Eğitim

Vehbi Koç Vakfı'ndan "Yap, devret, sahip çık"; Beykoz'a 21. yüzyıl için model okul

Beykoz Koç Ortaokulu, Bakan Ziya Selçuk'un da katıldığı törenle açıldı

17 Aralık 2019 17:07

Vehbi Koç Vakfı, "Yap, devret, sahip çık" yaklaşımıyla 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarına hizmet eden bir model okul olarak Beykoz Koç Ortaokulu’nu inşa etti. Her çocuğun kaliteli ve kendini keşfedebileceği bir ortamda eğirim görmesine imkân sağlayan okul vakıf tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi. Okulun açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bu okulda güzel bir hayal başlatıldı. Rahmetli Vehbi Koç’un bu ülke için düşündüklerini, bu ülkeye katmak istediklerinin somut bir örneğini daha karşımızda görüyoruz. Bu hizmetlerin kalıcı değer oluşturma potansiyeli çok yüksek" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla dün açılışı gerçekleştirilen model okul, 520 kişilik öğrenci kapasitesi, 11 bin 320 metrekare kapalı alanı, 5 bin 500 metrelik bahçesi, çok amaçlı spor salonu, kütüphanesi, konferans salonu, amfi tiyatrosu, teknoloji ve yazılım derslikleri, laboratuvarları ile öğretmenlere ve öğrencilere keşfederek, deneyerek, paylaşarak ve yaşayarak öğrenme ortamı sunuyor.

Vehbi Koç Vakfı okulun inşasında uluslararası bir mimari tasarım şirketi olan Canon Design’la çalışırken, aydınlatmadan sınıf yerleşim düzenine, beslenmeden bahçe kullanımına, eğitim yöntemlerinden velilerin ve mezunların okul ortamına dâhil edilmesine kadar inşaat sürecinde toplam 79 ayrı unsur dikkate alındı.

Vakfın, 2014 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokol kapsamında çalışmalar başlarken, öğretmen, veli ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen 14 çalıştayın çıktıları, model okulun her aşamasında yol gösterici oldu.  

Kurulduğu günden bu yana ‘Eğitim – Kültür ve Sağlık’ alanlarında Ülkemizin gelişimine ve toplumun kalkınmasına yönelik pek çok hizmette bulunan Vehbi Koç Vakfı, 50’inci yaşının son ve en önemli projesini hayata geçirdi. Kurucusu Vehbi Koç’tan aldığı ilhamla “Üstümüze Vazife” diyerek hareket eden Vehbi Koç Vakfı, “eşitler arasında birinci” olarak gördüğü “eğitim” alanında yürüttüğü çalışmalar kapsamında, 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanan model okulu öğrenci ve öğretmenlerin hizmetine açmak üzere inşa edip Milli Eğitim Bakanlığı’na devretti. Beykoz Koç Ortaokulu’nun açılışı dün gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla gerçekleşen açılışa Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay, okul idarecileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.
                       

Ziya Selçuk: Bu okulda güzel bir hayal başlatıldı

Açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Bugün eğitim tarihi açısından çok özel bir günü yaşıyoruz” diyerek sözlerine başlarken, şöyle devam etti: “Bu okulda güzel bir hayal başlatıldı. Vehbi Koç Vakfı bir hayali bu ülke için bir armağan haline getirdi. Rahmetli Vehbi Koç’un bu ülke için düşündüklerini, bu ülkeye katmak istediklerinin somut bir örneğini daha karşımızda görüyoruz. Bu hizmetlerin kalıcı değer oluşturma potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyelin Türkiye’ye bir müjde olduğunun farkındayız. Çocuklarımızın yüzlerindeki gülümsemeyi fark ettiniz sanırım. O gülümsemeye daha çok ihtiyacımız var. Bunu sanatla, sporla, bilimle, ahlakla yoğurarak daha çok yol almamız gerekiyor” dedi. 

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayatın gerekliliklerini, bugünün çocuklarının ihtiyaçlarını, anne ve babaların beklentilerini karşılamamız konusunda duyarlı olmamız gerekiyor. Bu sebeple de bu çalışmaları yaygınlaştırmak, Türkiye’de örnek okulların sayısını bu okulla birlikte artırmak ve bu örnekler üzerinden de Türkiye’deki okul mimarisinin inkişafına hizmet etmek gibi bir niyetimiz var. Bu nedenle daha çok mutluluk oluşturacak, çocukların eğitim ve öğretim motivasyonunu artıracak, öğretmelerimizin mutlu olmalarına hizmet edecek çalışmaların sayısını artırmaya gayret ediyoruz.”

Erdal Yıldırım: Model Okul; 50’inci yılımızın son ama en heyecan verici projesi...

