Kültür-Sanat

Vedat Milor: Gastronomimiz ne zaman mı hak ettiği yeri bulup takdir görecek?..

Taste Atlas isimli internet sitesi, Haziran 2022 için dünyanın en iyi 50 mutfağını listeledi. Türkiye, listenin 17’inci sırasında yer aldı

11 Haziran 2022 08:40

Gastronomi yazarı Vedat Milor, Türkiye'nin Taste Atlas’ın ‘En İyi 50 Mutfak’ listesinde 17. sırada yer almasını köşesine taşıdı. 

Milor, "Mutfağımız dünyada kaçıncı sırada?" başlıkı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Tüm bölgelerindeki farklılıklara bakarsanız, yöresel açıdan dünyanın belki de en zengin mutfağı olan Çin’i “Kedi köpek yiyorlar” diye aşağılayanlar var. Çiğ balık yemeyi küçük görenler... İspanya mutfağını paella, İtalya mutfağını pizza ve makarnaya indirgeyenler... Hiçbir bilgi ve tecrübeye dayanmayan güçlü önyargılar o kadar çok insanı tutsak etmiş ki başka mutfaklara hakaret etmenin ne anlama geldiğini idrak edemiyorlar.

Mutfak ulusal kültürün dışadönük aynası. “Sen ayı eti yiyorsun, börtü böcek yiyorsun”, “Çiğ balık yenir mi”, “Köpek bile yemez bunları” diye başkalarına seslendiğin an, onların haysiyetiyle oynamış oluyorsun. Kendi mutfağını yüceltmek yerine gereksiz yere düşman kazanıyorsun.

Durup dururken haysiyetiyle oynanınca başkaları misilleme yapmaz mı? Benim büyük zevkle yediğim billur, işkembe çorbası ve kokorece bakıp “Ay ne pis mutfak” demezler mi? Veya “Madem o kadar zengin mutfağınız var. Neden yurtdışında temsil edildiği için övündüğünüz lokantalar bize göre sıradan steakhouse’lar” diye sormazlar mı?

Ne zaman mı gastronomimiz hak ettiği yeri bulup takdir görecek? Biz de başkalarını takdir edip Sezar’ın hakkını Sezar’a verdiğimiz zaman!