Çevre

Uzungöl'deki kaçak yapıların yıkımı 5 Ekim'de başlıyor

İmar Barışı'ndan yararlanmak için başvuran 862 yapıdan 118 tanesi hakkında yıkım kararı verildi

02 Ekim 2019 17:30

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı olan imar kirliliği tartışmaları ile gündeme gelen turizm merkezi Uzungöl'de, imar barışına uygun olmayan 118 yapının yıkımı gerçekleştirilecek. Çaykara Belediyesi tarafından bölgedeki yapı sahiplerine, gerekli tebligatlar gönderilirken, yıkıma 5 Ekim'den itibaren başlanacağı bildirildi. 

Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'de, otel, pansiyon ve iş yeri sayısının her geçen gün artış göstermesi sonucu ortaya çıkan imar sorununa çözüm bulunamadı. Hakkında yıkım kararı verilen 862 binanın sahipleri, İmar Barışı'ndan yararlanmak amacıyla başvuruda bulunmuştu. 

Tebligatla, binaların yıkıma uygun hale getirilmesi istendi

Yaklaşık olarak bin 560 hektar üzerine kurulu olan, 1983 yılında milli park ilan edilen ve 2003 yılında da yaklaşık 30 bin hektara varan özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Uzungöl'de imar barışına uygun olmayan 118'e yakın kaçak yapı için harekete geçildi. Trabzon Valiliği'nden Çaykara Belediyesi'ne gönderilen yazıda, yıkım yapılacak binaların boşaltılması ve yıkıma uygun hale getirilmesi gerektiği yer aldı. Belediye, yapı sahiplerine gönderdiği tebligatta, yıkımın 5 Ekim'de başlayacağını bildirdi. 

Bakan Kurum'dan 15 maddelik İklim Değişikliği Eylem Planı

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ili kapsayan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı'nı açıkladıktan sonra, Uzungöl'ü ziyaret ederek açıklamalarda bulunmuştu. Açıklamasında Bakan Kurum'un kullandığı ifadeler şöyle: 

"Süreç içerisinde imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz. Akabinde Uzungöl’ü gerçekten uluslararası anlamda da doğal güzellikleri ön plana çıkaracak bir çalışmayı başlatıyoruz. Uzungölümüzde incelemeleri yaptık. Aynı Ayder'de olduğu gibi vatandaşlarımızla el birliği içinde onlarla birlikte omuz omuza buradaki dönüşümü de gerçekleştireceğiz."  (DHA)