Kültür-Sanat

Vegan piknik, çocuklar için atölyeler, özgür sahneler; Müze Gazhane şenliğine bütün İstanbullular davetli

Şenlik, Kadıköy-Hasanpaşa Müze Gazhane'de 1 Haziran'da başlayacak.

31 Mayıs 2024 12:11

Çevrecilerin uzun yıllar süren mücadelesi sonrası tarihi mekan olarak İstanbul'un kültür haritasına kazandırılan Müze Gazhane, “Yine, Yeni, Genç” başlıklı bir şenliğe ev sahipliği yapacak.

1 Haziran Cumartesi günü Kadıköy Hasanpaşa'da Müze Gazhane'de bütün gün sürecek şenliği; Gazhane Çevre Gönüllüleri, İyi Sosyal Kooperatif ve Yeryüzü Ekoloji Kolektifi'nin oluşturduğu Gazhane Müşterek kolektifi ortak olarak organize etti. 

Bu yıl 11'incisinin düzenlendiği şenlikte çocuk atölyelerinin yanı sıra, yetişkinler için de özel atölyeler, müzisyenler için açık sahne, şiir söyleşileri, dans performanslarına yer verilecek. 

Gazhane tarihine yolculuğun da yapılacağı şenlikte, hayvan hakları, hayvanların korunmasının amaçlandığı bir vegan piknik de yer alacak. 

Şenlik çağrısında şu ifadelere yer verildi: 

Sevgili Komşular, Dostlar ve İstanbullular,

Gazhane Çevre Gönüllüleri olarak ortak bir düş için bir arada olmuştuk ve olmaya devam ediyoruz. Amacımız Gazhane’yi halkın talepleri doğrultusunda kullanıma açmaktı. Viran halde iken, yıllarca örnek oluşturmak üzere, sanat okulları, kurumları, üreticileri ve kültür sanat insanları ile bir araya gelerek pek çok şenlik düzenledik. Bu çabalarımızın sonucunda Gazhane, kamusal bir kültür mekânı olarak kent hayatına katıldı.

Açılış sonrasında, 28 Mayıs 2022’de yapılan 9. Gazhane Şenliği tanıtımında; “Kültürün sadece tüketilmediği, birlikte üretildiği bir alan düşlemiştik. Şimdi etkinliklere açıldığını görüyoruz ve umutlarımız artıyor. Bu süreçte bir üretim mekânı olarak, kendini sürekli yenileyen bir kamusal alan olması için çalışmakta kararlıyız. Ve şenliklerimize kaldığımız yerden devam ediyor ve yeniden hayata geçirmek üzere kollarımızı sıvıyoruz…” demiştik. “Henüz Vakit Varken! Geleceğimiz İçin Katıl, Üret, Paylaş!..” diyerek şenliğimizi gelenekselleştirmeyi ve çoğalmayı hedeflemiştik.

Ve bunu başardık; düş ortaklığı yaptığımız dostlarımız da aramıza katıldı.

Bu sayede 14 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen 10. Gazhane Şenliği’ni; dostlarımızla “müşterek”; İnsanca Yaşam İçin Sosyal Kooperatif ve Yeryüzü Ekoloji Kolektifi ile birlikte oluşturduk. “Katılımcı ortak yönetim süreci”nin başlangıç adımını attık. Şimdi yeni bir oluşum olan Gazhane Müşterek olarak yapılanıyor, bu yapının giderek bir ortaklık ağına dönüşmesini umut ediyoruz.

1 Haziran 2024 Cumartesi günü "yine" ve artık Gazhane Müşterek olarak karşınızdayız! 11. Gazhane Şenliği, müşterek geleceğimize yönelik umutları artırmayı hedefleyen bir dizi etkinlik sunuyor: "Binbir güzel hikayeyle" dolu bu özel şenlikte, 5’i çocuk atölyesi olmak üzere, birbirinden keyifli 19 atölye, müzisyenler için özgürce müzik yapabilecekleri bir açık sahne, 8 farklı türde konser etkinliği; bir yanda yazmaya ve okumaya davet edecek şiir söyleşisi, diğer yanda ritmiyle hepimizi neşelendirecek bir dans performansı olacak. Bunlara ek, Gazhane tarihine yolculuk yapacağınız alan gezisi ve hep beraber hayvan hakları, hayvanların korunması ve refahı üzerine birliktelik kuracağımız vegan piknik…

Sanatın kamusallıkla buluşması, her birimizi içsel bir yolculuğa çıkarırken, aynı zamanda bizi bir araya getiren doğaçlama bir köprü görevi görüyor. Her bir nota, sahne ve deneyim, zor zamanlardan sonra aydınlığa giden yolda size rehberlik edecek.

Gelin, bu panayır coşkusunu birlikte yaşayalım!...

 

Müze Gazhane:

Anadolu yakasının ikinci, İstanbul’un ise son gazhanesi olarak 1892 yılında hizmet vermeye başlayan Hasanpaşa Gazhanesi, tam 101 yıl boyunca şehrin aydınlatma ve yakıt ihtiyacını karşıladı. Zamanla teknolojisi eskidi, faaliyetinin çevre ve insan sağlığı için sakıncalı olduğu düşünüldü. 1993 yılında şehrin diğer gazhaneleriyle birlikte üretimine son verildi. 

130 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en önemli endüstriyel miraslarından olan tarihi yapı, bir dönem İETT garajı olarak kullanıldıktan sonra kendi haline terk edilmişken yıllarca süren kamusal bir mücadeleyle kurtarılarak kapsamlı bir restorasyon sürecine alındı. Yeni dönemde kültür – sanat odaklı bir “yaşam alanı” konseptiyle İstanbul’a kazandırılan Müze Gazhane, 9 Temmuz 2021 tarihinde İstanbullulara kapılarını açtı. 

7’den 70’e tüm kent sakinlerini kucaklayan Müze Gazhane, yerel mirasından ve kamusal yapısından aldığı gücü, evrensel bir vizyonla birleştirerek İstanbul için ilham verici bir yaşam durağına dönüşmeyi amaçlıyor.