Çevre

Van Gölü Havzası'nın önemli geçim kaynağı inci kefalleri için 'zebra midye' tehditi

Bölgede inceleme yapan Öğretim Üyesi Akkuş, 'zebra midye' türünün Amerika'da yıllık 5 milyar dolar ekonomik zarara yol açtığını söyledi

10 Kasım 2019 13:00

Van Gölü Havzası’ndaki Sarımehmet Baraj’ında 2 yıldır görülen ve istilacı tür olarak bilenen zebra midyelerin bölgedeki akarsulara yayılması durumunda, dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalini etkileyebileceği belirtildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Bu baraj gölünün amatör balıkçılığa tamamen kapatılması lazım. Çünkü buradaki zebra midyenin diğer akarsulara taşınması Van Gölü'ndeki inci kefallerinin üreme habitatlarını tamamen yok olması demektir" dedi.

Yaklaşık 800 bin yıldır var olduğu bilinen Van Gölü Havzası’nda tarihinde ilk defa görülen zebra midyelerin büyük bir tehlikenin habercisi olduğunu belirten Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, bu canlı türünün çok fazla probleme neden olduğunu, sadece Amerika'da yıllık 5 milyar dolardan fazla ekonomik zarara yol açtığını belirtti.

"14 bin insanın geçim kaynağını etkileyebilir"

Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, "Normalde Van sınırları içinde zebra midye türü yok. Fakat bugün bulunduğumuz noktada barajın her tarafını zebra midyelerin kapladığını görüyoruz. Bu aslında Van için çok büyük bir tehlikenin habercisi. Çünkü Van Gölü Havzası'ndaki akarsuların hepsi su kalite kriterleri olarak zebra midyenin yaşamasına uygun ve bu akarsular 14 bin insanın geçim kaynağını sağladığı inci kefallerinin üreme habitatı. Zebra midyeler üreme potansiyeli çok yüksek. Yani bir zebra midye, bir üreme döneminde bir milyon tane yumurta bırakıyor ve bu yumurtalar planktonlar gibi 1 aya yakın su içerisinde yüzme kabiliyetine sahip. Yani akıntılarla beraber çok hızlı bir şekilde yayılıyor" dedi.

"Zebra Midye günde bir litre suyu süzebilir"

Zebra midyelerin Van Gölü Havzası'ndaki başka akarsulara taşınmaması gerektiğini belirten Akkuş, bir av aracının gidip diğer akarsularda kullanılmasıyla yayılmanın kolaylıkla gerçekleşeceğini belirtiyor. Tehlikeden söz eden Öğretim Üyesi Akkuş sözlerine şöyle devam etti: 

"Zebra midyeler, akarsularda kumların, taşların üzerinde büyük koloniler oluşturuyor. Ortamdaki planktonları süzüyor. Yani bir zebra midye günde bir litre suyu süzme kapasitesine sahip. Yani besin zincirinin en alt tabakasına yeni bir canlıyı ekliyoruz."

"Amatör balıkçılığı tamamen kapatılmalı"

Bu istilacı midye türlerinin Van Gölü Havzası'ndaki diğer doğal midye türlerini de yok edeceğini anlatan Akkuş, bunun yarattığı tehlikenin önlenmesi için derhal bir yönetim planı hazırlanması gerektiğini ifade etti. Akkuş, bu baraj gölünün amatör balıkçılığa tamamıyla kapatılması gerektiğini de belirtti. (DHA)