T24 Yaşam
Uzmanlar, laboratuvarda üretilen etin, dini standartlara uygun yetiştirildiği sürece 'helal ve 'koşer' sayılabileceğini açıkladı.
BBC'nin aktardığına göre yöneticiler, işlenmiş etin et üretici şirketler için bir kazanç olacağını çünkü bunu Yahudiler ve Müslümanların da ürünlerini tüketebileceği anlamına geldiğini söyledi.
Laboratuvar üretimi işlenmiş et, şu anda yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve Singapur'da düşük miktarda satılmakta. Şirketler, zamanla özel ve kamu yatırımcılarının sektördeki üretimi dünya çapında arttırmak ve değiştirmek için yeterli miktarda yatırım yapacağını umuyor.
Yetiştirilen et, bir besin karışımı ile beslenen ve çelik fıçılarda yetiştirilen bir hayvan hücresi örneğinden elde edildiğinden tarım operasyonlarına ve mezbahalara ihtiyaç duyulmuyor.
Şirketler, ürünlerinin aynı zamanda veganlara, vejeteryanlara ve iklim bilincine sahip et yiyenlere de hitap edeceğini söyledi.
İşlenmiş et şirketi GOOD, şirketin et üretimini gözden geçiren üç şeriat uzmanından oluşan bir paneli bir araya topladı ve etin üretildiği hücrelerin İslam yasalarına göre kesilen bir hayvandan gelmesi durumunda işlenmiş etin helal olabileceğini söyledi.
En büyük koşer sertifikasyon ajansı olan Ortodoks Birliği (OU), 6 Eylül'de İsrail şirketi SuperMeat tarafından üretilen işlenmiş tavuğun, tavuk hücrelerinin herhangi bir hayvansal bileşenle beslenmemesi ve herhangi bir kan lekesi ortaya çıkmadan önce döllenmiş bir yumurtadan çıkarılması sebebiyle standartları karşıladığını söyledi.
Helal belgelendirme şirketi olan OU ve Islamic Services of America, Amerika Birleşik Devletleri'nde 12 milyondan fazla insanın koşer, 8 milyon insanın da helal ürünler tükettiğini açıkladı.
ABD tüketimi için üretilen işlenmiş etler ve tavuklar, bazı üst düzey restoranlarda servis edildi.