdiklerini duyurdu.

Dinçer, sosyal medya hesabında konunun takipçisi olacağını belirterek sundukları önergeyi paylaştı. Önergede, Wattpad’de birçok ünlü eserin bulunduğu, buradan alınan hikayelerin günümüzde filmlere, dizilere konu olan eserler barındırdığı da aktarılarak, “Birçok yasak ve zararlı görsel yayınlar içeren sitelerde bir kısıtlama yapılmayıp hatta üyelik adı altında ücretli olarak istenilen görüntü ve konulara ulaşılabilirken, yazı ve okuma içerikli bu site neden kapatıldı? Yüzlerce kişi bu sorunun cevabını bekliyor” denildi.

 “Çocuklarımız, gençlerimiz önceliğimiz ve geleceğimizdir. Onları yasaklarla değil gerçeklerle aydınlatmalıyız” denilen önergede “Anayasanın 98’nci, TBMM İçtüzüğü’nün de 104 ve 105’nci maddeleri gereğince” Wattpad’in kapatılmasının nedenlerinin araştırılması teklif edildi.