İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre çay, kahve ve gazlı içeceklere kıyasla çok daha düşük karbon ayak izine sahip.
Ekol TV'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Görkem Üçtuğ ve ekibinin yaptığı araştırmada, çayın karbon ayak izi hesaplandı. Çarpıcı sonuçlara göre, çayın gazlı içeceklere kıyasla 12 kat, kahveye kıyasla ise tam 30 kat daha düşük karbon salınımına neden olduğu belirlendi. Prof. Dr. Üçtuğ, kahvenin ithal bir ürün olmasının ve gazlı içeceklerin endüstriyel süreçlerden geçmesinin bu farkı yarattığını belirtti.
Araştırma çayın bir başka avantajını da ortaya koydu: Posasının geri dönüştürülebilir olması. Prof. Dr. Üçtuğ, çay posasının komposta çevrilebileceğini ve balkonlarda bile doğal gübre olarak kullanılabileceğini belirtti. Böylece çay, hem tüketilirken hem de atıklarıyla doğaya zarar vermeyen bir içecek olarak öne çıkıyor.