Okulun açılış töreninde konuşan Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım sözlerine, “Bugün 50’inci yılımızın en son ama en heyecanlı projesinde İstanbul Valiliğimiz ile yapmış olduğumuz protokolümüze istinaden ‘Yap, devret, sahip çık’ yaklaşımıyla yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığımıza devrettiğimiz okulumuzun bina açılışında sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diyerek başladı. Türkiye’nin geleceği için yeni sorumluluklar üstlenerek çalıştıklarını belirten Erdal Yıldırım, “Genç nüfuslu Ülkemizin refahı ve kalkınması için her seviyede daimi bir eğitim ihtiyacımız var. Vehbi Koç Vakfı olarak eğitim alanındaki faaliyetlerimiz kapsamında, 8 yıllık kesintisiz eğitime destek vermek üzere 1999 yılından itibaren 17 adet ilk ve ortaokul yaptırdık. Milli Eğitim Bakanlığımıza devrettikten sonra da tüm okullarımızın öğretmenlerine, öğrencilerine destek vermeye devam ediyor, okullarımızın fiziki şartlarının iyi olmasını sağlamaya gayret ediyoruz” dedi.

"Model Okul, keşfederek, deneyerek yaşayarak öğrenme fırsatı sunuyor"

Beykoz Koç Ortaokulu’nu 21’inci yüzyıl ihtiyaçlarına hizmet edecek model bir okul olması için tasarladıklarını vurgulayan Erdal Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sunduğumuz model, mimari özellikleri itibariyle öğretmenlerin ve öğrencilerinin keşfederek, deneyerek, paylaşarak ve yaşayarak öğrenmelerine fırsat veriyor. Sanatı, sporu, doğayı eğitimin ayrılmaz bir prçası olarak görüyor. Öğretmen, öğrenci, veli ve çevredeki mahallelilerin ve halkın katılabileceği yaparak – yaşayarak hayat boyu öğrenmeye fırsat veren bir ortam sağlıyor. Takım çalışması, problem çözme, yaratıcı ve eleştirel düşünme, sosyal duygusal gelişim, sorumluluk alma gibi 21’inci yüzyılın temel becerilerinin gelişimini destekleyen bir okul ortamı sunuyor. Ayrıca veli, okul idaresi ve öğretmenlerin iş birliğiyle öğrencileri odağa olan bir okul kültürü geliştirilmesini de içeriyor. Bu kapsamda 2014 yılından bu yana İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün izinleri doğrultusunda mevcut okulun öğretmenleri ile iletişim, takım çalışması, müzede eğitim, akıl oyunları, ergenlerle iletişim, ilk yardım, proje temelli öğrenme, acil durum ve afet yönetimi ve model okula uyum gibi farklı konularda 14 çalıştay gerçekleştirdik. Okul Aile Birliği iş birliği ile velilere yönelik seminerler düzenledik. Ülkemize bağışladığımız bu model okulun, fiziksel imkânlarının yanı sıra okul kültürünü güçlendirmeye yönelik çalışmaları ile de okul yaptırmak isteyen bağışçılara da örnek olmasını arzu ediyoruz.” 

Model Okul Beykoz Koç Ortaokulu Hakkında:

11.320 metrekare kapalı alana sahip olan model okulun, 520 kişilik öğrenci kapasitesi, 5.500 metrekarelik bahçesi ve 2.400 metrekarelik açık spor alanı bulunuyor.

238 kişilik kafeterya, toplanabilir masaları ile ihtiyaç halinde etkinlik alanına dönüştürülebiliyor.

Vehbi Koç Vakfı’nın, uluslararası mimari tasarım şirketi olan Cannon Design’la çalıştığı okulun inşasında aydınlatmadan sınıf yerleşim düzenine, beslenmeden bahçe kullanımına, eğitim yöntemlerinden velilerin ve mezunların okul ortamına dahil edilmesine kadar toplam 79 ayrı unsur dikkate alındı. 2014 yılı Haziran seminer döneminden 2019 ara dönemine kadar mevcut okulun öğretmenleri ile iletişim, takım çalışması, müzede eğitim, akıl oyunları, ergenlerle iletişim, ilk yardım, proje bazlı öğrenme ve oryantasyon gibi farklı konularda düzenlenen 14 çalıştayın çıktıları, çalışmanın her aşamasında yol gösterici oldu.  

Teknoloji Tasarım Dersliği, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersliği, Yabancı Dil Dersliği gibi toplamda 31 adet dersliğe sahip olan okulda 6 adet öğretmen çalışma odası, Okul Aile Birliği ofisi ve 10 adet yönetim ofisi bulunuyor.

Okul içinde ve dışında bulunan toplam 10 arıtılmış su sebili ile ve geri dönüşüm toplama noktaları ile plastik atıkların azaltılması hedefleniyor.

Arçelik ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın Fatih Projesi standartlarındaki Arçelik etkileşimli tahtalar ile (30 adet), öğrenciler güçlü görsel öğelerle desteklenen derslere daha kolay odaklanabiliyor. Ayrıca 35 adet dizüstü bilgisayar ve 6 yazıcı bulunuyor.

Okulun 46 kişilik oturumlu kütüphanesi bulunuyor.

Okulda tüm spor araç-gereçlerin yer aldığı beden eğitimi ve spor salonu; dans, drama, jimnastik ve halk oyunları için çok amaçlı salon ve mini amfi tiyatro; 2 adet piyanosu ve müzik enstrümanları bulunan müzik dersliği bulunuyor.   

163 kişilik konferans salonu, okul dışındaki etkinliklere de açılarak okul bütçesine sürdürülebilir bir gelir sağlanması hedefleniyor. 

Okulun destekçilerinin isimleri, bulmaca şeklinde okuldaki duvarda yer alıyor.