Kültür-Sanat

Üzümcü’nün oyunu kamu binalarında engellenince düğün salonunda sergilendi: "Hopa’nın kamusu işte burada!"

08 Kasım 2019 11:03

Hopa Halkevi, oyuncu Levent Üzümcü'nün "Anlatılan Senin Hikayendir" oyununun bir ortaokul konferans salonunda sergilenmesi için başvuruda bulundu. İlk başta olumlu yanıt veren Hopa Kaymakamlığı daha sonra oyunun kamu binalarında gösterilemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine oyun bir düğün salonunda sergilendi. Yüzlerce kişinin izlediği oyunun sonunda Üzümcü izleyicileri göstererek "Kamu işte burada" dedi.

Hopa Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü, bir ay önce Levent Üzümcü’nün “Anlatılan Senin Hikayendir” adlı oyununun 7 Kasım günü Atatürk Ortaokulu Konferans Salonu’nda sergilenmesi için başvuruda bulunan Hopa Halkevi’ne olumlu yanıt verdi. Oyunun metnini de isteyen ilgili makamlar, metine ilişkin incelemede de bir olumsuzluk bildirmedi.

TIKLAYIN - Levent Üzümcü'nün 'Anlatılan Senin Hikayendir' oyunu bir kez daha engellendi

Sendika.Org'da yer alan habere göre oyun duyurulup biletler dağıtılmaya başlayınca, Kaymakamlık, Hopa Halkevi yöneticilerini çağırdı ve bu oyun için salon veremeyeceklerini söyledi. Kaymakamlık yetkililerinin “Salonu veremiyoruz. Bizim üzerimizde daha büyük amirler var” sözleri üzerine, Halkevi yöneticileri kararın yazılı olarak bildirilmesini istedi.

Yasak kararının yer aldığı yazılı bildirimde, “Anlatılan Senin Hikayendir’ isimli tiyatro oyununun sergileneceği Hopa Atatürk Ortaokulu konferans salonunun kamu binası olduğu, bahse konu tiyatro oyununun ilçemizde bulunan kamu binalarında sergilenmesinin uygun olmayacağı tarafımızca değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Kamu burada

Hopa Halkevi Başkanı Volkan Altunkaya, Sendika.Org’a yaptığı açıklamada, AKP iktidarının yıllardır Hopa üzerinden özel bir baskı kurduğunu, bu nedenle de bu keyfi engellemenin çok da şaşırtıcı olmadığını belirterek, “Ancak Hopa bu baskılara boyun eğmeyeceğini gösterdi. Bir kültür sanat etkinliğinin bu şekilde yasaklanmasını da kabul etmiyoruz. O nedenle programı zaman değişikliğine gitmeden, bir başka salona (Emre Düğün Salonu) aldık” dedi.  

Emre Düğün Salonu’nda düzenlenen ve yaklaşık 500 kişinin izlediği oyunun sonunda Levent Üzümcü sosyal medya hesabı üzerinden kısa bir canlı yayın yaparak, “Atandıkları yerlerden kamu adına kararlar almaya çalışıyorlar. Buranın kamusu burada” diyerek salonda bulunan Hopalıları gösterdi.

TIKLAYIN - Oyuncular Sendikası'ndan Levent Üzümcü'nün yasaklanan oyununa ilişkin açıklama: 'Artık Yeter!'

Meclis’te yasak sorusu

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da yasağı TBMM’de yaptığı bir konuşma ile protesto ederek, “Halkın kamu binalarında tiyatro izlemeyesi sizi neden rahatsız ediyor?” diye sordu.