Gündem

Uzmanlar, Kahramanmaraş merkezli depremin yol açtığı yıkımı değerlendirdi; "Bilimi dinlemediler!"

07 Şubat 2023 06:07

6 Ocak’ta sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve saat 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde büyük yıkıma neden oldu. Binlerce kişi yaşamını yitirdi. Can kaybı sayısı artmaya devam ederken bilim insanları ve meslek odası temsilcileri yapılan deprem ve yapı stoku uyarılarını hatırlatarak sitem etti.

"Doğa kendisini ciddiye almayan, bilimi, tekniği önemsemeyenlere böyle dersler veriyor"

Cumhuriyet’e konuşan bilim insanları ve meslek odası temsilcileri, yöneticilerin kâr hırsının insan hayatına verdikleri önemin önüne geçtiğini vurguladı. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç, “an yana iki bina ya da aynı sitede iki bina, biri yıkılıyor ama diğeri ayakta. Bunlardan biri yıkılıyorsa inşa aşamasında sorun olduğunu gösterir. Bu tabi denetimsizlikle de alakalı büyük oranda. Bilgisizlik ve menfaat sağlamak amacıyla yapılmış bazı usulsüzlükler. Bunların toplamıdır bu görüntüler. Binalar denetimsizlik ve özensizlikten yıkıldı. Sonradan yapılan bazı tadilat ya da bilinçsiz girişimler de etkili olabilir. Genel bir sorunun göstergesi” dedi. Yüzgeç, "Yıllardır bu bina envanterinin çıkarılması için söyleyip duruyoruz. Doğa kendisini ciddiye almayan, bilimi, tekniği önemsemeyenlere böyle dersler veriyor. 2020 Elazığ depreminden sonra tüm yer bilimci uzmanlar, bu bölgenin riskinin arttığını söylemişti" diye sitem etti.

"Kuzey Anadolu fayında da bugünkü gibi bir deprem her an olabilir"

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da, “Tehlike sürüyor, artçı sarsıntılar devam edecek. İlk günde bu büyüklükte depremler olduğuna göre bundan sonra da meydana gelebilir. En azından birkaç gün vatandaşların çok dikkatli olması lazım. Türkiye’de 24 kentimiz doğrudan fay hattı üzerine inşa edilmiş. Doğu Anadolu fayı üzerinde olan kentlerimiz var. Ege sistemi üzerinde olan kentlerimiz var ve bunların birçoğu büyükşehir niteliğinde. Hangi fay kırılırsa kırılsın, bu hat üzerindeki yapılar hasar görmeye devam edecek. Kuzey Anadolu fayında da bugünkü gibi bir deprem her an olabilir. Marmara’nın içerisinde beklenen Marmara depremi sıklıkla gündeme geliyor. Marmara fayını etkilemiş midir? Orayı tetiklemez ama onların da ayrı dinamikleri var” ifadelerini kullandı.

"Özel sektördeki envanter çıkarılmalı ve bu kullanılmalı"

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş da, “Hızlı bir şekilde ülkenin farklı illerindeki teknik personelin oraya gönderilmesi lazım. Vatandaşların hasarlı binalara girmemesi ve toplanma alanlarında kalmalı. Toplanma alanlarında ısıtma ve aydınlatma hizmeti verilmek zorunda, yeterli jeneratör yoksa çevre illerden getirilmesi gerekir. Özel sektördeki envanter çıkarılmalı ve bu kullanılmalı. Elektrik sisteminde gördüğümüz bir şey yok, bölgeye enerji verilmesine yönelik bir sıkıntı görünmüyor, özellikli binaların, trafoların ve trafo merkezlerinin elektrik sistemlerinin hızlı bir bakım ve kontrolden geçirilmesi gerekli. Bölgedeki teknik personel dışında, çünkü onların kendi ailelerini korumaya almaları gerekiyor, ülkenin diğer bölgelerinden teknik personel bu bölgeye gönderilmeli” uyarılarında bulundu.

TIKLAYIN - Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem | Dakika dakika gelişmeler